Gugl vredi 156 milijardi dolara

Deonice Gugla (Google), najvećeg Internet pretraživača u svetu, dosegle su rekordnu cenu na američkoj berzi - 510 dolara, u jednom danu rastu po tri odsto, čime se vrednost te kompanije popela na 156 milijardi dolara.

Info

Izvor: Fonet

Sreda, 22.11.2006.

14:03

Default images

Dosegnuvši ključni nivo od 500 dolara po deonici, njihove cene su šest puta veće odnosu na cene prilikom prve javne ponude Gugla na tržištu deonica u avgustu 2004. godine.

Vrednost te kompanije sada premašuje ukupnu vrednost američkih kompanija zabavne industrije Tajm Vornera i Volt Diznija.

Gugl je korišćen prilikom polovine ukupnog broja pretraživačkih ulazaka u SAD, dvostruko više od drugoplasiranog pretraživača Jahu (Yahoo), objavila je istraživačka kompanija Nilsen/Net-Rejtings. 

Najveći Internet pretraživač u svetu su osnovali 1996. kompjuteristi na doktorskim studijima Univerziteta Stanford, Sergej Brin i Lari Pejedž, koji se danas nalaze među najbogatijim ljudima sveta.

Gugl je najvredniji biznis Silikonske doline, odmah iza Cisko sistema, a ispred Intela, najvećeg svetskog proizvođača čipova, ili Hewlet-Pakarda, pionira visoke tehnologije koji je počeo da radi u garaži pre 67 godina.

Gugl je u oktobru izdvojio 1,65 milijardi dolara za kupovinu on-lajn video stranice YouTube.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: