Nova vest
Zimski sportovi

Sreda, 12.05.2010.

23:07

Debakl Kanađana, kraj za SAD

Odigrani su mečevi poslednjeg kola u grupama B i D na Svetskom prvenstvu u hokeju, a prvi poraz doživeli su Olimpijski šampioni Kanađani.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Prvi put su ih na SP pobedili Švajcarci sa 4:1 i bez poraza osvojili prvo mesto u grupi B. Ubedljivom pobedom nad Italijom (5:2) i Letonija je prošla dalje. Debakl na šampionatu doživeli su Amerikanci koji su izgubili i treći meč, a sa 3:2 u borbu za opstanak poslali su ih Finci koji su tako osvojili prvo mesto u grupi D. Nemačka je ponovo briljirala pobedivši i Dansku sa 3:1.

Prvi put posle 76 godine hokejaši Švajcarske pobedili su Kanadu na Svetskom prvenstvu, i to sa ubedljivih 4:1 čime su osvojili prvo mesto u grupi B. Za veliko iznenađenje pobrinuli su se sjajni golman Švarcarske Tobias Sefan i napadači Ivo Ruteman-Martin i Plus-Tomas Deruns koji su postigli sve golove. Ovo je prvi poraz Kanađana od ovog rivala u 25 mečeva u kojima su 22 puta bili bolji. Ekipa iz zemlje javora i leda druga je u grupi.

Treće mesto pripada Letoniji koja je sa 5:2 isprašila Italijane i poslala ih u borbu za opstanak u elitnoj grupi. Mučili su se Letonci 40 minuta, ali su onda pregazili rivala u poslednjih 20 minuta i treću godinu uzastopno se plasirali u kvalifikacionu rundu.

Ekipa u čijoj se zemlji igra najkvalitetnija liga na svetu, Sjedinjene Američke države izgubile su od Finske 3:2 pa će morati da se bore za opstanak u svetskoj grupi! Ameri su imali gol prednosti posle prvih 20 minuta, ali su Finci u nastavku prvo izjednačili, a onda u poslednjem periodu golom kapitena Samija Kapanena stigli i do vodećeg gola koji je, kako se ispostavilo bio i dovoljan za pobedu i prvo mesto u grupi.

Jedno od iznenađenja večeri svakako je i pobeda Nemaca nad Danskom od 3:1 čime su domaćini šampionata prošli među 12 najboljih selekcija. Junak i ove pobede bio je Feliks Šulc koji je u drugom periodu postigao taj odlučujući treći gol

U četvrtak se igraju mečevi poslednjeg kola u grupama A i C.

Grupa B:
Italija - Letonija 2:5 (1:1, 0:1, 1:3)
Kanada – Švajcarska 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)

Tabela: Švajcarska 3/0, Kanada 2/1, Letonija 1/2, Italija 0/3

Grupa D:
Finska – SAD 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)
Danska - Nemačka 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)

Tabela: Finska 2/1, Nemačka 2/1, Danska 2/1, SAD 0/3

*********************************************************************

Grupa A:
Rusija - Belorusija četvrtak
Kazahstan – Slovačka četvrtak

Tabela: Rusija 2/0, Belorisija 1/1, Slovačka 1/1, Kazahstan 0/2

Grupa C:
Francuska – Norveška četvrtak
Švedska – Češka četvrtak

Tabela: Švedska 2/0, Češka 1/1, Norveška 1/1, Francuska 0/2

U drugoj rundi ukrštaju se grupe A i D, te B i C. Ekipe će zadržati bodove koje su osvojile u duelima sa timovima koji su takođe prošli dalje i neće se više međusobno takmičiti.

Četiri ekipe koje budu poslednje u prvom delu takmičenja takođe će organiovati novu grupu ali bez prenetih bodova. Posle tri kola dva najlošija tim biće eliminisana u Diviziju 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

30 d

U fokusu

Vidi sve