Nova vest
Tenis

Nedelja, 15.07.2018.

14:30

Zver se stvarno vratila – Đoković je šampion Vimbldona!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je titulu na Vimbldonu pobedom nad Kevinom Andersonom u velikom finalu!

Izvor: B92

Autor:B92

Zver se stvarno vratila – Đoković je šampion Vimbldona!
EPA-EFE/GERRY PENNY

Đoković je savladao Južnoafrikanca rezultatom 6:2, 6:2, 7:6 (7-3) posle nešto manje od 2 sata i 20 minuta i stigao do prve titule u sezoni, a ujedno i prvog Grend slema nakon više od dve godine.

Novaku je ovo četvrti trofej na terenima ’Ol Ingland klaba’, osvojen posle tačno 770 dana, pa su sada ispred njega samo Rodžer Federer sa osam, Pit Sampras sa sedam i Bjern Borg sa pet.

Srpski as je osvojio 13. Grend slem trofej i osamio se na četvrtom mestu večne liste iza Federera (20), Rafaela Nadala (17) i Samprasa (14).

Đoković je potvrdio da se vratio u formu u kojoj je bio tokom 2015. i 2016. godine, poslao jasnu poruku najvećim rivalima, posebno polufinalnom pobedom nad Nadalom, dok je u duelu sa Andersonom imao mnogo više snage od istrošenog protivnika.

Obojica su u nedelju ušla posle maratonskih polufinala (dva najduža u istoriji Vimbldona), ali je Srbin iskoristio nervozu Južnoafrikanca i odmah preuzeo kontrolu. Napravio je brejk u prvom gemu, potom mu servis oduzeo i u petom, što je bilo dovoljno za lagan prvi set.

Drugi set bio je potpuno preslikan, brejkovi u isto vreme, osim što je Novak morao da spasi jednu brejk šansu u finišu, pre nego što je poveo 2-0, da bi osmi igrač igrač na ATP listi dostojan otpor pružio tek u trećem delu igre.

Tada je propustio nekoliko brejk lopti, od kojih su neke bili i prilike za set, ali se u svakom trenutku naš predstavnik izvlačio odličnim servisima i u taj brejku ostvario jedan od najvažnijih pehara u karijeri. Ne samo zbog važnosti turnira, nego i svega onoga što je proživeo i preživeo u poslednjih 18 meseci.

Postao je najniže rangirani šampion u Londonu (21. mesto) još od Gorana Ivaniševića 2001. godine i zaradio ček na više od dva i po miliona evra.

III set:

6:2, 6:2, 7:6 (7-3) – Pobeda i titula za Đokovića! Taj brejk počeo je sigurnim poenom Andersona, ali je isto učinio Đoković i odmah stvorio situaciju da pritisne rivala. Sačekao je slabiji prilazni udarac i forhend paralaleom ga prošao na mreži. Još jednim mini brejkom prelomio je susret, pa mu ispušten jedan mini brejk na 5:1 nije mnogo zasmetao. Nešto kasnije je sačekao da Kevin pošalje lopticu u mrežu i mogao je da proslavi trijumf.

6:2, 6:2, 6:6 – Šta je u 12. gemu preživeo Novak Đoković! Sada je morao da spasava tri set lopte jer je prilikom svakog izjednačenja Anderson odigravao sjajno i dolazio do šansi. Međutim, svaki put je srpski as pogađao prvi servis uz "T" liniju i dobijao brze poene. Nekako se izvukao i pobednika trećeg seta odlučiće dodatni gem

6:2, 6:2, 5:6 – Sve teže se igra na servis Andersona – četiri moćna servisa i on je obezbedio minimum taj brejk.

6:2, 6:2, 5:5 – Polako se ’momentum’ prebacivao na drugu stranu i Kevin je sve više poena osvajao na servis Novaka. Došao je do brejk lopte, ali je Đoković neutralisao uz mnogo sreće, da bi drugom servis greškom Andersonu dao novu. Još jednom je uspeo da izbegne gubitak gema, što bi bio ujedno i gubitak seta, pa je glasno proslavio poslednji poen.

6:2, 6:2, 4:5 – Sve se bolje Anderson osećao na terenu. Početne udarce pogađao je u nizu, a osmelio se i da izađe na mrežu i lepim volejom dođe do petog gema.

6:2, 6:2, 4:4 – Bilo je očigledno da je Anderson "ušao u ruku" i to je potvrdio odličnim riternom na startu osmog gema. Rastrčao se i kod 30:30 je pogodio sličan udarac, nateravši Đokovića na grešku. Srećom, najboljem srpskom sportisti je ponovo proradio servis, spasao je jedinu šansu sa kojom se suočavao i lagano došao do četvrtog izjednačenja.

6:2, 6:2, 3:3 – Srbin opet sa lakoćom dobija četiri poena i vraća rezultatski egal u treći set.

6:2, 6:2, 2:3 – Rezultatski mnogo neizvesniji set nastavljen je po jednim gemom na obe strane, iako je Đoković uspevao da čita servise rivala. Anderson je mnogo bolje pogađao forhende i zadržao prednost.

6:2, 6:2, 1:2 – Malo je opao ritam početkom trećeg seta, posebno što se tiče napetosti u gemovima, a najzaslužniji za to je Anderson koji je potpuno pustio ruku i krenuo da pogađa forhende u serijama. Nije uspevao Đoković da ga isprati i nastavilo se "gem po gem".

6:2, 6:2, 1:1 – Novak ekspresno odgovara i "sa nulom" izjednačuje.

6:2, 6:2, 0:1 – Prvi put od početka susreta igrač iz Johanesburga je došao do prednosti u setu. Uhvatio je ritam kod servisa i dobio uvodni gem.

II set:

6:2, 6:2 – Set za Đokovića! Bez previše otpora je Đoković dozvolio Kevinu da dobije naredni gem i koncentrisao se na sopstveni servis. Dva brza poena pre odličnog napada Andersona koji je završio lepim poluvolejom. Nešto kraći napad rivala Južnoafrikanac je kaznio bekhend paralelom, da bi izuzetnim riternom došao do prve brejk lopte u meču. Srbin je spasao dobrim forhendom, malo "dodao gas" i drugi set je u džepu.

6:2, 5:1 – Opet je Srbin izgubio prvi poen u svom gemu, ali je po ko zna koji put vezao tri i došao nadomak velikih 5:1. Uzvratio je protivnik sa dve agresivne razmene i izborio djus, samo je i to bilo sve. Inteligentni servisi pomogli su da se dođe na gem do 2-0.

6:2, 4:1 – Brejk za Đokovića! Potpuno preslikan prvi set – sve što je Đokoviću trebalo jeste da drži lopticu u terenu i gleda kako protivnik izbacuje lopticu van granica igrališta. To mu je bilo dovoljno da napravi još jedan brejk i blizu je drugog seta.

6:2, 3:1 – Opet je gem na servis Đokovića počeo dugom razmenom koja je pripala Andersonu. Međutim, to je bilo sve što je mogao da uradi u ovom gemu jer je Novak pogodio četiri izuzetna početna udarca za još jedan lagan gem.

6:2, 2:1 – Gotovo svi navijači Južnoafrikanca su videli brejk kada se od 40:0 Srbin vratio i došao do djusa. Ipak, nekako se Anderson izvukao i upisao prvi gem u drugom setu.

6:2, 2:0 – Nije bio zabrinut osvajač 12 Grend slem titula posle duple greške kojom je otvorio drugi gem u setu. Neutralisao je servis vinerom, onda "razvukao" Kevina po stranama, pa početnim udarcem nadgradio brejk.

6:2, 1:0 – Brejk za Đokovića! U pauzi posle prvog seta Anderson je zatražio masažu desne nadlaktice zbog blagog bola, ali nije imao rešenja za raspoloženog Srbina. Jeste dobio prvi set, ali je onda Novak mini serijom došao do novog brejka. Odlično se branio, vraćao duboke loptice i stekao potpunu rezultatsku kontrolu.

I set:

6:2 – Set za Đokovića! Možda je postojala mala šansa da Anderson zapreti kod 15:15, ali je onda usledio servis viner Novaka, pa i neverovatan defanzivni slajs pod noge za prvu set loptu. Sačekao je novu grešku protivnika i došao do 1-0.

5:2 – Potpuno je Beograđanin umrtvio atmosferu odličnom igrom kojom nije dozvolio da se Anderson razmaše. U sedmom gemu je Kevin uspevao da pogađa prve servise i lako dobije taj deo igre, pa će Novak servirati za vođstvo u setovima.

5:1 – Četiri servisa kasnije i nepun minut stigao je nadomak prvog seta.

4:1 – Brejk za Đokovića! Potpuno dekoncentrisan bio je momak iz Johanesburga kojeg je očigledno drmala trema od početka. Nije mogao da pogodi ni zicere, kao što je bio otvoreni forhend na 0:15. Tada je izgubio maltene dobijeni poen, ušao u problem, a Nole vrlo brzo napravio i drugi brejk.

3:1 – Nije srpski igrač forsirao kod servisa, već se oslanjao na preciznost i uglove, čime je mučio Južnoafrikanca kojem ritern nije najveće oružje. Iako je morao tri puta da ubacuje drugi servis, lako je dobijao poene i opet otišao na +2.

2:1 – Prvi gem i na konto Andersona, koji je uspeo da povrati ritam kod servisa. Odservirao je dva servis vinera, dobio jednu dužu razmenu i bez izgubljenog poena se upisao na semafor.

2:0 – Izgubio je samo jedan poen u sledećem gemu, sigurnim udarcima terao rivala na grešku i brzo potvrdio stečenu prednost.

1:0 – Brejk za Đokovića! Prvi poen posle nešto duže razmene otišao je Andersonu pošto je Đoković pogrešio, ali je odmah uzvratio odličnim forhendom po dijagonali. Razmenili su po još jedan poen, pre nego što je Novak iskoristio stegnutiji početak protivnika. Sačekao je jednu grešku, a potom i duplu servis, pa je na startu meča napravio brejk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

826 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d