Većina Francuza za opšti štrajk

Tri četvrtine Francuza podržava opšti štrajk, zakazan za četvrtak, protiv ekonomske politike predsednika Nikole Sarkozija.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2009.

14:30

Default images

Prema telefonskoj anketi, 74 odsto od 1.003 ispitanika, reklo je da je štrajk opravdan, dok je 23 protiv štrajka koji organizuju glavni francuski sindikati. Na protestu u januaru, prema navodima organizatora, učestovalo je 2,5 miliona ljudi.

Protest zakazan za četvrtak doneo je francuskoj vladi probleme, primoravši je da ide po tankoj žici između branjenja svoje politike i izražavanja saosećanja s brigama radnika, koji strahuju zbog gubitka posla.

Istraživanje agencije BVA pokazuje i da je politika vlade veoma nepopularna, budući da joj je nesklono 62 odsto ispitanih, dok je podržava 34 odsto.

Anketa takođe pokazuje bes zbog odluke naftnog giganta "Totala" da otpusti 555 radnika, iako je prošle godine zabeležio rekordni profit od skoro 14 milijardi evra. Tu odluku, za koju je ministar za zapošljavanje Loren Vokje rekao da je skandalozna, osudili su političari i levice i desnice.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: