Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 19.03.2010.

13:05

Ljudska volja ne zna za prepreke

Još jedan neverovatan i krajnje demonstrativan dokaz snage ljudske volje možemo pronaći u učesnicima Paraolimpijskih igara u alpskom skijanju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Slabovidi i osobe sa teškim oštećenjem vida uspeli su uz veliko požrtvovanje da nauče da skijaju, a na stazi imaju vodiča koji dobro vidi i ide nekoliko sekundi pre njih, prolazi kapije ’označavajući’ im put, a posredstvom radija daje instrukcije takmičaru ili takmičarki.

Pogledajmo skijanje Australijanke Džesike Galaher, osvajačice bronzane medalje na Paraolimpijskim igrama:



Danele D’Akvilani Umsted, jedan od slabovidih takmičara, objašnjava prirodu veze takmičara i vodiča.

„To pre funkcioniše kao jedna ekipa, nego kao sportista i njegov vodič. Vođenje nije nešto što svako može da radi, kao vodič moraš da budeš posvećen, da brzo skijaš, a da se u isto vreme okrećeš iza sebe u svakom trenutku. To nije lak zadatak i zahteva mnogo treninga. Ubedljivo najteži deo posla za slabovidog skijaša jeste pronalaženje pravog vodiča. Toj osovi moraš 100% da veruješ i ona mora da ima iste ciljeve kao i ti“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve