Nova vest
Tenis

Utorak, 27.06.2017.

09:00

Opsada Vimbldona – savremeni terorizam strašniji od IRA

Vimbldon, treći Grend slem sezone počinje u ponedeljak, a već je jasno da će turnir imati najveći stepen obezbeđenja u svojoj 140 godina dugoj istoriji.

Izvor: AK

Autor: AK

Opsada Vimbldona – savremeni terorizam strašniji od IRA
Foto: Getty images

Poslednji meseci bukvalno su uništili osećaj sigurnosti i opuštenosti kod britanskih građana zbog čestih terorističkih napada.

Strah od njih posebno raste kako se približavaju neki veliki javni događaji., a narednih nedelja u Engleskoj, ali i ostatku Evrope, nema većeg od VImbldona.

London, Engleska, generalno cela Velika Britanija ima dugu istoriju straha od terora, pre svega zbog zloglasne Irske republikanske armije (IRA) koja je često bombaškim napadima sejala strah po Ostrvu.

Međutim, Britanci se slažu u jednom, ništa nije bilo toliko plašilo ljude kao savremeni terorizam. Zbog toga će na i oko Vimbldona tokom naredne tri nedelje vladati bukvalno opsadno stanje.

Kroz kompleks će se kretati verovatno rekordan broj naoružanih policajaca, koji će paziti da posetioci na miru mogu da uživaju u jagodama i šlagu dok čekaju mečeve koji ih zanimaju.

Paniku pred početak trećeg Grend slema sezone dodatno je pojačala vest da je jedan od terorista koji je učestvovao u napadu na Mostu London, gde je ubijeno osmoro ljudi i poređeno oko 50, pokušao da dobije posao u okviru bezbednosne službe Vimbldona.

Kuram But je zakazao intervju sa firmom koja obezbeđuje stjuarde za Vimbldon i utakmice Premijer lige, pa je policija pred turnir sprovela opsežnu istragu u vezi sa njegovim motivima da se zaposli na tom mestu.

Intervju je bio planiran za kraj juna, pa mediji spekulišu da je planirao napad tokom turnira, ali je ipak odlučio da ubrza svoje namere posle bombaškog napada u Mančesteru, pa je učestvovao u napadu na mostu.

But je prethodno šest meseci radio u londonskom metrou, do ostavke u oktobru. Imao je 27 godina, bio je otac dvoje dece.

Čelnici Vimbldona najavili su dodatne pojačane mere bezbednosti na ovogodišnjem turniru u saradnji sa londonskom policijom i ostalim relevantnim organizacijama kako bi se obezbedili maksimalni uslovi da treći Grend slem sezone prođe bez problema i straha od napada.

Bezbednosne agencije su između ostalog poručile posetiocima da igraju jednako bitnu ulogu u sigurnosti i apelovali na njih da budu oprezni, te da sve što im deluje sumnjivo i neobično odmah prijave obezbeđenju, stjuardima ili policiji.

Na čvrstoj bazi postojećih mera sigurnosti od ranijih godina, koje pokrivaju opsežne pretrese ljudi, stvari i vozila prilikom ulaska u kompleks, raspoređivanje bezbednosnih vozila, visok stepen zabrane ulaska vozila u kompleks, široku bazu video nadzora, naoružane i uniformisane policajce, pse tragače, na ovogodišnjem turniru će mere bezbednosti biti podignute na još viši nivo na osnovu saveta i saradnje sa policijom.

Biće vidljivo fizičko obezbeđenje oko kompleksa, u vidu barijera za zaustavljanje vozila, kao deo unapređene bezbednostne operacije.

U vezi sa navedenim, čelnici Vimbldona apeluju na posetioce da budu strpljivi i kooperativni, te omoguće stjuardima dovoljno vremena za proveru, informišu se o zabranjenim predmetima i potrude se da ih ne poseduju.

Da gde je moguće nose torbu bez pregrada određene veličine (do 40x30x30cm) kako bi u velikoj meri ubrzali pretres, te redovno se informišu u vezi sa poslednjim informacijama od strane turnira.

Posebna pažnja biće posvećena vozilima s obzirom da su nedavni napadi u Londonu i Mančesteru ukazali na prisutnu upotrebu automobila prilikom sprovođenja napada, a vodeći računa o tome što je dobar deo kompleska na Vimbldonu uz puteve.

Londonski mediji najavili su i da će naoružana policija formirati "čelični prsten" oko Vimbldona, formirajući kontrolne punktove na putevima u okolini kompleksa gde se očekuje oko pola miliona gledalaca od 3. do 16. jula, jer blizina puteva čini ovaj teniski kompleks izuzetno ranjivim od potencijalnog napada.

Među uobičajenim zabranjenim stvarima poput noževa i drugih oštrih predmeta, baklji, petardi, velikih zastava, biće zabranjen unos "selfi" štapa, odeće na kojoj su istaknuti politički ili komercijalni simboli, kao i objektivi za kamere duži od 300 milimetara.

Preporučuje se, takođe, da posetioci ne dolaze sa bebama u naručju ili kolicima, te uopšte decom mlađom od pet godina na Centralni, te terene 1, 2, 3, 12 i 18.

Uprkos čestim terorističkim napadima u Engleskoj prethodnih meseci teniseri nisu javno izražavali zabrinutost za svoju sigurnost, štaviše, skoro niko nije o tome pričao, a Karolina Voznijacki je izrazila poverenje u bezbednosne službe.

"Užasno je ono što se dešava, ono što se događalo prethodnih nedelja, ali i ranije. Ne znam šta je moguće učiniti da se spreče takve stvari. Verujem da se organizatori trude da učine sve što je moguće da bezbednost bude na maksimalnom nivou, mislim da rade dobar posao. Sigurna sam da će ga raditi i kada dođemo da igramo", rekla je Voznijacki.

Osim nje, ugroženim se ne oseća ni šampion Rolan Garosa Rafael Nadal.

"Strašno je slušati o takvim stvarima, da se dešavaju. Tu su užasne vesti, zbog toga se ne možeš osećati sto odsto sigurnim. To je loše za sve. Teško je prihvatiti takve stvari, ali dešavaju se veoma često danas i teško je promeniti to u trenutku", rekao je Nadal.

Turnir na Vimbldonu počinje u ponedeljak, 3. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve