Sili Ausem – prva nemačka gospodarica tenisa

Sili Ausem bila je nemačka teniserka koja je 1931. godine osvojila obe svoje Grend slem titule – Rolan Garos i Vimbldon.

Izvor: AK

Četvrtak, 29.06.2017.

19:21

Sili Ausem – prva nemačka gospodarica tenisa
Foto: Getty images

Ausem je bila prvi teniser ili teniserka iz Nemačke koja je osvojila Vimbldon.

Bila je među deset najboljih teniserki sveta 1928, 1930, 1931. i 1934, najbolji plasman joj je bilo drugo mesto 1930. i 1931, iza Helen Vilis Mudi, a povukla se 1935.

Sa 18 godina je prvi put osvojila šampionat Nemačke 1927, a opisivana je kao graciozna, mala, mentalno osetljiva devojka, za koju se činilo da je nesposobna da izdrži mentalni i fizički pritisak konpetitivnih sportova.

Porodica je stalno putovala s njom po Evropi, a onda je njenoj ambicioznoj majki na porodičnom letovanju u Francuskoj savet dao tada najbolji teniser sveta i jedan od najboljih igrača svih vremena.

"Draga gospođo, Sili će biti veliki šampion, ako se prvim vozom vratite u Nemačku", rekao je Amerikanac Bili Tilden.

Postao je njen trener i učinio je jednom od najboljih teniserki sveta. Njen zaštitni znak bio je moćni ravni forhend.
Foto: Getty images
Novine su pisale da ima sjajan slajs bekhend, efektan drop-šot, ali da su joj najveći aduti preciznost, kondicija i borbeni duh.

Njen nastup na Vimbldonu 1930. zaustavila je nesrećna povreda. U polufinalu protiv Elizabet Rajan se saplela u trku, pala, iskrenula skočni zglob i izgubila svest.

Posle ove nesreće zdravstveniproblemi su obeležili nastavak njene karijere. Oči su joj postale sve osetljivije zbog čega je provodila sate u zamračenoj sobi čekajući početak meča.

Uprkos tome, nastavila je da pobeđuje, drugi put je osvojila Nemačku, a na kraju godine stigla i do druge pozicije na rang listi.

Sledeće godine dostigla je vrhunac karijere. Redom je osvajala Rolan Garos, prvenstvo Nemačke i na kraju turnir svih turnira – Vimbldon. U finalu je savladala zemljakinju Hilde Kravinkel u dva seta.

"Ona je Pavo Nurmi nemačkog tenisa. Predivna mlada devojka. Njena brzina i borbeni duh su jedinstveni", pisali su engleski mediji.

Nažalost, njen uspon je neočekivano prekinut. Odlučila je da sjajnu godinu proslavi sa prijateljicom i saigračicom Irmgard Rost putovanjem kroz Južnu Ameriku – Argentinu, Brazil i Čile.
Foto: Getty images
Osvojila je tamo nekoliko turnira, ali je doživela tešku infekciju jetre. Operisana je u Nemačkoj, ali je oporavak trajao veoma sporo. Dve godine nije mogla da igra tenis.

Ostvarila je san o povratku 1933, ali nije uspela da dostigne prepoznatljivu formu. Godinu dana kasnije je stigla do devete pozicije na rang listi, ali je počela da gubi od teniserki koje pre toga nisu imale šanse protiv nje.

Nakon poraza od Helen Džejkobs u četvrtfinalu Vimbldona, odlučila je da se penzioniše u 25. godini.

Naredne dve decenije se retko pojavljivala u javnosti, imala je nekoliko diskretnih poseta teniskim turnirima, 1963. je imala novu operaciju jetre zbog novih problema usled infekcije od pre 30 godina.

Nažalost. nije uspela da se oporavi, preminula je u 54. godini.

"Svuda gde je zamahnula svojim reketom grejala je srca gledalaca svojim čarobnim osmehom. Nesvesno je inspirisala mlade devojke da igraju tenis poput nje. Ona je bila naša gospodarica tenisa", napisao je bivši nemački teniser i pisac Roderič Menzel.

Od 1965. godine juniorsko prvenstvo Nemačke u tenisu nosi naziv "Veliki turnir Sili Ausem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: