Uvođenje Roma u matične knjige

Oko 200 dece u Smederevu nije upisano u matične knjige rođenih, izjavila je danas koordinator za romska pitanja u tom gradu Đulijeta Suljić.

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2009.

18:19

Default images

Oko 200 dece u Smederevu nije upisano u matične knjige rođenih, a ta deca uglavnom su rođena kod kuće i roditelji nisu znali zakonsku proceduru, izjavila je danas koordinator za romska pitanja u tom gradu Đulijeta Suljić.

"Prema našim saznanjima, oko 200 dece na teritoriji grada nije upisano u matične knjige rođenih. Neki roditelji saznaju za postojanje matične knjige tek kada dete treba da upišu u školu", rekla je Suljić agenciji Beta.

Suljić je rekla da u matične knjige rođenih nije uvedeno oko pet odsto dece i da su Romi u Srbiji dodatno ugroženi, jer nemaju mogućnost integracije i pristupa osnovnim građanskim pravima zbog migracija, siromaštva i marginalizovanja.

Ona je rekla da je u Smederevu u toku program društvenog uključivanja Roma, Aškalija i Egipćana i da organizatori tog projekta nisu računali da toliki broj romske dece nije upisan u matične knjige rođenih.

Dodala je da je informisanje manjina o potrebi i značaju upisa u matične knjige deo programa društvenog uključivanja i da je odziv Roma za upis u matične knjige zadovoljavajući.

Program sprovodi UNHCR u saradnji sa UNICEF-om i nevladinom organizacijom Praksis.

Nevladina organizacija Praksis na terenu pruža besplatnu pravnu pomoć Romima, Aškalijama i Egipćanima u prikupljanju potrebnih dokumenta za upis u matične knjige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: