Nova vest
Tenis

Nedelja, 26.06.2016.

09:51

Beker i Đoković, ko je kome više pomogao?

Kada se 2013. godine Boris Beker priključio trenerskom timu Novaka Đokovića, niko nije očekivao da će to trajati duže od nekoliko meseci.

Izvor: AK

Autor: AK

Beker i Đoković, ko je kome više pomogao?
Foto: Getty Images

Iako nekada najbolji teniser sveta i višestruki osvajač Vimbldona, Beker nakon igračke karijere nije ostavio utisak čoveka koji može na bilo koji način doprineti napretku nekog drugog tenisera.

Međutim, Đoković je u međuvremenu ostvario skor 187-17 (91,7% pobeda) osvojivši 24 titule, od čega šest Gren slemova.

"Nisam ja bitan. Vrlo sam jasan u vezi s tim. Ja volim da pričam, bio samo novinar nakon teniske karijere na televiziji, ali Novak je taj koji je važan. Njegovo je vreme da zasija", rekao je Beker za Njujork Tajms.

Teško je odrediti koliko je Beker doprineo Đokovićevom uspehu s obzirom da je i pre njega imao dominantne sezone, poput 2011, ali su na vrhunskom nivou često preusdna upravo minimalna, teško vidljiva poboljšanja.

"Dali su sebi vremena da osete jedan drugog i to je ispalo dobro. Mislim da Boris sjajno razume Novakovu ličnost i njegov ego, to ne mogu svi", rekao je bivši trener Lejtona Hjuita Rodžer Rašid.

Beker je već pokušavao da bude trener nakon što je okončao karijeru, ali se nije "pronašao", zbog čega su mnogi bili i toliko skeptični kada je došao u Đokovićev tim.

"Mislim da sam mnogo bolji trener sada u 48. godini nego kada sam imao 38 jer sam tada i dalje ja bio u centru pažnje. Sada, kada su mi deca starija (četvoro), sazreo sam malo i ja u svemu. Mislim da mi je to dalo neku prednost u radu sa Novakom. Moj nastariji sin ima 23 godine, a Novaku je 29, nije to mnogo velika razlika", ističe Beker.

Iako se njegov doprinos toliko ne primeti, on je tu, čak i na taktičkom nivou.

"Mislim da je Boris dodatno doprineo već postojećoj Novakovoj brzoj igri, reakciji i sposobnosti da Novak forsira više igru sa osnovne linije. I dalje postavlja nove izazove Novaku da se razvija, a ne da se zadovolji brojem jedan. Novak ne čeka da se nešto dogodi, on to ostvari, kontroliše ishod pun samopouzdanja", dodaje Rašid.

Beker je u svoje vreme bio poznat kao veoma ofanzivan igrač, što mu je donelo tri titule na Vimbldonu i prvo ATP mesto 1991. Imao je i sjajan servis, još jedan segment igre koji je unapredio kod Đokovića.

"Boris je osvojio šest Gren slem titula, zbog toga najbolje zna kako je nositi se sa tim pritiskom", rekao je Novakov dugogodišnji glavni trener Marjan Vajda, koji je u vreme početka dominacije Nemca bio 34. igrač sveta.

Iako i Beker i Đoković odlično govore engleski, često komuniciraju i na nemačkom.

"Nemački koristimo posebno kada smo sami u svlačionici. Mnogo pomaže to što ga interesuju i druge stvari osim tenisa. Politika, ekonomija, različiti sportovi, nikad nije dosadno. Retko kada ponavljamo neku temu. Pomaže mnogo što govori mnogo jezika. Kada razgovaraš sa nekim drugim igračem posle 10-15 minuta shvatiš da je to dugo. Ali kada pričaš s njim nema kraja., Vrlo je širokog shvatanja, želi da uči, bude bolji, mislim da se hranimo jedan drugim na taj način", kaže Beker.

Još jedna tačka povezuje Bekera i Đokovića, a to je nacionalna opsesija.

"Mislim da mi je mnogo pomoglo što sam kao tinejdžer morao da se izborim sa Nemačkom. Njegova veza sa Srbijom je slična. Dok to ne iskusiš ne možeš znati kroz šta prolazi kada ode kući. Ja to vrlo dobro znam", ističe Nemac.

Njihova saradnja nije doprinela samo Đokovićevom napretku, već je od nje profitirao i Beker.

"Sport je uvek bio deo mog života, ali penzija uvek mora doći, a s njom i nošenje odela. Ne toliko kravate, ali odela moram da nosim. Prolaziš kroz različite stvari i iskustva, ali ja sam u srcu sportista. Volim ovaj sport, volim druge sportove, volim da sam u društvu sportista. To me osvežava, to je dobro za moju dušu, za moje telo. Imam 48 godina ali se osećam kao da mi je 28 godina, jer sam opet na terenu za treninge. Sarađujem sa trenerima s kojima sam igrao, to je sjajan osećaj", kaže Beker.

Što se tiče njegovih rivala, Ivan Lendl je trener Novakovog najvećeg konkurenta Endija Marija, dok je savetnik Miloša Raonića tokom sezone na travi Džon Mekinro.

"Sjajno je videti Džona u svlačionici i na Centralnom terenu. Njegovo znanje o igri je ogromno. siguran sam da će unaprediti Miloša u mnogo segmenata", smatra Beker.

Mekinro je svojevremeno bio trener Bekeru, 1993, a potom su obojica radili kao komentatori, u čemu se Amerikanac mnogo bolje snašao.

"Svako je bolji u nečemu. Nisam slušao Borisa kako komentariše na nemačkom, možda je drugačije nego na engleskom što mu je svakako mnogo teže. Moguće da nešto što vidi ne uspe da prenese zbog jezika", smatra Mekinro.

Ipak, s njim je Đoković postao prvi teniser od Roda Lejvera koji je vezao titule na sva četiri Gren slema.

"Mislim da ga je rad sa Novakom vratio u život. Kada mu se telo raspalo i radio druge stvari, mislim da je dobio veliku satisfakciju što je deo ovoga. Kada su tek počeli s radom niko nije bio siguran u to, ali se ispostavilo kao dobitna kombinacija. Moram pohvaliti Borisa, odlično radi s Đokovićem", zaključio je Mekinro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d