Nova vest
Tenis

Sreda, 29.06.2016.

12:43

Fedegrafika – legenda kroz brojeve

Rodžer Federer je jedan od najboljih tenisera svih vremena, rekorder je sa 17 Gren slem titula, a osvojio je ukupno 88 trofeja.

Izvor: AK

Autor: AK

Fedegrafika – legenda kroz brojeve
Foto: Getty Images

Osim višegodišnje dominacije na terenu, Švajcarca je krasio i prefinjen i elegantan stil igre svojstven samo njemu.

Teniski novinar Mark Hodžkinson je izvršio statističku analizu njegove igre i objavio je početkom meseca u knjizi "Fedegrafika: Grafička biografija genija Rodžera Federera".

Jedno od poređenja koje je Hodžkinson napravio je prosek pređenih kolometara po meču u odnosu na glavne rivale – Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Endija Marija.

Tokom godina se zbog njegovog stila igre stvorilo nekoliko mitova o njegovoj fizičkoj spremi i kretanju po terenu. Jedni kažu da se praktično ne znoji, drugi da lebdi, treći da ima najtiši trk u tenisu.

Prošle godine on je na Vimbldonu prosečno trčao 1,9 kilometara po meču. Endi Mari je imao 2,11, Nadal 2,16, a šampion Đoković 2,28.

Slična statistika je i na ostalim turnirima, gde je očigledno da Federer ne trči kao pojedini rivali. Međutim, s obzirom da ima 35 godina i sve češće probleme sa povredama, to je i logično.

Drugi zanimljiv detalj su Federerovi as udarci. Iako najčešće servira ka spoljnoj liniji terena (47%), često gađa i T liniju (42%), a najmanje u rivala (11%).

Ipak, najveći broj as udaraca (59%) ostvario je servisom na T liniju, a čak 62% njih je stiglo dok je imao prednost, a ne tokom "đusa".

Treći bitan faktor Federerove igre je forhend. Pit Sampras ga je opisao kao najlepši u poslednjih deset godina, a njegov bekhend jednom rukom kao jedno od "čuda" modernog tenisa.

Ali koji je udarac brži? Federerov Forhend prosečno leti brzinom od 121,4 kilometra na sat, a bekhend 96,5.

Veliki udeo u tome ima spin, tako njegov "ravan" forhend ima brzinu od 125,5 km/h, standardni top-spin 122,3, veliki top-spin 119, a slajs 118 km/h.

Iako je osvojio 88 turnira, statistika pokazuje da Federer najveće samopouzdanje ima na Glavnom terenu Vimbldona. Tu ima najviše vinera, a najmanje grešaka. Prosečno 16 vinera po setu prošle godine je pravio, uz sedam grešaka.

Nešto "slabiji" je u Njujorku sa odnosom vinera i grešaka 15-9, na Australijen openu ima 14-11, a na Rolan Garosu sa 14-8.

Statistika pokazuje i koliko je Federer menjao svoju igru tokom godina. Kada je bio na vrhuncu od 2006-2012. retko je napadao mrežu posle servisa, 2011. imao je tek 4% servis-voleja.

Ipak, taj broj je naglo skočio narednih godina, pa je sa 12% 2003. stigao do 22% 2014, a prošle godine je imao 16%. Međutim, najveći procenat servis voleja je imao na početku karijere, 2002. čak 81%, a sledeće godine 48.

Sa godinama mu nije opala snaga i brzina servisa. Prošle godine je imao najbrži servis u odnosu na sve iz "velike četvorke" sa prosečnom brzinom od 190 km/h, ispred Đokovića sa 186,6.

Njegov najbrži servis na travi iznosio je 206 km/h, 1,5 km/h brže od Đokovićevog rekorda, ali 6,4 sporiji od Marijevog.

Počeo je novi Vimbldon, Federer je sedam puta slavio na terenima Ol Ingland Klaba, ali poslednji put 2012. Malo se mučio na startu napada na osmi krunu.

Iako je daleko od vrhunske forme, viđen je kao treći favorit u Londonu iza poslednja dva šampiona Đokovića i Marija.

Prethodne dve godine igrao je finala Vimbldona, oba puta ga je savladao Đoković, koji bi ove godine mogao da ga dočeka već u polufinalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d