Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 13.05.2007.

20:36

SP: Zlato za Kanadu, bronza Rusiji

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Hokejaška reprezentacija Kanade osvojila je 24. titulu svetskog šampiona u istoriji. U finalu Svetskog prvenstva u Moskvi Kanađani su pobedili selekciju Finske rezultatom 4:2 (2:0, 1:0, 1:2). U borbi za treće mesto Rusija je bila bolja od Švedske 3:1 (2:0, 1:0, 0:1). Sledeći šampionat sveta igra se 2008. godine u Kanadi, kada će biti obeležena stogodišnjica Svetske hokejaške federacije. Turnir će se igrati od prvog do osamnaestog maja sledeće godine u Kvebek Sitiju i Halifaksu.

Kanađani su od samog početka dominirali u finalnom meču, koristeći perfektno svaku brojčanu prednost.

Najavu razvoja događaja dobili smo već u sedmom minutu, kada je Tomi Sederholm isključen, a samo 13 sekundi kasnije Rik Neš koristi to za 1:0. Još sedam minuta je prošlo dok Kanađani nisu iskoristili i drugo isključenje finskih igrača (Tuomo Rutu), strelac je bio Erik Stal.

Posle toga su se Kanađani malo opustili, pa čak nisu iskoristili minut i po igre 5 na 3 početkom drugog perioda, ali je Kolbi Armstrong u 30. minutu povećao prednost na 3:0.

Osam minuta i 52 sekunde pre kraja Finci koriste grešku odbrane i smanjuju golom Petrija Kontiole.

Usledilo je nekoliko dramatičnih minuta, a zatim je Anti Mietinen posle prave kanonade ka kanadskom golu smanjio na 3:2, dva minuta i osamnaest sekundi pre kraja.

Ipak, Finci su najbolju priliku propustili u pretposlednjem minutu, zatim su izgubili pak u napadačkoj trećini, a kontru je idealno otklizao Neš, koji je uspeo da se odupre žestokom napadu odbrambenog igrača i reši pitanje svetskog šampiona 65 sekundi pre kraja.

U poslednjem minutu Finci su povukli golmana, a Kanada nije iskoristila dve prilike da pogodi prazan gol.

Finska je tako doživela šesti poraz u sedam finala svetskih šampionata.

U borbi za bronzu Rusi su uspeli da se oporave od šokantnog poraza u polufinalnom duelu sa Fincima, pa su veoma brzo stigli do velike prednosti golovima Jemeljina i Zinovjeva u prvoj, i Frolova početkom druge trećine.

Jedini gol za Šveđane postigao je njihov jedini NHL igrač Aleksander Sten.

Rusi su veoma ambiciozno ušli u šampionat, želeć prvo zlato od 1993. godine, ali ih je poraz od Finske naterao na drugi duel sa Šveđanima za bronzu u poslednje tri sezone.

Uprkos izistanku povređenih Morozova (prvi strelac prvenstva), Markova i Šastljivog (kapiten tima), ruski tim ponovo je pobedio Šveđane i ipak izborio medalju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve