Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 11.02.2011.

21:33

Evensen u Vikersundu leteo do 246,5

Norvežanin Johan Remen Evensen u petak je pred svojim navijačima postavio novi rekord u ski letovima koji sada iznosi 246,5 metara.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Evensen je taj let ostvario u okviru kvalifikacija, a to mu je sigurno najveće dostignuće u karijeri pošto do sada nije ostvario nijednu pobedu u Svetskom kupu.

Prethodni rekord držao je takođe Norvežanin Bjorn Ejnar Romoren i on je iznosio 239 metara, a postavljen je na legendarnoj Planici u martu 2005. godine.

U dosadašnjem delu karijere Evensen je četiri puta bio na podijumu, a u petak je sve iznenadio fantastičnim letom. Zanimljivo je da je samo nekoliko sati ranije na treningu imao let od 243 metra.

Prvi ski skakač koji je uspeo da pređe barijeru od 200 metara bio je Finac Toni Nieminen 1994. godine, a od tada su skokovi i letovi postajali sve duži i duži.

Zanimljivo je da Međunarodna skijaška federacija (FIS) ne priznaje rekorde da bi sprečila nadmetanje za iste, ali i moguće povrede.

Tokom vikenda Vikersund će biti domaćin dva takmičenja, a prvo je na program u subotu od 16 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

29 d

U fokusu

Vidi sve