Dan suknje u Poljskoj

Pod motom "Budi žena, pokaži noge, obuci suknju" ove godine se u Poljskoj danas proslavlja svetski Dan suknje.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2008.

14:15

Default images

Pod motom "Budi žena, pokaži noge, obuci suknju" ove godine se u Poljskoj danas proslavlja svetski Dan suknje nizom hepeninga koji treba da podstaknu Poljakinje da sve uobičajenije pantalone bar nekada ostave u ormanu.

Da počnu da obeležavaju Dan suknje Poljakinje je inspirisala jedna ženska žurka, kada su svojevremeno sve dame kao po dogovoru došle
obučene u pantalone.

Umesto uobičajenog ćaskanja prisutne su započele ozbiljnu raspravu da li i ostale Poljakinje imaju problem sa suknjama.

U svetu se prema podacima inicijatora kampanje Nosimo suknje koja se u Poljskoj odvija svake jeseni do 30. oktobra, svetskog Dana suknje, od 1975. godine sašije i proda više ženskih pantalona nego suknji.

Ovogodišnje ankete pokazale su da Poljakinje najčešće oblače suknje i haljine leti, kada je toplo, dok zimi svega šest odsto Poljakinja nosi suknje i zemljom u to doba godine suvereno vladaju pantalone a čak 14 odsto Poljakinja stalno, leti zimi, hoda u pantalonama.

Da probaju da zaustave i okrenu taj trend u kampanju su se uključile i poljske muzičke i glumačke zvezde a priključili su im se i muškarci, između ostalih i poznati rvač, osvajač srebrne medalje na olimpijadi Andžej Supron.

"Ne plašite se ženstvenosti, naglasite je noseći suknju" poručuju.

Novinari tabloida "Metro" otišli su prošle godine dalje i da podrže kampanju, paradirali su na praznik suknje Varšavom u haljinama i suknjama pozjamljenim od supruga ili koleginica.

"U suknji se osećam neudobno", "Moram da pazim kako sedam", "Imam osećaj da kolege na poslu zure u moje noge", glavni su izgovori zašto suknje i haljine Poljakinja čame po ormanima.

Čuje se i zašto bi muškarci imali jedini pravo i patent na pantalone, a njih vatrene pristalice suknji podsećaju - upravo suknja i haljina su vekovima bile odeća muškaraca a i danas su u mnogim delovima planete, recimo galabije u arapskom svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: