Hrvatski telekomi: Sveta konkurencija

Konkurencija je razlog sve nižih cena razgovora putem fiksne i mobilne telefonije u Hrvatskoj. „Donedavno su nas Telekom kompanije zdušno uveravale da je 2-3 kune za minutu razgovora najmanja moguća cena, a sad nam nude ’vreće’ besplatnih minuta samo da ostanemo ili pristupimo njihovoj mreži“, piše u tekstu objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji.

Info

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2006.

14:55

Default images

Još pre dve godine cene poziva u mobilnoj telefoniji u Hrvatskoj su bile u proseku tri kune po minuti, dok je cena u fiksnoj telefoniji bila oko jedne kune.

Dolaskom trećeg operatora u mobilnoj telefoniji došao, kao i dva ambicioznija nova Telekoma u fiksnoj telefoniji i "raznoraznih" Wimax operatora - cene u mobilnoj telefoniji su u proseku pale za više od tri puta, u fiksnoj za četiri puta, a i internet je sve jeftiniji, iako se na tom polju tek očekuju rezultati.

Novi trend na telekomunikacijskom tržištu Hrvatske je telefoniranje za nula kuna u mreži određenog operatora, uz minimalne mesečne naknade ili minimalne naplate uspostavljanja poziva. Taj trend je u fiksnoj telefoniji započeo mobilni operator Vipnet, ponudivši putem Homeboxa razgovore prema svim fiksnim mrežama za 0,10 kuna po minuti, uz mesečnu nadoknadu od 150 kuna. Uz to Vipnet nudi i razgovor za 0,5 kuna prema Vip mreži i 1,5 kuna prema drugim mobilnim mrežama, kao i 1GB Internet prometa.

Odgovorili su mu T-Mobile sa Anlimited opcijom u okviru koje se u 098 mreži telefonira besplatno uz mesečnu nadoknadu od 25 kuna, kao i H1 koji je ponudio besplatne razgovore u okviru svoje mreže svim pretplatnicima koji se učlane u tu mrežu do kraja ove godine.

Na to se nadovezao T-Com ponudivši Non-stop opciju besplatnog telefoniranja u okviru T-Com mreže, uz mesečnu naknadu od 20 kuna. Ubrzo je Optima Telekom tužila Vipnet Hrvatskoj agenciji za telekomunkacije jer se koristi bežičnom tehnologijom za pružanje usluge fiksne telefonije, nakon čega je Agencija od Vipneta zatražila objašnjenje.

Sumnja u damping

Iz Vipneta su odgovorili da Homebox napadaju samo u Hrvatskoj i da je čudno što se to događa u zemlji u kojoj 89,9 odsto tržišta fiksne telefonije drži jedan operater, T-Com.

HAT je takođe zatražio od HT-a da pojasni svoje usluge u kojima omogućava telefoniranje za nula kuna uz minimalne mesečne naknade, navodno sumnjajući na damping i zloupotrebu monopolističke situacije u fiksnoj telefoniji sa T-com mrežom, kao i položaja operatora sa znatnom tržišnom snagom u mobilnoj telefoniji, T-Mobile.

Uz to, sumnja se i na damping Vipneta s Homeboxom. Pitanje je, naime, nude li HT i Vipnet te usluge ispod cene subvencionišući gubitke prihodima iz drugih sektora u kojima su dominantni na tržištu.

Vi nudite TV, mi ćemo telefoniju!

Najnoviji "ispad" u telekomunikacijskom sektoru napravio je Hrvatski Telekom "upadom" u televizijske sfere s MAXtv-om, na šta je odmah odgovorila kablovski provajder DCM, najavom uvođenja usluga fiksne telefonije.

Za sada ne možemo najaviti rok, ali uslugu telefonije ponudićemo vrlo brzo, jer nam to omogućava konkurentnost, pogotovu u situaciji kada je HT ušao na našu “teritoriju“.

Pri tome će DCM biti u prednosti pred većinom operatora koji moraju plaćati iznajmljivanje vodova HT-u, a mi imamo sopstvenu najmoderniju kablovsku infrastrukturu, kaže Damir Hajduk, komercijalni direktor DCM-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: