Da li Raonićev diplomski znači i kraj jedne epohe?

U Melburnu je usadio nadu navijačima da je spreman za velika dela, a dobrim delom meča sa Federerom na Vimbldonu činilo se da će i sada samo na nadi ostati.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2016.

21:45

Da li Raonićev diplomski znači i kraj jedne epohe?
Getty Images

Međutim, u treptaju oka Miloš Raonić svoju najveću slabost pretvorio je u vrlinu vrednu najvećeg trijumfa u karijeri (6:3, 6:7, 4:6, 7:5, 6:3).

Sredina mreže, ram, aut, tako su uglavnom izgledali Miloševi riterni u važnim poenima, ali onda se od poslednjeg gema četvrtog seta pretvorio u Agasija – široki zamasi, potpuno opuštena ruka i pronalaženje uglova koje uspevaju da pronađu samo najbolji riterneri sveta, Đoković i Mari.

Nije napravio brejk loptu više od dva i po sata, a onda je dva puta u tri gema oduzeo servis Federeru i trasirao sebi put ka pobedi.
Getty Images
Za najveće trijumfe čvrsta glava jedan je od osnovnih preduslova, a Raonić ju je imao uprkos tome što nije delovalo da potpuno kontroliše igru nijednog trenutka u prva četiri seta, pa čak ni kada je vodio u setovima i pretio u drugom.

Federer je, kao što je to često činio tokom karijere, neverovatno čitao snažne servise i uspevao da preusmeri njihovu jačinu u svoju korist, čak se borio i sa ’bombama’ koje su išle pravo u telo – ipak, niko ne može to stalno da radi, a Raonić je izašao spreman da servisima raznese loptice i u prvom setu prvi servis išao mu je u proseku za 13 km/h brže nego u prethodnom delu turnira.

Ilustrativan primer je peti gem, Rodžer je napravio viner riternom na servis od 225 km/h za 30:30, a šta je Miloš uradio – sledeći odservirao još brže, 230 km/h.

Ipak, nije samo servis valjao u igri Kanađanina – u gemu u kojem je servirao za set tri od četiri izlaska na mrežu završio je vinerom, a set je okončao sa dva uzastopna direktna poena forhendom.
Getty Images
“Ko se mača lati, od mača će i poginuti“. Tako se najbolje može opisati Rodžerov odnos sa drugim servisom u prethodna tri dana – u duelu sa Čilićem ga je spasao, a sada ga je skupo koštao, prvi put kada ga je na brejk lopti u prvom setu zabio u mrežu.

Federeru je u drugom setu prvi servis dodatno stao, ali je Raonić propuštao poluprilike užasnim riternom na drugi servis, pogotovo sa bekhend strane.

Kada je Miloš spasao četiri brejk i set lopte, od toga tri vezane, činilo se da će preuzeti potpuno konce igre, ali u taj brejku je ponovo dva slaba druga servisa poslao daleko u aut i usred mreže, da bi duplom greškom u sedmom gemu zapečatio sebi sudbinu u drugom setu.

Klatno meča selilo se polako na Rodžerovu stranu, Raonić je na riternu bio potpuno bespomoćan i samo se čekalo kada će Federer napraviti brejk – desilo se to u sedmom gemu kada je Miloš u razmeni ramom udario bekhend i lopticu poslao u publiku.

Na 2-1 u setovima postojao je samo jedan krajnji ishod za razdraganu publiku na Centralnom stadionu, ali upravo tada Raonić je morao da položi najteži psihički test.

Spasava Miloš tri brejk lopte, a od toga samo jednu direktno servisom, što znači da nijednog trenutka nije gubio glavu i da ambiciozne izjave koje je davao pre meča imaju pokriće.

“Moj stav me je držao u meču, to je bila najveća razlika u odnosu na polufinale pre dve godine – bio sam prilično glasan, ali uvek pozitivan i uvek sam se trudio da pronađem rešenje“, ističe Raonić.
Getty Images
Ipak, činilo se da neće još dugo izdržati, pogotovo kada je još jedan lak ritern stuštio u mrežu pri vođstvu 5:4 i 15:30.

Na konferenciji za medije posle poraza Federer je bio pričljiv, dva-tri puta se i našalio, ali lice mu se smrklo kada je spomenut 12. gem četvrtog seta. Vodio je sa 40:0, Miloš je pogodio hazarderski forhend, a onda je gorespomenuti mač ponovo zagorčao život Federeru – dve duple greške i odjednom ’djus’.

“Ne znam šta je pošlo po zlu, ne mogu da verujem da sam odservirao dve duple u nizu. To mi je neobjašnjivo. Ljut sam na sebe jer sam mu dozvolio da se prelako izvuče iz tog seta – na kraju je i on zaslužio, ali mnogo sam mu pomogao“, kaže Federer.

Retki su mečevi u kojima se može osetiti promena u psihi obojice tenisera, kao da se i fizički čulo neko ’kvrc’ – Raonić je ponovo počeo istinski da veruje u pobedu i toliko čekani ritern došao je u obliku u kojem mu se retko pojavljivao tokom karijere.

“U tom gemu pogodio sam nekoliko dobrih riterna, pogotovo na drugi servis, a sa time sam se mučio. On mi je poklonio dva poena, a ja sam nastavio da ’odapinjem’. I posle sam promašio nekoliko puta, ali udarao sam ritern sa više svrhe i jače sam ga pritiskao, da bih posle gradio na tome“, objasnio je Raonić.
Getty Images
Pravo niotkuda našli su se u petom setu, a Miloš je povratio maksimalni fokus i nastavio je tamo gde je stao – Federer se slabije kretao, više nije s tolikim uspehom čitao servise, a Raonić je zrelost pokazao i time što nije popustio stisak. Napravio je brejk i od tog trenutka do kraja meča u svojim gemovima izgubio je dva poena.

Šta dalje, pitanje je koje se postavlja posle svakog Federerovog poraza, pogotovo na Vimbldonu. Kako mi je Karlos Moja rekao, Rodžer i Rafa biće kandidati za Gren slem titule dokle god igraju, i zaista jeste tako. U engleskom postoji lep izraz ’to put myself into position’ – Federer još uvek uspeva sebe da stavi u poziciju odakle titula nije daleko i odakle je potrebno da se manje toga poklopi, a to su završnice Gren slem turnira.

Ipak, činjenica je da se nije poklopilo već pune četiri godine, a da ovaj poraz naročito peče jer je prethodno ispao Novak Đoković, koji je Federera pobeđivao u finalima na prethodna dva Vimbldona, kao i u Melburnu i Njujorku.

“Nisam razmišljao o tome da bi ovo mogao da bude moj poslednji Vimbldon – da budem veoma jasan, nadam se da ću se i sledeće godine naći na Centralnom terenu“.
Getty Images
Raonić je prvi momak van Evrope (šta da se radi, tako je) u finalu Vimbldona još otkad je Endi Rodik 2009. godine doživeo srceparajući poraz od Federera. “Još nisam završio“, prvo je što je rekao po izlasku sa terena, posle meča koji je po mnogo čemu bio njegov 'diplomski ispit', a u istom stilu nastavio je i na konferenciji za medije.

“Ponosan sam na način na koji sam uspeo da izvučem meč, ali vrlo brzo prebacio sam se u sledeće stanje: ’U redu, hajde da vratimo stvari u red i da se spremam za finale“.

A tamo će ga čekati Endi Mari, šampion iz 2013. godine. Za razliku od prvog polufinala, u drugom drame nije bilo, a svako ko prati karijeru Tomaša Berdiha, znao je da je ne može ni biti – u karijeri je do četvrtfinala Gren slem turnira stizao 15 puta, od toga pet puta do polufinala i samo jednom do finala (2010. na Vimbldonu).

Sada je Mari učinio da Berdih izgleda kao rival za zagrevanje pred veće izazove i završio je posao za jedan čas i 57 minuta (6:3, 6:3, 6:3). Biće to 11. Gren slem finale za Škota, ali prvo u kojem se neće sastati sa Novakom Đokovićem ili Rodžerom Federerom.

Crtice iz Londona

Getty Images
- Sedeo sam do jedne Korejke u loži za novinare, strastvene Federerove navijačice. Nekoliko puta me je nehotice i udarila laktom dok se nervirala – cimala se, tiho jaukala, pokušavala diskretno da se raduje posle Rodžerovih poena, ali na kraju je bila tužna. Ipak, stigla je da napravi dve-tri fotografije pre nego što je neki od redara vidi.

- Trenutno su u Top 10 četvorica igrača sa jednoručnim bekhendom (Federer, Vavrinka, Tim, Gaske), a i u budućnosti ćemo verovatno gledati nešto slično. Bio sam na meču Denisa Šapovalova i Stefanosa Cicipasa, polufinale juniora. Šapovalov (17) je levoruk, brz, igra agresivno i na terenu ima drzak, pomalo i arogantan stav. Pobedio je Kecmanovića na Rolan Garosu, sada je ovde u finalu i deluje mi da poseduje više potencijala od Grka, koji je trenutno prvi junior sveta. Cicipas je osam meseci stariji, već sada servira preko 200 km/h (i Šapovalov je tu negde) i odličan je na mreži, ali bekhend mu je više nego sumnjiv i čini se pomalo tromim.

Eto, kad ih budete gledali na ATP turu uskoro, setite se gde ste prvi put pročitali nešto više o njima.

- Jedan italijanski novinar redovno postavlja pitanja koja u transkriptu staju u tri-četiri reda – uz njegov simpatični engleski, na kojem italijanski zateže, to dosta dugo traje, a sada je krenuo da nabraja sve Federerove propuštene prilike u meču. “Znam da to volite da radite, ali ne podsećajte me na sve, dođite do kraja pitanja. Hvala vam“, kazao je Rodžer uz osmeh.
Getty Images
- Anželik Kerber nema posebne ritualne radnje dan pred veliki meč. “Uvek pokušam dobro da spavam, da odem na finu večeru. Uvek mi je važno da provedem veče opušteno pred neku takvu priliku“, kaže Nemica, koja će se u subotu u borbi za titulu sastati sa Serenom Vilijams. Biće to repriza finala iz Melburna i prvi put od 2006. da u istoj godini imamo dva identična finala (tada je Morezmo dobila Enan i u Melburnu i na Vimbldonu).

- Posle plasmana u finale Miloš Raonić govorio je o ulozi svojih roditelja u teniskom sazrevanju. “Oni su bili najznačajniji u mojoj karijeri, zahvalan sam im jer su me podržavali od prvog dana, uvek su me usmeravali ka tenisu, kupili me sa treninga, davali sve od sebe, ali do ovog dana nisu mi dali nijedan savet konkretno u vezi sa igrom“, rekao je Raonić i dodao da je mu je otac od šest ujutru i posle od devet uveče punio mašinu koja izbacuje loptice.

“Samo u tim terminima mogli smo sebi da priuštimo da igramo. Stajao bih u mestu dva sata i udarao lopticu, a on bi ih vraćao u mašinu kako ja ne bih morao da prestajem“.

- Naš Miomir Kecmanović plasirao se u polufinale u konkurenciji dublova – četvrti put na Gren slem turnirima stiže do te faze u parovima. “Sad je vreme za finale“, rekao je Miša posle meča.

- Ako niste još, sada još više smisla ima da pročitate intervju sa Karlosom Mojom, a u subotu ujutru čitajte razgovor sa nekadašnjom osvajačicom Rolan Garosa.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaTravi.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: