Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 03.02.2014.

17:33

Rađenović: Uvek idem na zlato

Pilot boba dvoseda Srbije Vuk Rađenović rekao je da mu je cilj da na ZOI u Sočiju osvoji zlatnu medalju, ali da očekuje da se posada plasira među prvih 12.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

"Ja uvek idem da osvojim zlatnu medalju. Morate da gađate u nebo da biste pogodili vrh planine. Svaki pravi sportista se nikad ne zadovoljava osrednjim rezultatom, već puca na najviše. Mislim da je realnost da budemo u prvih 12, a razlika između prvog i 12. je dve-tri desetinke, tako da dosta zavisi i od sreće", rekao je Rađenović.

Olimpijski tim Srbije putuje u Soči na Zimske olimpijske igre, a u bobu će osim Radjenovića biti i gurač Aleksandar Bundalo. Srpski pilot je vozio u Sočiju i poznaje stazu.

"Jako je važno da pilot poznaje stazu. Računajte da vozite 140 na sat, a krivina od 20 metara. Nema se tu vremena za razmišljanje, mora da se ima automatizam. Lakše se koncentrišete kad znate šta vas očekuje, nema nervoze zbog nepoznatog. Lakše se koncentrišete na start i vožnju", rekao je Rađenović.

On nije mogao da kaže ko su glavni favoriti.

"Ima nas 25 i neko će tu biti prvi, a neko 25. Od favorita za zlatnu medalju tu su tri Nemca, dva Švajcarca, jedan Holanđanin, Britanac, dva Amerikanca, Letonci, Rusi, Kanađani? Sve su to favoriti za zlato, tako da je teško predvideti, ali smo mi sve njih u jednom trenutku uspeli da dobijemo".

On je kazao da će u Sočiju pratiti ceo srpski tim.

"Pratiću sve naše. mi smo isti tim. Svi oni treba da imaju moju podršku jer će i meni trebati njihova. Ovo je zimski olimpijski tim Srbije. Osim naših pratiću i hokej. Teško je reći za koga ću navijati, ali verovatno za Slovačku i Švedsku".

Srpski pilot ima 106 kilograma, a gurač Bundalo 110, tako da su u optimalnoj težini za bob, koji ima 170 kilograma, a maksimalna težina sa posadom treba da bude ispod 390 kilograma. Rađenović je kazao šta je važno da bi se neko bavio bobom.

"Sve se odigra u prvih 50 metara. Važna je telesna masa, ali eksplozivna. Ne mogu klasični sprinteri, ali ni dizači tegova, koji nikada ne trče. Za pilota je bitno i da imate smisla za tu vožnju", objasnio je Rađenović.

Bundalo je objasnio šta je posao gurača i kakve karakteristike treba da ima.

"Dobar deo gurača su bivši atletičari, pa tako i ja. Za ovaj sport je potreban spoj brzine, snage, skočnosti i spretnosti. Dalje, u toku vožnje na meni je da ne ometam Vuka prilikom pilotiranja i da ne dozvolim da moje telo oseti udare i poremeti kretanje boba. Teško je da ostanem miran, ali se trudim", rekao je Bundalo uz osmeh.

Bob je u Jugoslaviji bio jedan od najpopularnijih zimskih sportova, posle alpskog skijanja, skokova i hokeja.

"Uvek je isto u sportu. Ako ste dobri, ljudi vas vole. Ako niste, zaborave vas. I to je normalno, ja prvi ne volim da gledam sporotve gde nema rezultata. Mi idemo da napravimo rezultat i verujem da ćemo biti propraćeni", rekao je Rađenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve