Nova vest
Tenis

Subota, 08.07.2017.

16:30

Đoković u osmini finala – sledi Manarino

Novak Đoković bez problema se plasirao u osminu finala Vimbldona, što je korak više nego prethodne sezone.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Đoković u osmini finala – sledi Manarino
Foto: Getty images

Ssrbin je relativno lako savladao Ernestsa Gulbisa u tri seta sa 6:4, 6:1, 7:6 (2) posle dva sata i 15 minuta borbe.

Đoković je sedmi put u osam međusobnih susreta savladao Letonca, a naredni rival mu je Francuz Adrijan Manarino.

Manarino je 51. igrač na ATP listi, u trećem kolu ne pomalo neočekivano savladao zemljaka Gaela Monfis posle dva preokreta u pet setova.

Srbin i Francuz su do sada imali samo jedan okršaj, upravo na Vimbldonu prošle godine kada je Đoković u drugom kolu slavio u tri seta – 6:4, 6:3, 7:6 (5).

Đoković nije najbolje počeo meč sa Gulbisom, Letonac je odmah napravio brejk i poveo 3:1, ali je Srbin vrlo brzo pronašao rešenje za njegov servis i odmah preokrenuo meč.

Sa četiri gema u nizu, među kojima su dva bila brejka, dobija prvi set sa 6:4, a onda produžava seriju na devet uzastopnih gemova i stiže do 5:0 u drugom.

Rutinski privodi i ovaj set kraju za 6:1, nakon čega je Gulbis dobio motivaciju, podigao nivo igre, pa je usledio vrlo izjednačen treći set.

Igrači su teško uspevali da ugroze servis rivala, imali su samo po jednu brejk loptu, nisu ih iskoristili, pa je odlučio taj-brejk u kojem je Đoković maestralnim riternom "počistio" rivala.

Đoković se deseti put u karijeri plasirao u osminu finala Vimbldona. Srbin je ovom pobedom prestigao Stanislasa Vavrinku na trećem mestu na ATP listi.

Tok meča:

Đoković lako osvaja prvi servis gem, a potom uspeva da od 15:40 stigne do brejk šanse. Međutim, posle 15-minutne borbe Gulbis uspeva da osvoji prvi poen na svoj servis (1:1).

Međutim, sve se preokreće u trećem gemu, Đoković gubi koncentraciju, što Letonac koristi i pravi neočekivan brejk koji je bez problema potvrdio – 1:3.

Đoković uspeva da lako osvojiji naredni gem i smanji na 3:2, ali Gulbis nije gubio svoj ritam, bez pritiska održava stečenu prednost (2:4).

Srbin bez izgubljenog poena osvaja i naredni gem, a onda Letonac kreće da "puca" pod pritiskom. Pravi duple servis greške, što Đoković koristi i iz treće šanse u gemu, četvrte u setu, konačno stiže do brejk i poravnava rezultat – 4:4.

Ovo je potpuno preokrenulo ritam meča, Đoković je sa lakoćom počeo da "čita" servis rivala", nakon što je potvrdio brejk opet mu oduzima servis i sa 6:4 stiže do vođstva u setovima.

Đoković nastavlja u istom ritmu u drugom setu, potpuno diktira tempo igre, lako osvaja svoje servis gemove, a neutrališe servis rivala, pa za manje od deset minuta stiže do brejka za vođstvo od 2:0.

Riskantna igra nije mnogo pomogla Gulbisu, Đoković je s lakoćom osvajao poene te stigao do novog brejka i osmim gemom u nizu poveo 4:0 u drugom setu.

Letonac konačno u petom gemu drugog seta postaje konkurentan, dobrim riternom i padom koncentracije Đokovića stiže do dve brejk lopte, ali mu ni to nije bilo dovoljno da poentira.

Đoković podiže nivo servisa, spasava obe brejk šanse rivala, te devetim gemom u nizu stiže do 5:0, na gem od 2-0 u setovima.

Gulbis uspeva da prekine Đokovićev niz gemova, uz dosta problema, posle dve spasene brejk i set lopte smanjuje na 5:1, ali Đoković dominantnim servisom stavlja tačku na drugi set, as udarcem dolazi do 6:1 za 2-0.

Na otvaranju trećeg seta Gulbis je odigrao svoj najbolji gem na meču i bez izgubljenog poena poveo 1:0, ali Đoković uprkos pritisku i brejk šansi rivala ubrzo poravnava.

Đoković nije uspevao da uspostavi dominaciju kao u drugom setu, čak ni da zapreti servisu Letonca, ali ni on nije gubio koncentraciju na svoj servis, pa je posle 25 minuta igre bilo 2:2 u trećem setu.

Gulbis se nije predavao, igrao je na svom najvišem nivou na ovom meču i nastavio da osvaja servis gemove bez većih problema, dok je Đoković čekao svoju šansu da definitivno prelomi meč (3:3).

Letonac nije popuštao, nastavio je da "muči" Đokovića i njegove navijače i produžuje meč koji je posle drugog seta izgledao kao gotov (4:4).

Ništa se nije promenilo u nastavku seta, Gulbis bi poveo, Đoković izjednačio, pa je odlučivao taj-brejk (6:6). Tu Letonac nije imao šanse, Srbin je sa nekoliko sjajnih riterna brzo poveo 6:1, i na kraju sa 7:2 dobio taj-brejk za 7:6 u trećem setu i 3-0 u meču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

241 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve