Nova vest
Tenis

Sreda, 05.07.2017.

21:45

Heroina dana: Novakova komšinica od skandala do spektakla

Do sada ste je uglavnom znali po teniskom skandalu zbog kog je Nik Kirjos dobio epitet kontroverznog momka.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Heroina dana: Novakova komšinica od skandala do spektakla
Getty images

Hrvatska teniserka Dona Vekić je ovog puta privukla pažnju iz sportskih razloga jer je uz Džoanu Kontu zaslužna za najbolji meč trećeg dana Vimbldona.

Konta je bila favorit, meč je potrajao tri sata i deset minuta, dostojan završnice turnira u kojoj bi nijanse i sreća mogli da odluče pobednicu.

Nijanse i sreća su Džoani Konti dodelile pobedu 2-1, 7:6, 4:6, 10:8 i prolaz dalje, a Vekićevoj ide titula heroine dana.

Pre dve godine na Rolan Garosu malo ko je u Srbiji čuo za 18-godišnju igračicu iz Osijeka smeštenu u istom mestu gde i Novak Đoković, u Monte Karlu. To se nije mnogo promenilo ni posle plasmana u treće kolo Otvorenog prvenstva Francuske 2015. u koje zbog Done Vekić nije ušla Srpkinja Bojana Jovanovski.

Dva meseca posle tog Rolan Garosa desio se Nik Kirjos. Kirjos je u Montrealu tokom meča sa Stanislasom Vavrinkom besan dobacio Švajcarcu da je Tanasi Kokinakis bio sa njegovom devojkom (u tom trenutku se spekulisalo da su Vavrinka i Vekić u vezi) i time Hrvaticu lansirao na žute strane mnogih medija.

Titula u Kuala Lumpuru iz 2014. finale Birmingema 2013. i dva finala Taškenta 2012. i 2015. svake od prethodnih nekoliko godina držale su je blizu prvih 100 igračica na svetu. Ali i kada se desi pozitivan rezultat, pažnja je uglavnom skretana na drugu stranu.

Slici nisu pomagali prvo, drugo ili eventualno treće kolo u koja je Hrvatica prolazila ove godine, a nekoliko pobeda nad bolje rangiranim igračicama nije obećavalo dobre igre u sezoni na travi.

Sve do turnira u Notingemu i potom meča drugog kola protiv Džoane Konte na Vimbldonu. Mada za sebe kaže da je teniserka koja više voli beton, trava joj po svemu sudeći dobro leži. Ili je to samo slučaj sa današnjom protivnicom, Britankom sa kojom je Vekić pre malo više od dve nedelje igrala u finalu Notingema .

Dve igračice su odigrale maratonski meč kome je prethodilo skoro tročasovno polufinale hrvatske igračice sa Lusi Šafaržovom. Polufinale je Hrvatica dobila posle velike borbe sa 7:6 (5), 3:6, 7:6 (4), a finale posle preokreta 2:6, 7:6 (3), 7:5.

Tokom polufinala skočila je od radosti u jednom od gemova na servis protivnice jer je linijski sudija pokazao aut. Sudije su izvršile korekciju, Vekić se iznervirala a Šafaržova posle ponovljenog poena dobila gem.

Vekić nakon tako izgubljenog gema počinje da igra još upornije i dolazi do pobede. Upornost je pokazala i u finalu kada je igrala protiv Konte, ali i domaće publike.

Vimbldon, 5. jul. Konta ponovo izlazi na teren sa hrvatskom igračicom ali je ovog puta ulog drugačiji, prolaz dalje na Grend slemu. Od starta počinje da pršti, od osam gemova do prvog brejka Vekićeve, samo dva su dobijena kudikamo sigurnije, u svim ostalim je bilo tesno.

Vekić ne uspeva da sačuva servis već u devetom gemu, Konta se vraća, a posle dramatičnog taj brejka dolazi do prvog seta. Osiječanka uzvraća brejkom već u prvom gemu narednog seta, do kraja pravi još jedan brejk i jednom gubi svoj servis da bi sa 6:4 izjednačila u setovima.

Treći set je trajao koliko traju mnogi mečevi u ženskom singlu. Sat i dvadeset minuta je trajala klackalica u kojoj je svaka od teniserki imala svoju priliku dok na kraju posle skoro 20 odigranih gemova nije popustila Hrvatica i izašla sa terena u suzama posle 10:8 u odlučujućem delu igre.

Konta u trećem kolu igra protiv Grkinje Marije Sakari, 101. igračice na svetu.

Dona Vekić je pred ovaj Vimbldon došla na prag najboljih 50 teniserki na svetu, na turnir je ušla kao 58 igračica WTA liste. Pred finale Notingema ona je kroz smeh rekla, “Nadam se da ću sutra imati jednog ili dva navijača na tribinama”.

Danas je bila u sličnoj situaciji i britanskoj publici je zajedno sa Kontom priredila spektakl. Ako nastavi da igra dobro, sledeće godine će navijača na Vimbldonu svakako imati više, protiv koga god bude igrala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

18 h

U fokusu

Vidi sve