Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 21.12.2014.

18:29

Milanko digao ruke od bijatlona

Najbolji srpski bijatlonac i nordijski skijaš Milanko Petrović odlučio je da prestane da se bavi sportom zbog nedostatka podrške.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Petrović je istakao da osim postizanja rezultata nema nikakvu motivaciju, posebno zbog nedostaka finansija i podrške od strane Bijatlon saveza i Ministarstva omladine i sporta.

Milanko, koji je prošle godine na Univerzijadu u Trentinu osvojio dva zlata i bronzu, ističe da se obraćao svim relevantnim institucijama, ali da niko nije imao sluha.

Olimpijski komitet mi je pomogao koliko je mogao što se tiče pripremnih perioda, a od ostalih institucija nema nikakve pomoći. Dobili smo nekih 1.200.000 dinara za pripreme, a osim toga nikakve stipendije, niti bilo kakvu pomoć“, rekao je Petrović za B92.

Petrović je istakao da je išao i na razgovore u Ministarstvu, da je tražio da se ispitaju navodi da je potrošio novac za koji tvrdi da nije, ali da su tamo čak omalovažavani rezultati koje je postigao.

Pisao sam pisma ministru, išao sam na razgovor kod njega pomoćnika. Siguran sam da niko nije ni pogledao nijedno moje pismo. Čak sam jednom prilikom rekao njegovim pomoćnicima da želim da se provere moji računi u Bijatlon savezu, jer oni kažu da sam potrošio 65.000 evra za proteklu sezonu, a ja te pare nisam video. Ali, kao da sam to rekao nekim prolaznicima, a toliko su me uzdizali posle Univerzijade. A u suštini su posle omalovažavali te rezultate, rekavši da nisu dovoljno dobri“, istakao je Petrović.

Prema Milankovim rečima, da bi on dobio stipendiju međunarodnog ranga, praktično bi morao da pobeđuje na trkama Svetskog kupa.

U alpskom skijanju je, na primer, dovoljno da se trke samo završe za tu stipendiju, a kod mene je konkurencija znatno jača, 150 takmičara se bori u dva i po minuta. Kada bih ja bio među 50, mogao bih i da pobedim. Postavili su uslove takve da moram da pobeđujem da bih došao do međunarodnog ranga, ali da je tako, imao bih od sponzora 100.000 evra, onda ti ne treba niko, sam sebe ćeš da finansiraš i krojiš sebi sudbinu“, naglasio je Petrović.

Petrović je istakao da veruje da su ljudi u Bijatlon savezu sada srećni jer je odustao, ali da se on okreće drugačijem životu.

Sve su uradili samo da mene maknu, oni su najsrećniji jer sam napustio bijatlon, to sam siguran. Čak su izmislili da sam imao operaciju kolena, a ja sam zdrav, sada čekam dete. Nemam volju više da ostanem u sportu, tražio sam pomoć od Olimpijskog komiteta, njima su vezane ruke što se tiče tih problema, ministarsto me nije zaštitilo, ne znam zašto bih ostajao. Sada tražim posao kao mašinski inženjer, nastavio sam master studije...“, istakao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve