Dve ponude za Telekom Srpske

Telekom Srbije i Telekom Austrije dostavili su ponude za kupovinu 65 odsto državnog kapitala Telekoma Srpske.

Info

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2006.

14:37

Default images

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, je kazao da je očekivao da će više kompanija dostaviti ponude, ali da to neće uticati na stav Vlade RS da Telekom Srpske neće biti podat za manje od 400 miliona evra.

U Direkciji za privatizaciju RS su kazali da se prispele ponude sastoje iz dva dela - dokumentacije koja potvrđuje da kompanije ispunjavaju uslove predviđene tenderom i cene koju su spremne da plate za državni kapital.

"Otvaranje koverata sa ponuđenim cenama uslediće tek pošto komisija utvrdi verodostojnost podataka koje su dostavile kompanije", kazala je Slavica Škoro, portparol Direkcije za privatizaciju, ne navodeći koji je krajnji rok u kojem bi provera trebalo da bude završena.

Osim kompanija koje su dostavile svoje ponude za Telekom Srpske, tendersku dokumentaciju su otkupili i ruska Sistema telekom, Telekom Mađarske, Telenor, Frans telekom i investicioni fond Novator sa Islanda. Ponude Telekoma Austrije i Telekoma Srbija biće uzete u razmatranje ukoliko budu ispunili sve uslove tendera. Pravo učešća na međunarodnom tenderu sa varijabilnim uslovima imale su kompanije koja imaju najmanje 800.000 pretplatnika u fiksnoj i najmanje milon i po korisnika u mobilnoj telefoniji i ostvaren godišnji prihod od najmanje 500 miliona evra u 2005. godini. Kupac Telekoma Srpske biće dužan da zadrži osnovnu delatnost preduzeća, da najmanje pet godina poštuje kolektivni ugovor potpisan sa sindikatom Telekoma, da trajno zadrži sedište kompanije u Banjaluci, kao i da u prvoj godini u razvoj investira najmanje 50 miliona evra. Vlada RS zadržala je pravo na korišćenje telekomunikacione infrastrukture preduzeća.

Iako u uslovima za prodaju nije navedena minimalna cena za koji može biti prodato 65 odsto državnog kapitala Telekoma Srpske, premijer RS Milorad Dodik je više puta istakao da se niže ponude od 400 miliona evra neće razmatrati. Direktor Telekoma Austrija Boris Nemšić izjavio je nedavno da je Telekom Srpske za njih jedini konkretni projekat za planiranu ekspanziju u jugoistočnoj Evropi. Austrijanci su na tržište jugoistočne Evrope pokušali da uđu kupovinom kompanije Mobi 63, ali je kompaniju ispred njih kupio norveški Telenor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: