Legende Vimbldona – 'beli sport' učinili su zlatnim

Teniski turnir Vimbldon do sada je iznedrio okruglo po 130 šampiona u muškoj i ženskoj konkurenciji i svi oni su pronašli svoje mesto u istoriji tenisa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

21:00

Legende Vimbldona – 'beli sport' učinili su zlatnim
Photo by Getty Images/Gary M Prior/Allsport

Predstojeće izdanje biće jubilarno, 50. u Open eri – periodu koje je počelo 1968. godine kada je profesionalcima dozvoljeno da učestvuju na najvećim događajima i takmiče se sa amaterima.

Od 1877, pa sve do 2017. godine terenima Ol Ingland klaba, obučeni isključivo u belo, "plesala" su najveća imena ovog sporta koji je baš zbog toga prozvan 'belim'.

Bio je jači od svih društvenih problema i nedaća, samo nije mogao da se odupre ratovima, pa jedino nije igran tokom prvog i drugog svetskog rata.

Mnogi šampioni su snove ostvarivali upravo na Vimbldonu, među njima je i naš Novak Đoković, pa smo zbog toga novu rubriku posvetili njima – legendama koje su pisale istoriju trećeg Grend slema u sezoni.

Svakodnevno ćete moći da čitate po dva teksta o nekim neobičnim likovima, šampionima u muškoj i ženskoj konkurenciji. Biće ih ukupno po šest, trudićemo se da to ne budu "komercijalni" teniseri koje svi znaju, već ćemo vam ukratko predstaviti određene legende sa šampionima sa šarenolikom prošlošću, problemima koje su prevazišli ili podvizima koje su pravili.

Nadamo se da će vam se nova praksa dopasti, svakako je preporučljivo da učestvujete u odabiru tema i da zajedno napravimo podlogu i za ostale Grend slemove.

Kao i uvek, nije samo to što vam donosimo tokom drugog od četiri Grend slema – svakodnevno ćete sa nama moći da tipujete, ali i da saznajete mnoge zanimljivosti, čitate o herojima, istoriji, dešavanjima sa lica mesta...

Vama ostaje da se zavalite i u sledeće tri-četiri sedmice uživate uz kvalitetan tenis,

Vaš B92 sport

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: