Nova vest
Tenis

Utorak, 04.07.2017.

15:50

Đoković u drugom kolu, Kližan predao zbog povrede

Novak Đoković je pobedio Martina Kližana u prvom kolu 131. izdanja Vimbldona posle predaje Slovaka pri rezultatu 1-0 u setovima (6:3, 2:0).

Izvor: AK, MLJ

Autor: AK, MLJ

Đoković u drugom kolu, Kližan predao zbog povrede
Foto: Getty images

Ovo je bio četvrti međusobni okršaj Srbina i Slovaka, a sva četiri su pripala Đokoviću, poslednji pre ovoga u Akapulku u martu sa 2-0.

Kližan je i pre meča imao problema sa povredom leve noge, a posledice je počeo da oseća polovinom prvog seta. Nakon konsultacija sa lekarom Slovak je pokušao da nastavi meč, nije mogao pa Novak posle 40 minuta ide dalje.

Đokovića u drugom kolu Vimbldona očekuje duel sa Čehom Adamom Pavlasekom. Ispadanjem Stana Vavrinke sa turnira od Danila Medvedeva, jedan od tri igrača uz Nadala i Đokovića više nema priliku da napadne prvo mesto posle Vimbldona.

Obojica igrača su na početku meča igrala rezervisano s tim što je inicijativu uglavnom preuzimao Đoković. Grešio je Novak kada se razvije razmena, ali ga je prvi servis služio perfektno. Drugi je bio sušta suprotnost prvom i nije ga najbolje služio od početka meča pa je postojala rezultatska ravnoteža do 3:3.

Tada po prvi put počinje da se vidi da se Kližan teže kreće i ima problema sa trčanjem, promenom pravca i naročito udarcima kojima je Đoković ciljao uglove terena.

Pokušavao je Slovak uglavnom da skraćuje poene drop šotovima i snažnim forhendima, na mahove odigravao izuzetno atraktivne poene, ali nije mogao da se nosi sa Đokovićem.

Kližanu je donekle pomagalo što Đokoviću ritern nije funkcionisao najbolje što može, ali se to promenilo u kasnijoj fazi prvog seta. Novak je počeo bolje da vraća loptice, pa posle nekoliko dobrih paralela u osmom gemu dolazi do prvih brejk lopti. Kližan dve spasava riskantnim ali dobrim udarcima.

Kada je Đoković poslao lopticu u aut za prednost Kližana, delovalo je kao da je povreda iza protivnika srpskog igrača. Međutim, tri naredna poena dobija srpski igrač i osigurava prvi brejk u meču. Odservirao je siguran gem za 6:3, posle čega je Kližan zatražio pomoć lekara.

Posle kraćeg razgovora sa doktorom, Slovak je nastavio da igra, ali nije izdržao duže od dva gema u narednom setu. Posle meča je Đoković rekao da je čuo za povredu još u svlačionici pre meča, a ovo je bio ukupno 34. put da je neki teniser predao meč srpskom igraču.

Tok meča:

Novak je ušao u meč svojim servisom. Osvojio je uvodna tri poena u meču, ali se gem na njegov servis ipak igrao na razliku. Đoković je uspeo dobrim servisom da iznudi grešku Kližana i dođe do 1:0.

Kližan je prvi gem na svoj servis osvojio uglavnom time što se Đokoviću nije isplatila inicijativa koju je stvarao u poenima. Greška Novaka posle izlaska na mrežu donosi Kližanu izjeedačenje 1:1.

Posle drugog servisa Đoković od početka meča ne osvaja poene, posle prvog servisa je nepogrešiv, a u trećem gemu meča je srpski igrač po prvi put izgradio lep poen koji je završio vinerom. Solidna igra i početno opipavanje pulsa za 2:1 u korist Đokovića bez brejka.

Četvrti gem je počeo razmenom dva vinera, Đoković posle dobrog riterna šalje dobru paralelu, ali ubrzo posle dobrog servisa uzraća Kližan na sličan način. Potencira drop šotove od početka meča, a i servis ga služi korektno i uspeva da poravna na 2:2.

Kližan u narednom gemu demonstrira spin iz forhenda koji Novak nije mogao da vrati. Uzima Đokoviću dva poena, ali je Đoković do prednosti došao dobrom paralelom iz odbrane koja je pala tačno na liniju i Kližan iz trčanja na uspeva da uzvrati forhend dijagonalom. As udarcem Novak potvrđuje novu prednost 3:2

Kraći poeni posle servisa i Novakove greške skraćuju i gem na Kližanov servis, pa Đokovićev protivnik brzo dolazi do 3:3.

Đokoviću od početka meča funkcioniše prvei servis i u velikom procentu nastavlja da osvaja poene posle prvog servisa. Tri asa do sedmog gema u meču. Kada Kližan i uđe u razmenu posle servisa, loptica završava u mreži pa srpski igrač dolazi do novog vođstva od 4:3.

Kližan dobro servira, a Đoković nije u pravom ritmu na riternu pa se Slovak oslanja na dobar servis. U drugom poenu osmog gema jedan dobar ritern i onda forhend paralela bivaju neuhvatljivi za Kližana. Loptica na liniji nakon toga u forhend stranu slovačkog tenisera donose Đokoviću brejk lopte prvi put u meču. Dve brejk lopte Kližan spasava riskantnim udarcima, a onda Đoković paralelu šalje u aut za prednost Slovaka. Do treće brejk lopte Novak dolazi greškom Kližana, ali je prethodno odigrao vrlo dobru paralelu. Nova greška Kližana u bekhend stranu Srbina i neuspešan čelendž Slovaka donose Đokoviću prvi brejk i priliku da servira za set, 5:3.

Đoković dobrim servisima dolazi do prvog seta koji završava as udarcem za 6:3. Kližan se od polovine seta ne kreće dobro i ima problema sa udarcima koje mu Đoković šalje u levu stranu terena. Zbog toga je posle devetog gema u meču zatražio pomoć doktora, a reč je o povredi noge.

Kližan je nastavio meč posle konsultacija sa lekarom i prvi poen u drugom setu osvojio izuzetno snažnim forhendom koji je Đoković izbacio u aut. Slovak gubi naredna četiri poena i Đoković pravi prvi brejk na početku drugog seta 1:0.

Kližan se na terenu jedva kreće, ali Slovak ne želi da preda meč, pa odigrava samo udarce u kojima može da diktira tempo. To se ipak desilo posle drugog gema u drugom setu 2:0.

Ovo je 34. put da je neki igrač Đokoviću predao meč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve