Sarkozi lobira za novu povelju EU

Nikola Sarkozi bio u prvoj zvaničnoj poseti Poljskoj, otkako je izabran za predsednika Francuske.

Info

Izvor: Danas

Petak, 15.06.2007.

11:40

Default images

Francuski predsednik doputovao je juče u prvu zvaničnu posetu Poljskoj kako bi pokušao da ubedi zvaničnu Varšavu da odbaci pretnje za ulaganje veta na novu povelju EU koji bi zamenio dosadašnji Nacrt ustava. Počasna straža i vojni orkestar pozdravili su Sarkozija ispred poljske predsedničke palate, pre nego što su otpočeli razgovori između francuskog predsednika i njegovog poljskog kolege Leha Kačinjskog.

"Smatramo da bismo 21. i 22. juna mogli da postignemo kompromis i da bi sve zemlje mogle da budu zadovoljne", izjavio je Kačinjski posle razgovora sa Sarkozijem. On je dodao da Poljska ne želi da "bude sama i izolovana, već da ostane saveznik Francuske i Evrope".

Sarkozija je dočekala toplija dobrodošlica u odnosu na njegovog prethodnika Žaka Širaka koji je uvredio mnoge Poljake svojim kritikama na račun podrške koju su istočne evropske zemlje pružile američkom predsedniku Džordžu Bušu pred invaziju na Irak 2003. Poljska, koja je snažan saveznik SAD i ima trupe raspoređene u Iraku i Avganistanu, pozdravlja Sarkozijeve planove za oživljavanje transatlantskih odnosa koji su zahladneli zbog Širakovog protivljenja ratu u Iraku. Ali, novi početak ne znači da će sve teći glatko.

Sarkozi je otputovao u jednodnevnu posetu Varšavi s nadom da će uspeti da ubedi predsednika i njegovog brata, premijera Jaroslava Kačinjskog da prihvate novi ugovor EU kako bi ćorsokak u koji su zapale zemlje članice bloka povodom starog Nacrta ustava, bio prevaziđen. "Poljska ne može da blokira EU", rekao je Sarkozi za vodeći poljski dnevni list Gazeta viborča, neposredno pred posetu. "Ukoliko bi svako od nas nastupio beskompromisno onda bi se moglo postaviti pitanje šta mi onda zapravo radimo zajedno", rekao je Sarkozi.

Francuski predsednik je takođe istakao da mu njegove lične veze sa istočnom Evropom omogućavaju da bolje razume "snove i težnje" regiona. "Moj otac je Mađar. Ja osećam dušu ovog dela Evrope, rekao je Sarkozi. "Nemojmo zaboraviti da smo mi, zapadni Evropljani, tokom perioda od 50 godina napustili istočne Evropljane, ostavili ih iza zida. Danas oni žele mir i bogatstvo u okviru Evropske unije", rekao je Sarkozi. Uprkos čestim razmiricama poljske vlade sa EU Sarkozi je rekao da "verovatno neće biti druge zemlje koja će biti toliko proevropski orijentisana kao Poljska".

Pretnja Varšave da će uložiti veto posmatrana je kao glavna prepreka postizanju sporazuma na samitu EU koji će biti održan sledeće nedelje. Zemlja s 38 miliona stanovnika poziva na uvođenje glasačkog sistema koji bi zemljama srednje veličine obezbedio jaču glasačku moć

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: