Nova vest
Zimski sportovi

Subota, 27.12.2014.

14:46

Vreme je za Četiri skakaonice!

Novogodišnji i božićni praznici se bliže, a najbolji pokazatelj za to je početak turneje “Četiri skakaonice”.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Ove godine, start turneje je pomeren za jedan dan unapred, tako da počinje u nedelju, ali sve ostalo je isto.

Oberstdorf, Garmiš-Partenkirhen, Insbruk i Bišofshofen su legendarne stanice, a pred 63. izdanje prvi put posle dugo vremena nema jasnog favorita za trijumf.

Za ski skakače je Novogodišnja turneja nešto posebno, s pravom može da se kaže da je trofej na njoj uz rame velikom Kristalnom globusu i olimpijskoj medalji. Ipak, ono što turneju čini još više posebnom je činjenica da gotovo da nema osobe na svetu koja je ne prati, volela ona zimske sportove ili ne. Turneja „Četiri skakaonice“ predstavlja više od sporta, a istom omogućava da tokom tih deset dana bude u centru pažnje.

Početak Novogodišnje turneje rezervisan je za 28. decembar u nemačkom Oberstdorfu, a odmah potom najbolji ski skakači današnjice se tradicionalno sele u Garmiš, gde se takmiče prvog dana svake Nove godine. Potom sledi selidba u Austriju na drugu polovinu turneje, prvo u Insbruk 4. januara, a potom i Bišofshofen dva dana kasnije, gde dobijamo pobednika „Četiri skakaonice“.

Sistem takmičenja u okviru turneje se razlikuje od onog u Svetskom kupu, pošto se posle kvalifikacija formira 25 parova. Pobednici tih duela plasiraju se u drugu rundu, bez obzira na ostale rezultate, a njima se pridružuju petorica ’laki luzera’. Takav sistem nije na snazi samo u slučaju otkazivanja kvalifikacija, kada se skokovi u prvoj rundi odvijaju kao u elitnom takmičenju.

Poslednjih godina na turneji „Četiri skakaonice“ viđena je apsolutna dominacija Austrijanaca, koji su od 2009. godine na njoj neprikosnoveni. Dve pobede u poslednjih pet godina ostvario je Gregor Šlirencauer, dok su se među pobednike upisali i Volfgang Lojcl, Andreas Kefler, Tomas Morgenštern i Tomas Dithart. Mnogima od njih nisu davane velike šanse za trijumf, a upravo to je samo dokaz da epitet favorita ne znači ništa pred Novogodišnju turneju.

Austrijanci ove godine najveće nade polažu ponovo u Šlirencauera, ali veće šanse, zbog rezultata u dosadašnjem delu Svetskog kupa, ima Mihael Hajbek. Međutim, Norvežanin Ander Fanemel je onaj od kojeg se najviše očekuje jer u Obersdorf stiže kao lider u elitnom takmičenju. Fanemelu je ovo najbolja zima u karijeru, ali ima problema sa konstantnošću, ali je takav slučaj sa gotovo svim skakačima od početka Svetskog kupa.

Iza Fanemela sledi Roman Kudelka, koji je ove sezone ostvario tri pobede, i konačno je iza sebe ostavio povrede i bolest. U sjajnoj je formi, iako je propustio skokove u Nižnjem Tagilu, drugi je u plasmanu i u sjajnoj formi, što je na njegovoj strani. Možda se najviše očekuje od Simona Amana, koji je u karijeri osvojio sve sem turneje, a pošto se vidi da polako diže formu, možda je konačno ove godine natempira na vreme.

Pored njih četvorice, dobre šanse imaju još nekolicina skakača. Nemac Zeverin Frojnd je jedan od njih, isto kao i Peter Prevc iz Slovenije, za kojeg mnogi smatraju da mu je potrebna jedna velika pobeda da bi potom pokazao svoj puni talenat. Tu su i Norijaki Kasai, Šlirencauer, Ander Bardal, Jernej Damjan i Rihard Frajtag, između ostalih, a to samo garantuje mnogo uzbuđenja u narednih deset dana.

Program turneje „Četiri skakaonice“
Oberstdorf
subota, 27. decembar 16.30 kvalifikacije
nedelja, 28. decembar 16.30 takmičenje
Garmiš-Partenkirhen
sreda, 31. decembar 14.00 kvalifikacije
četvrtak, 1. januar 14.00 takmičenje
Insbruk
subota, 3. januar 14.00 kvalifikacije
nedelja, 4. januar 14.00 takmičenje
Bišofshofen
ponedeljak, 5. januar 16.30 kvalifikacije
utorak, 6. januar 16.30 takmičenje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve