Tranzicija u Srbiji na pola puta

Srbija se nalazi na polovini perioda tranzicije i u narednih pet godina treba ubrzati taj proces kroz stvaranje novih uslova za privlačenje direktnih stranih investicija, izgradnju infrastrukture i što manje mešanje države u ekonomske i tržišne tokove, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević na otvaranju savetovanja ekonomista na temu "Ekonomska tranzicija u Srbiji 2001-2005".

Info

Izvor: Glas javnosti

Petak, 14.04.2006.

10:39

Default images

Milosavljević je kazao da je Srbija danas bolje mesto za rad nego pre pet godina, ali je skrenuo pažnju da stimulacije za privlačenje stranih investicija iz perioda od 2001. do 2004. godine treba menjati.

Milosavljević je ocenio da kreatori ekonomske politike u Srbiji predugo najavljuju relaksaciju fiskalnog sistema, stimulaciju izvoza i novih investicija.

Uplitanje države u privredne i ekonomske tokove je i dalje prisutno u velikom obimu, rekao je Milosavljević i dodao da pokušaj i najave limitiranja trgovačkih marži njemu liče na prvi korak ka zamrzavanju cena, ukoliko inflacija premaši planirane okvire.

On je apelovao na Vladu Srbije da se ne upliće u tržišnu ekonomiju, koja mora da bude preovlađujuća. Profesor Miodrag Zec predložio je da se hitno formira nacionalni privatizacioni fond, koji bi nakon inicijalne faze od dve godine, kasnije postojao kao prvi pravi investicioni fond u Srbiji.

Zec je precizirao da bi osnivanjem fonda, Vlada Srbije mogla da ispuni obećanje da se akcije besplatno podele svim zaposlenima koji nisu ostvarili to pravo, a kojih kako je rekao, ima oko 4,5 miliona.

"Ako i posle formiranja takvog fonda na berzi ne bude moguće kupovati i prodavati akcije velikih firmi poput NIS-a i EPS-a, onda se slobodno može reći da tranzicija u Srbiji više nema šanse da uspe", ocenio je Zec.

On je preporučio izmenu i dopunu Zakona o privatizaciji ili donošenje novog zakona o privatizaciji javnih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: