Čovek-rekord i car koji želi kao Zec

"Tamo i dalje stoji moje ime, ljudi prepoznaju nakon 16 godina da sam šampion i našlo se mesto u istoriji najvećeg turnira i za mene".

Izvor: Nikola Ðukiæ

Petak, 14.07.2017.

21:30

Čovek-rekord i car koji želi kao Zec
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Tu rečenicu rekao mi je Goran Ivanišević na pitanje kako se oseća kada se priseti trijumfa na Vimbldonu 2001. godine.

Ivanišević je tada, kao 125. teniser sveta dobio specijalnu pozivnicu organizatora i ispisao jednu od najlepših teniskih priča u 21. veku.

Redom su padali Fredrik Džonson, Karlos Moja, Endi Rodik, Greg Rusedski, Marat Safin i Tim Henman, pre nego što je u velikom finalu, sa 9:7 u odlučujućem setu savladao Patrika Raftera.

"Možda je trebalo da trijumfujem i ranije, a kada sam ga osvojio, bio je period za sve, samo ne za moju pobedu", dodao je, osvrćući se na poraze od Pita Samprasa i Andrea Agasija tokom devedesetih.

U narednih 15 godina Hrvatska je samo jednom bila blizu da ima finalistu najvećeg turnira na svetu – Endi Rodik zaustavio je 2004. Marija Ančića u četiri seta, ali je situacija za komšije postala mnogo svetlija neposredno pred ovogodišnji Vimbldon.

I sam Ivanišević je pre početka najavio Marina Čilića kao petog favorita i ovaj je na londonskoj travi potvrdio da je spreman za borbu za drugi Grend slem trofej u karijeri. U subotu je nakon preokreta savladao Sema Kverija i došao u prvo vimbldonsko finale u karijeri.

"Care", vikao je i bodrio se nakon svakog važnog poena, a bilo ih je u izobilju.
Photo by Michael Steele/Getty Images
Posle pobeda nad Kolšrajberom, Majerom, Džonsonom, Bautistom Agutom i Milerom, Kveri se činio kao "lak zalogaj", iako je prethodno izbacio Endija Marija. Bio je sve samo to ne – u prvom setu je igrao kao top 10 teniser, pa je uz malo sreće došao do vođstva. Na 6:6 u taj brejku jednoj starijoj ženi sa trbina je pozlilo i meč je nakratko prekinut, neposredno pred servis Hrvata.

Tada je Čilić ostao bez ritma, izbacio je dva bekhenda u aut i Amerikanac je poveo 1-0. Propustio je Čilić još nekoliko brejk lopti, pre nego što je sredinom drugog seta oduzeo servis rivalu i vratio rezultatski egal.

Vremenom je preuzimao kontrolu i koliko god se Kveri "koprcao" da zadrži korak, Marin ga je uvek nadjačavao kada je bilo najvažnije.

"Ono što me najviše raduje jeste mentalna stabilnost koja je bila na izuzetno visokom nivou. Obojica smo igrali izvandredno u prvom setu, nivo tenisa je bio neverovatan. Vodio sam 4:1 u taj brejku, Sem je odigrao nekoliko dobrih poena i na kraju nisam imao sreće. Ipak, uspeo sam da se pregrupišem i psihički se izdignem iz teške situacije. Čak i kada sam u četvrtom setu bio u zaostatku, preokrenuo sam i prezadovoljan sam što sam tokom čitavog meča igrao na visokom nivou", analizirao je Čilić.

Tako je "car" iz Međugorja došao na korak da ponovi uspeh svog idola i nekadašnjeg trenera – popularnog 'Zeca'. Međutim, imaće najteži mogući zadatak na svetu, a on glasi "pobediti Rodžera Federera na Centralnom terenu Vimbldona".

Federer je u drugom polufinalu bio bolji od Tomaša Berdiha u tri seta i nastavio sa fantastičnim rezultatima u ovoj sezoni, iako će u avgustu napuniti 36 godina.
Photo by Michael Steele/Getty Images
"Pogledajte druge igrače koji imaju 35-36 godina. Mislim da se jasno vidi da godine utiču na njih, ali na njega ne", otvoren je bio Berdih koji je inače nosio patike sa likom Novaka Đokovića.

Švajcarac je, priznaću, za svoje ovogodišnje standarde, odigrao poprilično slab meč – servis mu nije bio tako ubitačan, bekhend je "šenkovao" više nego tokom čitave 2017, dok mu je i forhend "štucao" u nekim situacijama. Ipak, dobijao je svaki važan poen, delom i zbog toga što Berdihu "glava" nije jača strana, ali je i neke zarađivao fantastičnim udarcima.

"Obično automobili imaju pet, maksimalno šest brzina – on ih ima 10. Kada god je u problemu, odigra još bolji udarac. Kada god bi Berdih, koji je igrao odlično, imao šansu da napadne, usledila bi nova magija iz Federerovog reketa. To ga čini najboljim svih vremena", istakao je Boris Beker prilikom komentarisanja meča na televiziji BBC.

I tako je čovek kojeg strani mediji vole da nazivaju G.O.A.T nastavio sa obaranjem rekorda i postao najstariji finalista Vimbldona od 1974. i Kena Rozvela. Ostvario je 1.110 pobedu u karijeri, 320. na Grend slemovima i ukupno 90. na terenima Ol Ingland klaba, produživši svoj niz na 29 finala na najvećim turnirima (11 na Vimbldonu).

Iza njega "kaskaju" Rafael Nadal sa 22 i Novak Đoković sa 21, a potpuno nadrealno zvuči da je 42 puta stizao do polufinala Grend slema. Jednostavno, malo je stavki u istorijskim knjigama ostalo koje nije prepravio.
Photo by Julian Finney/Getty Images
"Igrao sam mnoge dobre mečeve ovde i od poslednje titule 2012. Bio sam sjajan u prethodne tri godine, a nastup na Vimbldonu 2013. bio je poseban zbog povreda. Trava mi je prirodna podloga i volim da dolazim na ovaj turnir".

Međutim, svestan je koliki ga izazov čeka u finalu, pa je prilikom intervjua u holu svlačionice izjavio da se nada da Čilić neće biti na onom nivou sa US opena 2014, kada ga je deklasiro sa 3-0.

"U Njujorku je protiv mene odigrao nestvarno i zato znam da će biti teško. Uslovi su bili brzi, on je riternirao i servirao sjajno i generalno je radio odličan posao. Pamtim način na koji je igrao – bio je pun samopouzdanja i svi smo to mogli da osetimo. Potpuno impresivno", oprezan je momak iz Bazela.

Dve londonske nedelje su na izmaku, a sada nas čeka ono pravo – finala u obe konkurencije. Prvo će u subotu od 15.00 po srednjoevropskom vremenu na teren Venus Vilijams i Garbinje Mugurusa, dok će šlag na vimbldonsku tortu, u nedelju u istom terminu, staviti Federer i Čilić.

Nama ne ostaje ništa drugo nego da uživamo! Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: