Blage sankcije za sukob interesa

Za 18 meseci primene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, najviši funkcioneri su se disciplinovali da redovno podnose izveštaje o imovini, a većina ih je naučila šta je dozovoljeno a šta nije, kažu stručnjaci za tu oblast.

Info

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.05.2006.

13:12

Default images

Ipak, hiljade funkcionera ne podnose izveštaje o imovini, jer su sankcije "moralne prirode", a nekoliko funkcionera je javno ignorisalo zakon.

Republički odbor za rešavanje po sukobu interesa posle godinu dana primene zakona, predložio je niz njegovih izmena, kojih bi bilo i više da nije počeo rad na novom zakonu o sprečavanju korupcije čiji opseg bi trebalo da obuhvati i oblast sukoba interesa.

Predsednik Republičkog odbora Milovan Dedijer navodi da je Odbor napravio registar imovine više od 7.000 hiljada funkcionera u Srbiji, ali i oko 22.000 povezanih lica i naglašava da je zadovoljan efikasnošću kojom su prikupljani Izveštaji o imovini i prihodima funkcionera na republičkom i pokrajinskom nivou.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže da su predviđene zakonske sankcije blage, ali i dodaje da je većina funkcionera ipak poštovala odluke Odbora za rešavanje po sukobu interesa.

Nenadić je rekao i da "odbor nema izričite nadležnosti i obavezu da proveri potpunost i tačnost izveštaja" i dodao da takav posao ne može da sprovede jedan organ, već da bi bilo dobro da se to radi u saradnji sa, na primer, Poreskom upravom.

"Takve provere su bile i jesu potrebne, pogotovo najviših funkcionera, ali nasumično i onih nižih", smatra programski direktor Transparentnosti Srbija.

Novi zakon o sprečavanju korupcije mora da promeni nedostake sadržine sadašnjeg Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a ne samo tela koja će za to biti nadležna. Budućnost Odbora sa rešavanje po sukobu interesa zavisi od novog zakona, jer je Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije predviđeno da se sukobom interesa, finansiranjem partija i sprovođenjem antikorupcijske strategije bavi jedno telo.

U Odboru ne žele da se izjašnjavaju o radnoj verziji novog zakona. Odbor je insistirao da ostane van novog antikorupcijskog tela ili da se, pod posebnim uslovima, inkorporira u telo. Konačan dogovor još nije postignut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: