Dejvis: O kršenju ljudskih prava

Teri Dejvis izjavio da će kršenja ljudskih prava biti uvek, ali da je zabrinjavajuće kada tako nešto ima političku pozadinu

Info

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2007.

18:37

Default images

Generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Teri Dejvis izjavio je danas da će kršenja ljudskih prava biti uvek, ali da je zabrinjavajuće kada tako nešto ima političku pozadinu ili političke posledice, jer to znači pravi izazov za normalno funkcionisanje svakog demokratskog društva.

Obraćajući se danas poslanicima Parlamentarne skupštine SE u raspravi na temu ljudskih prava u Evropi, Dejvis je skrenuo pažnju da većina članica SE nije uspela da sprovede u delo zakonske odredbe koje se odnose na kontrolu bezbednosnih službi.

"Demokratija i ljudska prava u Evropi danas se suočavaju sa paradoksom. Standardi nisu bili nikada viši, ali politička volja da se oni zaštite nije uvek tako jaka da se oni i zaštite", kazao je Dejvis i dodao da demokratija još nije dostigla nivo na kome više ne bi bilo povratka na staro, ali da takav nivo verovatno nikada neće ni biti postignut.

"To je dovelo do stvaranja rupe koja omogućava izvršnoj vlasti, ali i bezbednosnim službama da zaobiđu preispitivanja parlamenta ili sudske vlasti", rekao je Dejvis dodajući da to prebacivanje moći ugrožava kako pojedinačna ljudska prava, tako i funkcionisanje demokratskih institucija.

On je, takodje, naglasio da je veoma često prisutno ograničavanje političkih prava i sloboda koje štiti Evropska konvencija za ljudska prava.

Dejvis je kazao i da se neke vlade postavljaju kao arbitri ućutkujući medije koji im ne odgovaraju ili držeći po strani one političke snage za koje se smatra da nisu podobne.

Takva praksa, prema Dejvisu, nije prihvatljiva i takođe je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Dejvis se u svom govoru osvrnuo i na nepravedan položaj manjinskih grupa, posebno na status Roma, ukazujući da su pripadnici tog naroda
često meta ekstremista u evropskim državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: