Hrvatski "žulj" je opet adut Slovenije na ZOI

Hrvatska nikad neće prežaliti što je pre sedam godina ispustila Jakova Faka, bronzanog bijatlonca sa Olimpijskih igara u Vankuveru 2010.

AKIzvor: B92 Hrvatska, Slovenija
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Bila je to jedina olimpijska medalja za Hrvatsku koju je doneo neko ko se ne preziva Kostelić.

Međutim, iste godine Fak je nezadovoljan odnosom prema njemu u domovini uzeo državljanstvo susedne Slovenije koju nije obradovao na narednim OI u Sočiju, ali joj je doneo četiri medalje sa svetskih šampionata, od čega dva zlata – 2012. i 2015.

U međuvremenu, 30-godišnji Fak je nestao sa glavne scene, dve godine je beležio razočaravajuće nastupe, uglavnom usled brojnih povreda, ali se ovih dana odjednom probudio, desetak nedelje uoči Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Fak je drugom mestom na trci Svetskog klupa u švedskom Estersundu najavio povratak u formu i napad na novu olimpijsku medalju, ovaj put za Sloveniju.

"Bilo je to za mene veoma emotivno, posebno zbog prošle sezone koju sam gledao na televiziji i bilo mi je mnogo teško. Ponekad sam bio mnogo slabe volje. Povratak je za mene jako pozitivna stvar u životu", rekao je Fak.

Fak će se u Pjongčangu takmičiti u četiri individualne trke, a biće jedna od najvećih nada Slovenije za medalju. A rođen je u Rijeci.

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu su 23. po redu, a na programu su 9-25. februara.