E-government: Korak u budućnost

Da li ste ikada pomislili kako bi bilo lepo da, na primer, podnesete zahtev za pasoš ili vozačku dozvolu, a da pritom ne morate da stojite u redu pred šalterom ili da “izgubite” ceo dan prikupljajući potrebne papire? Rešenje postoji, i već se godinama primenjuje širom sveta. Zove se E-government.

Info

Izvor: Miloš Vlahoviæ, B92

Nedelja, 14.05.2006.

19:19

Default images

E-government  ili e-uprava predstavlja obezbeđivanje servisa javne administracije građanima i biznisu elektronskim putem u cilju podsticanja učešća građana u demokratskim procesima i uklanjanju prepreka poslovanju.

U današnjem digitalnom svetu korišćenje novih informacionih tehnologija predstavlja način da državna administracija transformiše odnose sa fizičkim i pravnim licima, kao i sa drugim delovima javne administacije.

Ova tehnologija kao krajnji rezultat ima jednostavniju administrativnu uslugu za građane, poboljšanu interakciju sa biznisom i industrijom, ali i veći pristup javnim informacijama i efikasnije upravljanje. Sa druge strane, unutar same administracije se povećava kvalitet rada kroz optimizaciju i automatizaciju rada.

E-government postavlja građane u centar, otvara im mogućnosti za pristup informacijama, upotrebu javnih usluga i uticanje na političke odluke. Takođe, dani lutanja od šaltera do šaltera, raznih ureda i institucija su prošlost. Jedinstveni šalteri i internet portali zauvek otklanjaju ove probleme kreiranjem jednog jedinstvenog mesta pristupa.

«One stop shop»

Sistem „one stop shop“ omogućava da ljudi dolaskom na jedan, jedinstveni šalter završe sve neophodne formalnosti, bez potrebe za šetanjem iz jedne kancelarije u drugu i prikupljanja velikog broja dokumenata.

Funkcionisanje jedinstvenog šaltera se slikovito opisuje «slučajem izgubljene tašne», jer će na tom šalteru građani moći da dobiju sva izgubljena dokumenta (ličnu kartu, pasoš, krštenicu, vozačku dozvolu itd.), jer će se svi podaci nalaziti u jedinstvenoj bazi podataka. Ovo podrazumeva i kreiranje te jedinstvene baze podataka koju bi formirale sve sada «razbacane» informacije u različitim administrativnim službama. Na taj način bi i obrada i distribucija informacija bila lakša i brža.

On-line uprava

E–government pruža i mogućnost da sve obrazce, formulare, podneske, upite, zahteve popunite i podnesete preko interneta. Sličan sistem je već postao uobičajen u razvijenim zemljama. E-uprava i državni veb portali su u Danskoj, Novom Zelandu ili Singapuru uobičajen način komunikacije građana sa administracijom.

Tako, na primer, u Britaniji preko sajta Directgov građani mogu saznati sve što im treba za kontakt sa državnom administracijom i mnoge obaveze obaviti direktno preko interneta. Ovo je samo jedna od brojnih veb adresa preko kojih stanovnici britanskih ostrva mogu da komuniciraju sa svojom vladom i njenim službama.

Jedan od najboljih primera e-uprave u Srbiji je opština Inđija, u kojoj je ovaj sistem uveden u sve segmente rada opštine. To znači, ne samo bolji i jednostavniji rad sa građanstvom i biznisom, već i nov način funkcionisanja opštinskih administrativnih službi. Napravljena je jedinstvena baza podataka i sve se informacije obrađuju na jednom mestu.

Preko projekta „Sistem 48“, postavljenog na internet portalu opštine, građani dobijanjem korisničkog imena i šifre mogu da pregledaju podatke o predmetima koji se vode u Opštinskoj upravi, naruče izvode, a i javna preduzeća mogu da izvrše uvid u svoje finansijske kartice. Takođe, građani preko interneta, telefona i SMS-a mogu da prijave razne komunalne probleme i da na njih dobiju odgovor od nadležnih službi u roku od 48 časova.

“Sistem 48” objedinjuje rad svih javnih preduzeća i opštine na rešavanju problema građana. Prijavljivanje svih problema je centralizovano i sve informacije o toku rešavanja se dobijaju na jednom mestu u roku od 2 dana.

Ipak, trenutak kada će primerom ove sremske opštine krenuti i celokupna državna administracija u Srbiji je još uvek daleko. Prvo je potrebno na nivou države usvojiti strategiju razvoja informacionog sektora u javnoj upravi. Potom treba digitalizovati sva dokumenta i objediniti ih u jedinstveni informacioni sistem, izvršiti reformu administracije i javne uprave i, na kraju, „ubediti“ građane da nije reč ni o kakvoj prevari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: