I Ovečkin se vratio u Rusiju

Jedan od najboljih hokejaša na svetu Aleksander Ovečkin poslednji je u nizu velikih zvezda koji su se posle ’lokauta’ u NHL ligi preselili u Rusiju.

JTIzvor: B92, Reuters
Podeli

’Lokaut’ u najjačoj ligi na svetu je proglašen u nedelju, a Ovečkin je u sredu potpisao ugovor sa moskovskim Dinamom, u kojem je i počeo karijeru.

Ovečkinov ugovor će trajati do isteka ’lokauta’, kada će morati da se vrati u svoj Vašington.

Pre Ovečkina nekolicina hokejaša je već NHL ligu zamernila KHL ligom. Jevgenij Malkin i Sergej Gončar potpisali su za Metalurgom iz Magnitogorska, Ilija Kovalčuk je prešao u SKA iz Sankt Peterburga, dok se Semijon Varlamov vratio u redove Lokomotive iz Jaroslavlja, kluba koji je ostao bez celog tima u avionskoj nesreći prošlog septembra.

Ovečkin, koji je u ponedeljak proslavio 27. rođendan, odlučio je da se vrati u Dinamo, iako je dobio mnogo bogatiju ponudu gradskog rivala CSKA.

Levo krilo Kapitalsa, koje je osvojilo titulu najkorisnijeg igrača NHL lige 2008. i 2009. godine, već u sredu se pridružio saigračima, pošto je prošao lekarske preglede.

Profesionalni debi Ovečkin je imao upravo u dresu Dinama već sa 16 godina 2006. godine, a u sezoni 2004/05 predvodio je tim do titule nacionalnog šampiona. Odmah potom prešao je u Vašington, koji ga je godinu dana ranije izabrao kao prvog pika na NHL draftu.

Ovečkinovim povratkom u Dinamo sigurno se neće završiti egzodus hokejaša iz NHL timova u Evropu. Već je najavljeno da će istim putem krenuti, između ostalih Pavel Dacijuk iz Detroita i Ilija Brizgalov, član Filadelfije.

Hokej na ledu