Hrvat opet u finalu, Čilić blizu Ivaniševićevog podviga!

Hrvatski teniser Marin Čilić plasirao se u finale Vimbldona pošto je u polufinalu savladao Sema Kverija rezultatom 3-1, 6:7 (6:8), 6:4, 7:6(7:3), 7:5.

Izvor: PT

Petak, 14.07.2017.

14:13

Hrvat opet u finalu, Čilić blizu Ivaniševićevog podviga!
Foto: Getty images

Sjajni hrvatski teniser je posle skoro tri sata igre uspeo da dođe do finala, u kom će čekati boljeg iz duela Rodžer Federer i Tomas Berdih.

Od samog početka meča pa do samog kraja viđena je velika borba dvojice tenisera koji su pokazali odličnu igru na Centralnom terenu.

Prvi set odlučen je posle taj-brejka u kom je slavio Amerikanac, da bi Hrvat u drugom posle rezultata 3:3 vezao tri poena i lako došao do izjednačenja.

I u trećem setu igrao se gem za gem, koji je na kraju odlučen posle taj-brejka, u kom je dominatno slavio Hrvat.

Izjednačeno je bilo i u nastavku, u odlučujućem, četvrtom setu, a Čilić je odličnim servisima došao do prvog finala posle tri godine.

Čilić, koji je jedinu grend slem titulu do sada osvojio na Otvorenom prvenstvu SAD 2014. godine, nikada do ove godine nije prošao četvrtfinale na Vimbldonu.

On će se za titulu na trećem grend slem turniru u sezoni boriti protiv pobednika drugog polufinala u kom se sastaju Švajcarac Rodžer Federer i Tomaš Berdih iz Češke.

Ako osvoji trofej na Vimbldonu, Čilić će postati drugi hrvatski teniser kojem je to pošlo za rukom, nakon Gorana Ivaniševića 2001. godine. .

Finale se igra u nedelju od 15 sati.

I set

Getty Images
Meč je započet očekivano, pošto igrači veoma sigurno serviraju u svojim servis gemovima. Nema puno dugih razmena, poeni se završavaju posle maksimalno pet udaraca.

Posle još jednog sigurnog servis gema Čilića rezultat je 3:2, za hrvatskog tenisera.

Odlična predstava dvojice tenisera se nastavlila. Vineri "sevaju" na sve strane i gotovo da se svaki poen završava takvim udarcem. Posle veoma sigurnog servis gema Amerikanca, rezultat je izjednačen – 4:4.

Do kraja seta, obojica igrača su servirala odlično, pa je pobednika odlučio taj-brejk. U 13. gemu viđena je sjajna igra Čilića koji je uspeo prvi da dođe do mini brejka, 4:1. Ipak, pri rezultatu 4:3, Kveri je odigrao veoma pametno na mreži i tako vratio mini brejk.

Onda je usledila greška iz bekhenda hrvatskog tenisera, pa je tako Kveri došao do vođstva od 5:4 čime je imao dva servisa za set. Hrvat se nije predavao, pa je uspeo da dođe do izjednačenja, 6:6. Potom su usledile dve greške Čilića iz bekhenda, pa je tako Kveri poveo sa 1:0 u setovima.

II set

Getty Images
Na startu drugog seta, hrvatski teniser imao je prvu brejk loptu na meču. Međutim, Čilić nije uspeo da je iskoristi pa je gem pripao Semu Kveriju, 1:0.

U naredna tri gema igrači su nastavili sa "rafalnim obračunom", s tim što nije bilo prilika za brejk, 2:2.

Čilić je nastavio da pritiska servis Kverija i ono što nije uspeo u prvom i petom gemu, jeste u sedmom. Hrvat oduzima servis gem Amerikancu i tako dolazi do prednosti od 4:3.

Potom je uspeo da povrdio brejk i da na kraju sa 6:4 dobije drugi set i tako izjednači na 1:1.

III set

Getty Images
Slična scena kao na početku drugog seta, viđena je u trećem. Čilić je imao čak tri uzastopne brejk lopte, ali je Kveri uspeo svaku da spasi i povede sa 1:0.

Hrvatski teniser je uspeo da lako dođe do izjednačenja, a onda da u drugom servis gemu Kverija napravi brejk. Preslikana situacija iz drugog seta, posle nekoliko propuštenih šansi, Čilić iskorišćava sledeću i dolazi do važnog brejka 2:1.

Međutim, u narednom gemu, Kverije uspeo da iskoristi pad koncentracije kod Čilića i da uzvrati ribrejkom, 2:2.

Potom je Kveri uspeo da osvoji gem dozvolivši protiviniku da osvoji samo jedan poen, da bi u Čilić na svoj servis sa 40:0 došao do još jednog izjednačenja – 3:3.

Amerikanac je sigurnim gemom poveo u ovom gemu - 4:3, a novim vinerom iz forhenda hrvatski teniser dolazi do novog izjednačenja na 4:4.

Kveri je osvojio važan gem za vođstvo, a Čilić će servirati za ostanak u trećem setu - 5:4.

Agresivno je krenuo Kveri, ali je sa četiri poena u nizu Čilić obezbedio nerešen rezultat – 5:5, da bi naredni gem osvojio Kveri posle Čilićevih grešaka – 6:5.

Odličnim gemom Čilić je obezbedio taj-brejk u trećem setu 6:6. Sjajan borba viđena je u ovom gemu, protivnici su pojačavali svoje servise, igrao se poen za poenom, da bi u ključnim momentima Kveri napravio greške koje su ga koštale izgubljenog seta - 7:6 (7:3).

IV set

Getty Images
Na startu četvrtog seta hrvatski teniser je bez izgubljenog poena lako osvojio gem za 1:0, da bi u nastavku Kveri desetim asom izjednačio 1:1.

Velika borba nastavljena je u nastavku, Kveri je uspeo da oduzme Čilićev servis i da prvi put povede u ovom gemu - 2:1. Neizvesnost je nastavljena u narednom gemu, Čilić je propustio da izjednači pa Kveri potvrđuje brejk 3:1.

Sigurnim poenima Čilić vrlo brzo smanjuje prednost Amerikanca na 2:3. Na startu narednog gema,Čilić nije iskoristio ritern na sjajan servis Amerikanca, snažnim servisima došao do velike prednosti - 4:2.

Međutim, Čilić ekspresno i bez izgubljenog poena smanjuje prednost -na 4:3, da bi sjajnom igrom izborio brejk - 4:4, a potom na svoj servis da osvoji gem - 5:4.

Kveri, na svoj servi lako dolazi do izjednačenja , da bi hrvatski teniser bez izgubljenog poena osvojio naredni gem. Kveri je servirao za ostanak, ali je sjajni Hrvat oduzeo servis i plasirao se u prvo finale na Vimbldonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: