Nova vest
Tenis

Nedelja, 09.07.2017.

09:00

Strast, mini "rat" sa sudijom i povratak starog Novaka

Kako turnir odmiče, tako ima sve manje "šarenila" u teniskom kompleksu Vimbldona i svi se maksimalno koncentrišu na tenis.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Strast, mini
EPA/NIC BOTHMA

Naravno, Henmanovo brdo i dalje je ispunjeno, lokalni momci obučeni u opremu Džona Mekinroa podižu atmosferu između terena, ali je sada maksimalni fokus na onome što se dešava na ne baš kvalitetnoj travi.

Poslednji takmičarski dan prve sedmice je subota jer se tradicionalno, nedeljom ne igraju mečevi na trećem Grend slemu sezone, a nama je svakako onaj između Novaka Đokovića i Ernestsa Gulbisa bio najzanimljiviji.

Đoković je na Centralni teren izašao posle sigurne dve pobede na startu, ali je ovoga puta atmosfera pred duel bila malo drugačija – Gulbis je nekoliko puta izjavljivao da poštuje Novaka, ali da nisu prijatelji i da se srpski igrač vremenom promenio.

Možda i odlučujući detalji dogodili su se već u drugom gemu, kada je Letonac spasao brejk loptu, a njegov protivnik u kratkom vremenskom periodu dva puta ušao u raspravu sa sudijom Džejkom Garnerom.

Novak je u oba navrata tražio čelendže, američki sudija mu ih nije dozvolio i nervoza je polako počela da raste.

"Najbolji je kada ga loša sudijska odluka pogodi. Uvek počne bolje da igra", rekao je Boris Beker prilikom prenosa na televiziji BBC, čovek koji ga vrlo dobro poznaje.

Ipak, legendarni Nemac možda se malo više poneo emocijama, pošto i Garner može da kaže da je barem u jednoj situaciji bio u pravu. Gulbis je čak u sledećem gemu uspeo da mu oduzme servis, ali misao da je pretrpeo nepravdu pokrenula je varnicu koja je Srbina držala sledeća dva sata, koliko je trajao meč.

U osmom gemu, pri vođstvu protivnika od 3:4 vratio je nekoliko servisa koji su išli preko 210 kilometara na čas i više puta glasno gestikulirao ka svojoj loži.

"Prvi put posle dugo vremena vidim strast. Na kraju sve se svodi upravo na strast, koliko si spreman da žrtvuješ, koliko želiš da uložiš u pobedu i ostvariš na turniru. Svi ovi vrisci su znak da se ta strast vratila. On očajnički želi da pobeđuje", izjavio je Beker u prenosu.

I stvarno jeste bilo tako – Đoković je odigrao daleko najbolji meč u poslednjih nekoliko nedelja sa aspekta koncentracije i korišćenja svojih šansi. Servis mu je dobro funkcionisao u većem delu, mogao je da se osloni na ritern jer je vrlo brzo pročitao početni udarac rivala.

Čak i kada je Gulbis podigao nivo tenisa u trećem setu, najbolji srpski sportista je stisnuo papučicu gasa i, kada je to bilo najpotrebnije, odigrao najbolje – u taj brejku.

"Srećan sam što sam slavio u tri seta. U trećem je podigao nivo igre, procenti su mu bili visoki i igrao je kvalitetan tenis. Ali uspeo sam da se držim i budem na visokom nivou u finišu", istakao je trostruki šampion Vimbldona.

Novak je u seriji od sedam uzastopnih pobeda i, pomalo iznenađujuće, sledeći rival biće mu Adrijan Manarino, koji je iznenadio sunarodnika Gaela Monfisa. Manarino je trenutno je 51. na svetu i njegov stil pogoduje travnatoj podlozi – udara ravno, ima odličan slajs servis i kretanje.

U vreme kada je Đoković pričao na konferenciji za medije, Rodžer Federer završavao je posao protiv Miše Zvereva na Centralnom terenu, dok je u subotu počeo i juniorski turnir – Marko Miladinović je prošao, a Olga Danilović ispala.

"Činjenica da mi ovo nije dobar period. Mislila sam da poraz na Rolan Garosu neće uticati na mene, ali jeste, i to mnogo. Moraću da promenim neke stvari u sistemu treninga", rekla je Olga koja stvarno nije ličila na sebe.

Iako se za treći Grend slem pripremala više od nedelju dana u Londonu, rezultat na terenu je izostao.

"Pišite nešto lepo o meni, ja vas mnogo volim", našalila se na kraju.

Danilovićeva nije jedina od srpskih predstavnika koja je doživela poraz u subotu – Aleksandra Krunić i Nenad Bozoljac završili su takmičenje u dublu, pa ćemo u drugoj nedelji pratiti samo Đokovića i Miladinovića.

Pratićemo i ostale teniserke i tenisere koji će se boriti za najprestižniji trofej na svetu, ali tek od ponedeljka. Počeo je dan pauze koji će doći kao odlična priprema za takozvani "Manic Monday". Svi živi će tada igrati.

Uprkos tome što tenisa neće biti, tokom dana ćete imati prilike da čitate mnoge zanimljive sadržaje, kako u "Nikolinom slajsu", tako i u drugim delovima specijala Vimbldon – od izjave Marka Filipusisa, preko kolumne Nika Boletijerija, do pregleda prve sedmice turnira u Londonu.

Ostavljam vas u sigurnim rukama kolega iz redakcije, a mi se čujemo već u ponedeljak.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

12 h

U fokusu

Vidi sve