Lažnim dokumentima do 700 hiljada evra

Na osnovu lažne potvrde veterinara po kojoj je u vojnom granatiranju uginulo  hiljadu ovaca na Šar Planini u Makedoniji 2001., sudskom presudom vlasnik stada Isnifaris Đemaili zamalo je dobio odštetu od 727 hiljada evra. Antikorupcijsko odeljenje je ipak ukazalo na nelogičnost presude pa je ceo slučaj obnovljen.

Info

Izvor: www.business.hr

Petak, 12.05.2006.

10:19

Default images

U ponovljenom istražnom postupku veterinar Muhamed Arifi iz tetovskog sela Kamenjane priznao je da je izdao potvrdu o broju granatiranih ovaca oštećenom a da stoku uopšte nije video. Ministarstvo obrane je saopštilo da određenog dana 2001. navedenog u tužbi, helikopteri nisu borbeno delovali.

Na osnovu potvrde veterinara, vlasnik stoke Isnifaris Đemaili je za oko hiljadu ovaca i 40 konja, tonu sira i ambalaže, koji su kako je naveo u tužbi uništeni od granatiranja iz helikoptera 2001. u vreme oružanog sukoba pobunjenih Albanaca i makedonskih oružanih snaga, dobio odštetu od 727 hiljada evra. Sudski veštaci uopšte nisu posetili navodno granatirani teren na Šar Planini, već su iz dokumenata koje im je poslao sud potvrdili štetu u visini koja je tražena - 470.000 evra, a ostatak do 727.000 su kamate jer je proces trajao tri godine i novac je isplaćen 2004.

Skandal je izbio nedavno kada je antikorupcijsko odeljenje ukazalo na nelogičnosti vođenja sudskog postupka i na mogući kriminal.

Obnavljanje sudskog postupka trebalo bi da otkrije ko je sve umešan u slučaj a državi da omogući da povrati isplaćeni novac, izjavio je u sredu državni tužilac Aleksandar Prčevski. Za sada suspendovana je sudija Snežana Popočevska koja je vodila slučaj.

U međuvremenu bogati ovčar Đemaili sazvao je konferenciju za novinare na Šar Planini i izjavio da mu nije stalo do tih 727 hiljada evra i da će ih ako treba vratiti državi, ali da razmišlja da se kandiduje na parlamentarnim izborima. Potvrdio je i pisanje medija da ima više radnji i kuća u Skoplju i Tetovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: