Novak bez izgubljenog seta do četvrtine finala Vimbldona!

Novak Đoković plasirao se u četvrtinu finala Vimbldona, pošto je posle nešto više od dva časa igre savladao Adrijana Manarina – 6:2, 7:6(5), 6:4.

Izvor:

Ponedeljak, 10.07.2017.

18:43

Novak bez izgubljenog seta do četvrtine finala Vimbldona!
Getty Images

Srpski teniser je do osmine finala došao veoma sigurnom igrom pošto ni u jednom meču nije izgubio niti set, a isto je uspeo da učini i u drugom međusobnom duelu sa Francuzom, koga je savladao po drugi put na Vimbldonu.

Odigrao je Novak još jedan izuzetno siguran meč, delovao je veoma dobro na terenu, igrao je raznovrsno, dobro se kretao i sjajno servirao – nedozvolivši protivniku da mu pripreti, osim možda na kratko u drugom setu.

Prvi period meča bio je najkraći, otvorio ga je brejkom, da bi zatim još jednim potvrdio vođstvo. Delovalo je da ćemo isti scenario gledati i u drugom setu, pošto je Đoković još jednom na startu uspeo da protivniku oduzme servis, međutim – Adrijan je ovoga puta imao odgovor, posle čega je uveo set u taj-brejk.

Prvih pet poena obeležili su mini-brejkovi, a u takvoj situaciji bolje se našao Manarino i poveo sa četiri dva. Ipak, onda je Novak ponovo samo malo podigrao nivo svoje igre i fantastičnim udarcima stigao do preokreta i velikih 2:0 u setovima.

Treći set bio je izuzetak, ali samo za jedan gem, pošto je Srbin ovoga puta u trećem gemu stigao do još jednog brejka, ispostaviće se – klujčnog za konačni trijumf. Uspešno ga je sačuvao do kraja, Manarino nije mogao ni da pripreti, pa je trostruki osvajač Vimbldona stigao do svog devetog četvrtfinala na terena 'Old England Cluba'.

Novak će za plasman u polufinale, koje je na programu u serdu, igrati protiv Tomaša Berdiha, Čeha koga je u 28 susreta savladao čak 25 puta, 12 puta uzastopno, ali je upravo jedan od ta dva poraza došao u polufinalu Vimbldona 2010. godine.

I set

Getty Images
Novak je nešto sporije ušao u meč, pošto je izgubio dva od prva tri poena, zbog neiznuđenih grešaka, ali je uskoro i Adrijan učinio isto. Međutim, nova greška iz bekhenda koštala ga je prve gem lopte, ali je uspeo da zadrži kontrolu i stigne do prvog vođstva – 1:0.

Ipak, već u sledećem gemu Đoković je pronašao prepoznatljiv ritam, nateravši rivala na nove dve greške. Manarino je potom odservirao as, ali je onda usledila maestralna defanziva Đokovića i sjajan trk ka mreži za prve dve brejk lopte, od kojih koristi već prvu – 2:0.

Siguran start doprineo je da Novak nastavi da podiže nivo igre, pa je treći gem dobio bez izgubljenog poena – 3:0.

Ništa se apsolutno nije promenilo ni pri novom servisu Francuza jer smo videli spektakularan ritern Đokovića, pa zatim i dva divna poena u kojima je maksimalno dominirao. Ubrzo je Novak došao do nove dve šanse da još jednom oduzme servis protivniku, ali se Manarino probudio u tom trenutku, vezao nekoliko dobrih servisa, lep viner iz forhenda, i posle 14 minuta igre uspeo da se upiše na semafor – 3:1.
Getty images
Za razliku od rivala, Novak nije imao ni najmanjih problema pri svojim servis, pa je za manje od minuta ponovo imao tri gema viška – 4:1.

Kako se prvi set bližio kraju, Francuz je igrao sve bolje. Uspeo je da osvoji gem bez izgubljenog poena, pre nego što po prvi put namučio i zapretio Srbinu. Međutim, kao i u prvom gemu u meču, Đoković je i ovoga puta imao odgovor, dobrim servisima stekao je prednost u poenu i došao na korak do vođstva u setovima – 5:2.

Delovalo je da će Novak morati svojim servisima da završi posao u prvom setu, ali se, posle 40:15, javio problem za Manarina sa bolovima u kuku, koji ga muči dobrim delom karijere, pa je Đoković pomalo neočekivano stigao do prve set lopte. I pored problema uspeo je da je spase, pa potom i još jednu, ali ne i treću – pa je Srbin poveo – 6:2!

II set

Getty Images
Tamo gde je stao u prvom, Đoković je samo nastavio u drugom setu – najpre je rutinski osvojio još jedan gem, da bi zatim još jednom oduzeo servis protivniku, uz četiri neiznuđene greške Manarina – 2:0.

Posle još jednog relativno lako osvojenog gema, Adrijan je uspeo malo da se razmrda, ponovo je počeo da pogađa prve servise i, kao i u uvodnom setu, u četvrtom gemu stigao da se upiše – 3:1.

Usledio je još jedan gem našeg asa bez izgunljenog poena, potom i odgovor Francuza, ali je onda došlo do prvog pada u igri Đokovića, što Manarino koristi, iz druge prilike. Novaku je malo stao servis, nije ni udarao lopticu baš najčistije, pa je Adrijan stigao do dve vezane šanse za povratak u set, iskoristivši drugu – 4:3.

Đoković je u prethodna tri gema napravio više grešaka nego u dosadašnjem toku susreta, pa je Adrijan u potpunosti uspeo da se vrati u drugi set i stigne do izjednačenja, ali nije Novaku bilo potrebno previše kako bi povratio sigurnost i ponovo poveo, prebacivši pritisak na protivnika – 5:4.

Posle po jednog poena na obe strane, gledali smo jedan od lepših poena na meču, koji na kraju dobija Manarino, a potom uzima i gem – 5:5.
Getty Images
Obojica su zadržala visok nivo koncentracije, pa nije prošlo previše vremena pre nego što je došlo do taj-brejka – 6:6.

Nije dobor krenuo trinaesti gem za Novaka, pošto je Adrijan stigao do mini-brejka, ali je već u sledećem poenu ostao bez istog, da bi, posle sjajnog riterna, Đoković došao do preokreta (2:1).

Međutim, ne uspeva da potvrdi stečenu prednost jer pogađa mrežu, a onda ponovo ulazi u problem pošto šalje forhend u aut, za peti mini-brejk u nizu (2:3).

Za razliku od Đokovića, Manarino uspeva da potvrdi stečeno vođstvo pre promene strana, ali je onda Novak odigrao još jedan divan poen – prvo je bekhendom napravio problem rivalu, a onda volejom, takođe iz bekhenda, došao do poena (3:4).

Bilo je evidentna povećana doza nervoze i grča kod obojice, poeni su trajali nešto duže, ali su igrači bili izuzetno oprezni prilikom udaraca. Na našu radost, Manarino je bio taj koji je prvi popustio. Prvu lopticu poslao je u aut, drugu u mrežu, a treću ponovo u aut i tako stigao do dve uzastopne set lopte (6:4).

Franzuc je prvu neutralisao, na svoj servis, ali je Đoković onda ispalio as i došao na set do plasmana u novo četvrtfinale – 7:6 (7:5)!

III set

Getty Images
Moglo je sve da bude gotovo na startu trećeg seta, pošto je Đoković u istom ritmu stigao do nove dve brejk šanse, ali je onda poslao dva bekhenda po sredini mreže, totalno atipično, što Manarino kažnjava i ipak dolazi do gema – 0:1.

Posle još jednog rutinskog gema, Novak je krenuo u totalnu ofanzivu, maksimalno agresivnim pristupom izborio se za novih 15:40, odnosno nove dve šanse za brejk, a sada već prvu, fenomenalnim bekhendom, pretvara u možda i ključno vođstvo – 2:1.

Nije Đoković ništa prepuštao slučaju, i naredni servis gem rešio je u svoju korist bez poteškoća, da bi onda Manarino uz dosta problema uspeo da se, koliko-toliko, održi u trećeg setu – 3:2.
Getty Images
Novak je zatražio medicinsku intervenciju, ali je bila u pitanju samo manja intervencija, odnosno kratkrotrajna masaža. Istovremeno, nastavio je da pravi velike probleme Adrijanu servisima, pošto je posle početnog udarca u velikoj meri poene rešavao u svoju korist, da bi stigao još korak bliže prolazu u narednu rundu – 4:2.

Bol u ruci nije bio otklonjen onom kratkom masažom, pa je lekar morao još jednom, nešto intenzivnije da izmasira Đokovića, ali mu taj problem nije pravio previše nelagodnosti u igri jer je veoma brzo stigao na samo gem od trijumfa – 5:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

255 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: