Nova vest
Zimski sportovi

Utorak, 04.03.2008.

20:13

Lancinger stabilan posle amputacije

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Austrijski skijaš Matijas Lancinger u stabilnom je stanju posle amputacije stopala leve noge, koja je obavljena u bolnici u Oslu. Nesrećni Lancinger teško se povredio tokom superveleslaloma na Kvitfjelu, pored Lilehamera, u istočnoj Norveškoj, a posle devetočasovne operacije u ponedeljak bilo je jasno da je amputacija neophodna da bi mu bio sačuvan život.

Hitna intervencija je bilaneophodna jer mu je opšte stanje bilo veoma loše i postojala je opasnost po život“, rekao je dr Tomas Helcenbajn, austrijski vaskularni specijalista koji ga je operisao. „Posle operacije njegovo opšte zdravstveno stanje značajno je bolje, tako da trenutno ne postoji akutna opasnost za njegov život“.

Posle teške operacije u ponedeljak, kada j4e utvrđeno da cirkulacija krvi kroz stopalo nije uspostavljena, bilo je ideja da 27-godišnjeg Lancingera prebace u Salcburg, gde bi ga operisao doktor Artut Trost, koji je 2001. u sličnoj situaciji spasao Hermana Majera amputacije.

Međutim, ozbiljnost situacije sprečila je taj let. Lancingerova leva noga doživela je dvostruki prelom i krv nije stizala do stopala.

Austrijska skijaška federacija zatražila je ispitivanje okolnosti koje su dovele do komplikacija, jer po svemu sudeći helikopter za prebacivanje povređenih skijaša nije bio u blizini staze, zbog čega je izgubljeno dragoceno vreme.

Federacija je najavila da će se pobrinuti da Lancinger dobije najbolju moguću rehabilitaciju, i da će mu obezbediti podršku u nastavku života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve