Od besanih noći do isceljenog srca: Najveća svih vremena

U pohodu na kalendarski Gren slem zaustavila je Roberta Vinči, u Australiji je kobna bila Kerber, a Garbinje Mugurusa počistila ju je u finalu Rolan Garosa.

Izvor: B92

Subota, 09.07.2016.

18:45

Od besanih noći do isceljenog srca: Najveća svih vremena
Getty Images

Da li Serena Vilijams ’pod stare dane’ ne može da se izbori sa pritiskom, utoliko većim što je na talonu i izjednačenje rekorda Štefi Graf, sve se češće šuškalo u teniskoj javnosti.

Na to pitanje Serena je dala autoritativan odgovor u finalu Vimbldona – rešena, koncentrisana i sa servisom kao u najbolja vremena (mada, koja njoj nisu najbolja?), mlađa Vilijamsova revanširala se Kerber i sa 7:5, 6:3 došla do svoje sedme vimbldonske titule.

Pala je na leđa, brzo se pridigla i srdačno se pozdravila sa rivalkom dostojnom finala, a onda je na obe šake izdvojila po dva prsta i digla ruke visoko ka publici i nebu. Čekanje je gotovo – Serena Vilijams osvojila je 22. Gren slem titulu i izjednačila se sa Štefi Graf.

“Ako ću da budem iskrena, jeste, definitivno je bilo besanih noći, mnogo toga mi se motalo po glavi – dolazila bih toliko blizu da sam mogla da osetim trofej, ali nisam uspevala to i da uradim. Ovo je veliko olakšanje“, rekla je Serena, nasmejana, spokojna, ali i vidno umorna na konferenciji za medije.

Tenis jeste nepredvidiv sport u kojem se okolnosti brzo menjaju, ali čini se da je samo pitanje trenutka kada će i prestići slavnu Nemicu – Serena je kao vino, ovo joj je deveti Gren slem trofej po ulasku u četvrtu deceniju života.
Getty Images
Postoje mečevi u kojima je teško naći prelomnu tačku, izdvojiti element igre koji je napravio ključnu prednost, ali sada je taj zadatak više nego jednostavan, bio je to najbolji udarac u istoriji ženskog tenisa – servis Serene Vilijams.

Svaki put kada bi nervi počeli da titraju, Serena se vraćala na osnovnu liniju i slala je gromove – 5:5 i 30:30 u prvom setu. Nema problema, dva asa u nizu. Drugi set, 3:3 i brejk lopta za Kerber – opet nema problema, dve ’bombe’ od skoro 200 km/h i sve je ponovo u savršenom redu.

Nije ni čudo što je Anželik posle toga bespomoćna podigla ruke uvis i pogledom postavila pitanje svom boksu: ’Šta da radim kada ovako servira?’.

“Osećala sam da mi je servis zaista dobar još od trećeg-četvrtog kola. S obzirom na to da je bilo pomalo vetrovito, znala sam da bi mi bilo bolje da odlično serviram. Nisam želela da joj dozvolim brejk na prvoj šansi, želela sam da odserviram as“, nasmejala se Serena i slegla ramenima kao da želi da kaže da ni ona nekad nema objašnjenje za svoj nestvarni servis.

Nije se Kerber predavala, pošteno je reći da konačni rezultat ne odslikava neizvesnost duela u kojem smo videli mnogo kvalitetnih poena – Nemica je, slično kao u Melburnu, kombinovala dubinu i brzinu udaraca, tražila oštre uglove i ritam povremeno sekla drop šotom.
Getty Images
Sve to davalo je solidne rezultate i dizalo publiku na noge posle razmena koje su odisale i snagom i inteligencijom, ali kada se nervoza uvukla, servis nije mogao da je izvuče iz nevolje.

U poslednjem gemu prvog seta Kerber je odservirala dva dobra prva servisa, za svoje standarde, ali je onda već u prvom udarcu nekontrolisano slala loptu u aut.

Delovalo je kao da je neko prekinuo dramu čija je kulminacija tek sledila, a sličan osećaj antiklimaksa doživeli smo i u drugom setu – frustrirana nemogućnošću da napravi brejk, Kerber ponovo pada koncentracija na minut, ali minut je i previše u Gren slem finalu.

Serena pravi brejk, a onda sa četiri servisa završava posao i ispisuje novo poglavlje u knjizi čiji naslov sasvim sigurno glasi “Najveća svih vremena“.

“Sećam se prve i druge Gren slem titule, u stvari sećam se do četvrte“, rekla je uz osmeh Serena, “Osma, deveta i deseta ne mogu da se setim gde su bile i kada, malo mi se to sve magli. Ove ću se sigurno sećati, sećam se i 18, sa njom sam se mučila“.
Getty Images
Vreme je da se slavi Serenin podvig i da se oseća privilegija što smo savremenici stvaranja teniske istorije, a jedan momak u nedelju takođe ima šansu da stvori istoriju i da se upiše među besmrtne, među šampione Vimbldona.

Miloš Raonić prvi je čovek rođen 1990. godine i mlađi koji igra Gren slem finale, toliko je neprobojan bedem napravila ’velika četvorka’ sa povremenom pomoći Vavrinke i jednom Del Potra.

Kao klinac se zagrevao u zimskoj jakni jer je morao da trenira u najranijim terminima, do 16. godine nije dobijao pomoć, ali imao je ogromnu želju i postepeno je dogurao do mesta na kojem je sada. Međutim, tu se ne zadovoljava, želi Gren slem titule i prvo mesto na svetu i nije ga strah da svoje ambicije otvoreno iskaže.

“Ovo jeste proboj, ali nadam se da će biti još veći, preda mnom je velika prilika kojoj se radujem. Vrlo je značajno bilo kad sam protiv Gofana preokrenuo 0-2. I Karlos (Moja) i Džon (Mekinro) izdvojili su me sa strane i rekli: ’Ovo može da ti promeni karijeru’. Nadam se da će se nastaviti u tom smeru“.
Getty Images
Ipak, daleko od toga da će Raoniću biti lako – preko puta će stajati Endi Mari, šampion iz 2013. koji će tek u svom 11. Gren slem finalu igrati sa nekim ko se ne zove Novak Đoković ili Rodžer Federer.

“Možda sam sada malo uzbuđeniji pred Slem finala nego kada sam bio mlađi – kada sazriš, počneš više da ceniš istoriju turnira, sa 18 ili 19 godina nisi svestan takvih stvari. Nikada nije običan osećaj i ne uzimam ga zdravo za gotovo“, kaže Škot.

Nedavno na Kvinsu Miloš je imao set i brejk prednosti, ali ga je po sopstvenim rečima, Mari uvukao u sopstvenii stil igre i tu je bio kraj.

“Osnovni preduslov za Raonića jeste naravno da dobro servira i da bude agresivan – mislim da neće imati šta da izgubi jer će publika navijati za Endija, koji jeste favorit za titulu. Treba da ostane veran svojoj igri, a najveće poboljšanje koje sam primetio jeste bekhend paralela, pre mu to nije bilo oružje“, kaže za B92 Fabris Santoro, nekada 17. igrač sveta.

Došli smo do samog kraja, a u nedelju ćemo dobiti i poslednji odgovor – ko će na šampionskom balu plesati sa Serenom Vilijams?

Crtice iz Londona

Getty Images
- Žensko finale sudio je Džejms Kjotvanovg, 34-godišnji britanski sudija koji živi u Londonu sa verenicom i dve ćerke. Ovo mu je bio 58. uzastopni Gren slem turnir, a sudio je i finale Vimbldona 2014. godine između Novaka Đokovića i Rodžera Federera. “To je bio znak da su svi verovali u mene i bilo je divno imati taj osećaj dok sam izlazio na teren. Meč je bio fantastičan, ’klasik’ u pet setova dvojice najboljih tenisera na svetu. Trajalo je oko četiri sata i bilo je jedno od najboljih finala u istoriji i neverovatno je što sam bio deo toga“, rekao je Kjotavong u intervjuu za B92.

- Na kraju prošle sezone Serena je izjavila da je u karijeri igrala s mnogo povreda, pa može i sa slomljenim srcem – da li je ono sada zacelilo? “Pretpostavljam da jeste. Volela bih da sam dobila i prethodna finala, ali u redu je, jedan po jedan“.

- Sećate li se Marija Ančića, nekadašnjeg polufinaliste Vimbldona i sedmog tenisera sveta? Zbog mononukleouze je sada 32-godišnji Splićanin morao da završi karijeru još 2011. godine, a i pre toga ga je bolest sprečila da napravi još zapaženije rezultate. Bilo je lepo videti ga da se vrzma po Vimbldonu ovih dana, a ni u novoj karijeri ne ide mu loše, naprotiv, sada je investicioni bankar na Vol Stritu.
Getty Images
- Jedini veliki ekran u kompleksu Vimbldona postavljen je na Terenu broj jedan, a u njega gledaju brojni navijači stacionirani na Henmanovom brdu – trava, prostirka, šampanjac, klopa i naravno tenis. Kako se Endi Mari probijao, bilo je predloga da se Henman Hill preimenuje u Murray Mount. “Timu može da ostane brdo, to je u redu, nije mi toliko važno“, rekao je Endi uz osmeh.

- Poznajemo Serenu kao veliku šampionku, ali kako bi ona sebe opisala kao ženu, kao osobu. “Mislim da sam brižan i dobar prijatelj, vrlo sam emotivna i volim da dajem“, jezgrovita je bila Serena.

- Pročitajte intervju sa Ivom Majoli u kojem je govorila o tenisu nekad i sad, o odnosima u svlačionici i osobinama pravog šampiona. U nedelju ujutru sa spomenutim Fabrisom Santoroom najavili smo muško finale, ali smo dotakli i druge teme.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaTravi.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: