Nova vest
Tenis

Utorak, 04.07.2017.

23:15

Heroj dana II: Federer, veliki rekorder i tužni heroj

Da je Rodžer Federer veliki šampion znaju i vrapci na grani, ali ne znaju da je do jednog od najvećih rekorda u karijeri, danas došao na najtužniji način.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Heroj dana II: Federer, veliki rekorder i tužni heroj
Getty images

Prvo kolo u muškoj konkurenciji osakaćeno je povredama.

Četiri tenisera su se povukla sa turnira, među njima i Janko Tipsarević, a jedan od onih koji su predali bio je i Ukrajinac Aleksandar Dolgopolov.

Upravo Dolgopolov je izašao na teren pored Rodžera Federera, današnjeg heroja dana.

Kada se tokom samo jednog dana dese četiri povrede, neumesno je pričati o uspehu igrača koji su do pobeda došli. Protiv Dolgopolova je odigrao svega 12 gemova, 6:3 u prvom setu i 3:0 u drugom pre nego što je Dolgo prišao mreži i pružio ruku protivniku.

Švajcarac nije heroj zbog načina na koji je došao do pobede protiv Ukrajinca, već zbog svega onoga što joj je prethodilo.

Federer je veliki šampion i to i vrapci na granama znaju. Ono što mnogi ne znaju jeste da je danas Rodžer postao jedini igrač u istoriji koji je ostvario 85 pobeda na Vimbldonu.

Prestigao je Džimija Konorsa i postao igrač sa najviše pobeda na turniru koji je osvajao čak sedam puta do sada (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009. i 2012. godine). Ali, čak ni jedan od najvećih igrača u istoriji nije oduvek imao toliko uspeha.

"Naravno, bilo je mnogo frustrirajućih momenata kada sam bio mlađi. Bilo je teško, ne pobeđujete uvek, znate. Bio sam talentovan kad sam bio mlađi, ali nisam bio najtalentovaniji na svetu. Kada bih putovao na međunarodne turnire pobeđivali bi me u prvom kolu 6:2, 6:3. Onda bih otišao kući i shvatio: ok, dobar si u Bazelu, kod kuće ali nisi baš dobar u svetu. To je momenat kada uzmete čekić i okačite reket o ekser na zidu i kažete sebi, dobro sada ću da stavim ovo ovde i odustaću od svega. Onda ga pet minuta kasnije uzmete opet sa željom da igrate", rekao je Federer u jednom od intervjua opisujuće rane godine svoje karijere.

Prve pobede počeo je da niže još početkom ovog veka, a od 2001. godine ga je dobro upamtio i nekadašnji šampion Vimbldona Pit Sampras jer je Federer upravo Samprasa izbacio na putu do četvrtfinala. Ispao je od Tima Henmana u četiri seta (7:5, 7:6, 2:6, 7:6) i već tada se nazirala veličina koju će potvrditi dve godine potom prvom titulom u Londonu.

Inače, u meču protiv Henmana upravo je Federeru ukazivana lekarska pomoć.

Četrnaest godina kasnije Federer na istom meču protiv Dolgopolova dolazi do još jedne okrugle brojke- učestvuje na 70. Grend slemu u karijeri. Najveći broj igrača sanja da se makar jednom nađe u glavnom žrebu turnira koje je Švajcarac osvajao 18 puta.

Da to ne bude sve, švajcarski igrač je na ono malo odigranog meča protiv Dolgopolova upisao i 10.000. as udarac u svojoj karijeri. Sada ih ima tačno 10.004 i samo dva tenisera od 1991. godine imaju više asova. Dva hrvatska igrača, Ivo Karlović i Goran Ivanišević.

Novak Đoković je oborio brojne rekorde tokom svog boravka na prvom mestu na svetu. Istog dana Federer i Đoković su pretekli Džimija Konorsa – Đoković po ukupnom broju pobeda na Grend slem turnirima (234), a Federer po broju pobeda na Vimbldonu.
Ispred Novaka je po broju GS pobeda jedino Švajcarac na večnoj listi sa 314 trijumfa. Mada je Srbin mnoge rekorde oduzeo upravo Federeru, legendarni Švajcarac i dalje igra kao sat iz zemlje čokolade, banaka i sira.

Čak i sa 36 godina uspeva da obara rekorde, pomera granice i potvrđuje što je rekao posle predaje Dolgopolova: "Nisam baš najmlađi tamo (na ATP turu), ali hej, uvek izađem na teren sa nekakvom šansom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve