Švedska, alkohol i Evropski sud

Zabrana uvoza alkoholnih pića, od strane privatnih lica u Švedskoj nije u skladu sa propisima EU o slobodnom kretanju roba.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2007.

09:01

Default images

Ova odluka Evropskog suda pravde, čije sedište je u Luksemburgu, izazvala je neslaganje u Stokholmu, ali se mogla očekivati pošto je u Švedskoj već duže vreme na snazi neka vrsta prohibicije. Pravo na uvoz i prodaju alkoholnih pića ima samo državna firma "Sistembolaget" u čijem je vlasništvu lanac prodavnica širom zemlje.

Država na taj način ubira ogromne prihode od carina i poreza i, što je važnije, kontroliše potrošnju alkohola.

Švedska se, zbog te prohibicije, našla na udaru propisa Unije o slobodnom kretanju roba čim je (1995. godine) ušla u EU. 

Stokholm pokušava da svoju prohibiciju objasni  borbom protiv alkoholizma koji je tradicionalno veliki problem u toj skandinavskoj zemlji,  pogotovo među mladima. 

To je razlog što je zabranjen privatan uvoz alkohola - zato što bi alkoholna pića, u tom slučaju, bila mnogo jeftinija nego kada se kupuju u prodavnicama "Sistembolageta".

Slučaj je, pred delioce pravde u Luksemburgu, zadužene da brinu o primeni propisa na celom području Unije, izneo izvesni Klas Rosegren.

On je privatno pokušao da uveze vino iz Španije, ali mu je "Sistembolaget", štiteći svoj molopol, jednostavno konfiskovao uvezenu robu.

U Stokholmu zasad ne pokazuju spremnost da popuste iako propisi EU nisu na švedskoj strani.

"Naša politika u ovoj oblasti ostaće čvrsta jer je naš cilj smanjenje potrošnje alkohola", kaže ministar zdravlja Marija Larson. 

Ona smatra da bi privatni uvoz pića doveo do izbegavanja plaćanja poreza i ,,što je  nagore, do povećanja potrošnje, pogotovo među mladima. 

U Švedskoj su, zahvaljujući državnom monopolu, na snazi mnoge restrikcije prilikom kupovine žestokog pića.

"Najveći gubitnik odluke suda u Luksemburgu je naše zdravlje", odmah su reagovali lideri uticajne partije Zelenih.

Porez na alkoholna pića su različiti u zemljama Evropske unije - najrigoroznija su u Švedskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji pa njihovi građani pokušavaju privatno da uvezu piće iz drugih zemalja gde je ono  jeftinije. 

Sudije u Luksemburgu su zapravo podržale stav Evropske komisije koja već duže vreme kritikuje Švedsku zbog prohibicije. 

Sada je "slučaj Rosengren" iz Luksemburga vraćen Vrhovnom sudu Švedske, čija presuda se očekuje s velikim interesovanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: