E-biznis smanjuje nezaposlenost

Zemlje jugoistočne Evrope trebalo bi da podstiču elektronski biznis, jer je to put ka značajnom smanjenju nezaposlenosti i korupcije, zaključili su učesnici Prve regionalne konferencije o savremenim informatičkim tehnologijama u Beogradu.

Info

Izvor: Beta, B92

Utorak, 11.04.2006.

19:03

Default images

Zamenik specijalnog koordinatora Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Majlk Mozur rekao je da privatni sektor mora biti lider u elektronskom poslovanju kroz informacione tehnologije, kako bi se videle koristi "broudbenda" i dodao da je uloga razvoja elektronskog biznisa u trgovini presudna za suzbijanje visoke korupcije u carinskim službama u regionu.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Djuričin upozorio je da se Srbija prema indeksu razvoja informacionih tehnologija nalazi na samom dnu konkurenosti u Evropi.

Milan Božić, predsednik Upravnog odbora Telekoma Srbije, najavio je prilikom predstavaljanja planova te kompanije da će na tržištu telefonije u Srbiji ove godine biti okončana digitalizacije fiksne mreže.

Informatička kompanija Simens predstavila je WiMAX, najsavremeniju mogućnost bežičnog Interneta koje obuhvata bazne stanice i korisničke uređaje. Pomoću te tehnologije, mobilni i fiksni operatori, kao i Internet provajderi, mogu da dobiju široki bežični pristup u oblastima koje nemaju izgradjenu telekomunikacionu infrastrukturu.

Konferencija o bežičnoj elektronskoj komunikaciji u jugoistočnoj Evropi je prilika da se učesnici upoznaju s najnovijim dostignućima u oblasti “broadband” tehnolologije. Na konferenciji će govoriti predstavnici više od 60 poznatih kompanija i institucija o svojim iskustvima i predstaviti planove razvoja te infrastrukture.

Organizatori manifestacije su kompanija TNI, Pakt za stabilnost Jugoistočne Evrope i Privredna komora Srbije.

Nortel stiže u Srbiju

Kanadska telekomunikaciona kompanija “Nortel” namerava da u narednih nekoliko nedelja otvori pet predstavništava u Jugoistočnoj Evropi, a najveće i najznačajnije bi bilo u Beogradu.

Predsednik “Nortela” Majk Zafirovski je u razgovoru sa predsednikom Srbije, Borisom Tadićem, rekao da ća ta kompanija otvoriti i Nortelov centar za ekonomski razvoj, koji će se baviti privlačenjem stranih kompanija na srpsko tržište i omogućiti srpskim kompanijama da nastupaju u zemljama gde "Nortel" već ima razvijen posao.

Predsednik Tadić je rekao da je tehnologija kojom raspolaže "Nortel" potrebna za razvoj Srbije i njeno svrstavanje u red zemalja sa visoko razvijenim telekomunikacijama i dodao da je otvaranje novih radnih mesta, posebno u sklopu tako uspešnih kompanija, od strateškog interesa za Srbiju i njenu evropsku perspektivu.

Kanadska kompanija, koja se smatra jednom od najznačajnijih kompanija na svetu u oblasti telekomunikacija, žičnog i bežičnog prenosa podataka, VoIP tehnologije i pristupa Internetu je spremna da započne saradnju i sa univerzitetima u Srbiji oko obuke i usavršavanja kadrova iz oblasti telekomunikacija i razvoja softvera.

"Nortel" ima preko 30000 zaposlenih u više od 150 zemalja. Kompanija sarađuje sa preko 500 državnih i lokalnih agencija u implementaciji novih telekomunikacionih tehnologija. Njihova tehnološka dostignuća koristi skoro 90% najbogatijih severno američkih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: