Veterani protiv penzija JNA

Članovi Saveza veterana rata za Sloveniju odlučno su odbacili "ultimativne zahteve" grupe generala, oficira i podoficira bivše JNA za dodelu vojnih penzija.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

14:42

Default images

Zahtev su pripadnici bivše JNA izneli u pismu nedavno upućenom predsedniku države Danilu Tirku.

"Takav ton pisanja jednog nerazumljivog i moralno potpuno spornog zahteva je za veterane nerpihvatljiv", navodi se u saopštenju saveza.

Slovenački veterani smatraju i da je zahtev formalno pravno neosnovan i navode da je "Slovenija pravna država i da će postupiti u skladu sa važećim zakonodavstvom".

Veterani su u saopštenju podržali stav predsednika države Danila Tirka, koji je naveo da je problematičan i ultimativni karakter zahteva generala.

"Ne vidimo razlog da Republika Slovenija uspostavlja poseban, pogodniji pravni režim ili sklapa posebna poravnanja za određivanje penzija licima koja su bila oficiri JNA i sa svojim delovanjem u oružanim snagama Republike Slovenije 1991. nisu doprineli samostalnosti i nezavisnosti naše države", kažu veterani.

U saopštenju veterani navode da su "mnogi u presudno vreme zaboravili na svoju domovinu Sloveniju i prema njoj se ponašali sa krajnjim
nepoštovanjem u vreme kada je trasiran samostalan i nezavisni put u društvo evropskih demokratskih država".

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: