Rasterećenje i učenika i nastavnika

Od 1. septembra važiće sažet nastavni program za predmete od V do VIII razreda. Učenici starijih razreda osnovne škole od jeseni više neće imati problema s pamćenjem mnogih statističkih i faktografskih podataka iz nacionalne geografije, kao što su broj stanovnika, površina neke zemlje ili broj fabrika u njoj jer je nastavni plan iz tog predmeta sažet.

Info

Izvor: Danas

Ponedeljak, 14.08.2006.

11:54

Default images

Regionalna geografija Evrope i sveta biće izučavana na primerima regija koje su po svojim karakteristikama važne, dok će u proučavanju nacionalne geografije društveno-geografski i prirodno-geografski sadržaji biti bolje raspoređeni nego do sada.

Programi nastave promenjeni su za sve predmete od V do VIII razreda, a nove programe predvideli su stručnjaci Centra za razvoj programa i planova iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Mirjana Bogdanović, rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika, kaže da su izbačeni zastareli delovi gradiva.

"Oni delovi gradiva koji su godinama učeni i koji sad nemaju nikakav praktičan značaj su izbačeni, a aktuelni i savremeni sadržaji su dodati. To najbolje pokazuje primer tehničkog obrazovanja, u koje se uvodi obuka za rad na kompjuterima. Deca koja kod kuće nemaju računare treba da nauče osnove rada na kompjuterima", objasnila je ona.

Bogdanvović je dodala da su promene u nastavnom planu namenjene prvenstveno profesorima, koji treba da ih se drže. Ona navodi da nastavni planovi uvek treba da budu pod lupom i da se menjaju jer se i društvo menja, a tehnologija i nauka napreduju.
Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović je skraćivanje ocenio kao vrlo važno jer rasterećuje đake i olakšava posao nastavnicima. On je rekao da će sada mnogo više vremena ostati za praktičan rad, vežbu i utvrđivanje naučenog.

Iz programa nastave matematike izbačeni su ili pomereni za učenje u starijim razredima teorijski delovi za koje je uočeno da ih deca teže ili uopšte ne shvataju, kao što su relacije o sličnosti i podudarnosti trouglova, površine četvorouglova, procentni razlomci.

Nastavni plan za istoriju predvideo je nov odnos časova za učenje novih lekcija i obnavljanje. Iako broj časova ostaje isti, od jeseni će na više časova biti utvrđivano gradivo, čitani i analizirani istorijski izvori, a na manje njih će biti učene nove lekcije.

U programu za srpski jezik svih razreda pravopisna rešenja su usklađena s važećom pravopisnom normom, sistematizovan je i program iz kulture izražavanja. Učenici će, takođe, na času muzičkog više slušati muziku, dok program za strane jezike predviđa više vremena za razgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: