Milošev trenutak istine i ’nejednakih’ 126 funti

Bio je na putu da se plasira u svoje prvo Gren slem finale, u Melburnu je vodio sa 2-1 u setovima u meču sa Endijem Marijem, a onda se isprečila povreda.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2016.

19:00

Milošev trenutak istine i ’nejednakih’ 126 funti
Getty Images

Miloša Raonića, momka kojeg svaki sagovornik opisuje kao vrednog i profesionanlog, to je samo nateralo da radi još više i da se izbori za novu priliku.

Teško da pozornica može da bude grandioznija – okršaj na Centralnom terenu Vimbldona sa sedmostrukim šampionom Rodžerom Federerom.

Pre dve godine sastali su se u istoj fazi turnira, Miloš je tada još bio zelen, a sada je neuporedivo samouvereniji i na terenu i van njega. Ambicije su mu visoke, on ih ne krije (“cilj je titula“), a njegov optimizam deli i trener Karlos Moja.

“Miloš je sada drugačiji igrač, iskusniji je i zna šta je potrebno da radi kako bi bio konkurentan u takvom okršaju. Očekujem drugačiji meč i drugi ishod“, rekao je Moja za B92 i dodao:

“Biće mentalna borba, Miloš je dokazao da može da pobedi bilo koga i da dobro igra na travi, a u Melburnu se videlo da je spreman da igra na najvišem nivou, u polufinalu, ali nije imao sreće i povredio se u meču sa Marijem. Siguran sam da će imati šansu za pobedu, a kada dođe, onda će morati da je iskoristi“.
Getty Images
Podrazumeva se da je servis nužan uslov za Raonićevu pobedu, ali kao što je Moja i istakao, glavna borba odvijaće se u glavi – videćemo hoće li Miloš zadržati hladnu glavu u odlučujućim trenucima, nešto što Rodžerov rival u četvrtfinalu nije uspeo.

“Raonić igra sjajno, mnogo je napredovao – on je vrlo inteligentan momak, sada je jak i fizički i mentalno. Ono što mi se dopada jeste što je vrlo profesionalan, okupio je pravi tim oko sebe i neprestano radi na igri. Ima najbolji servis na ATP turu, ali razlika u odnosu na ranije jeste što taj servis ima podršku – konstantniji je na bekhendu, poboljšao je voleje i češće izlazi na mrežu, a forhend mu je oduvek bio oružje“, kaže za B92 Mark Filipusis, vimbldonski finalista iz 2003. godine.

Federer tradicionalno izlazi na kraj sa velikim serverima Miloševog profila – blok ritern, niske lopte i sopstveni servis koji u takvim okršajima obično lako čuva. Rodžer je u duelu sa Čilićem spasao tri meč lopte i drama u tom dvoboju bacila je u drugi plan činjenicu da Švajcarac nije igrao na nivou potrebnom za osvajanje titule.
Getty Images
Tri časa i sedamnaest minuta, na travi koja je naročito zahtevna za noge – Federer jeste rekao da se dobro oseća, ali pravi ispit biće upravo polufinalni sudar.

“Videćemo koliko će Federer biti umoran, ali indikativno je da se na kraju meča sa Čilićem i dalje dobro kretao. U prvoj nedelji imao je prilično lake mečeve, Marin mu je bio prvi test i Federer ga je položio, hudinijevski se izvukao“, dodao je Filipusis.

Za Rodžera, kao i za svakog velikog šampiona, veliki je moralni podstrek pobeda na takav način i ne bi bilo prvi put da se posle ogromnog iskušenja osvoji titulu.

Rast samopouzdanja s jedne i fizički umor sa druge strane, videćemo šta će više uzeti maha, a Filipusis nije bio sklon prognozi.

“Nema favorita, šanse su 50-50. Ako baš insistirate, rekao bih Federer“.
Getty Images
Drugi polufinalni par čine Endi Mari i Tomaš Berdih – Škot je dobio poslednja četiri duela, ukupno vodi sa 8-6, a to će im biti prvi sudar na travi.

Čeh je preživeo dvodnevni duel sa zemljakom Veselim, potom je lako izašao na kraj sa Puijem i prvi put od 2010. nalazi se u polufinalu Vimbldona – tada je stigao i do finala trijumfima nad Federerom i Đokovićem, da bi ga u borbi za trofej zaustavio Nadal.

“Pokušaću da se vratim na to iskustvo – tada sam sebi dokazao prvi put da mogu da igram na visokom nivou dve nedelje u kontinuitetu i da mogu da pobedim najbolje ne samo u ranoj, nego i u kasnijoj fazi turnira. Na to ću se fokusirati“, kaže Berdih.

Tomaš ne igra mnogo po širini, a to brzom Mariju odgovara, obično ima odgovor na tu vrstu izazova, a to smatra i Filipusis.

“Berdih je odličan igrač, konstantno je pri vrhu i nije bez razloga u polufinalu, ali biće mu veoma teško jer je Endi možda previše raznovrstan za njega i kreće se izuzetno, pa ga ne brinu igrač Tomašovog profila sa jakim servisom i jakim udarcima sa osnovne linije“, rekao je Australijanac i dodao:

“Mari je sjajan u odbrani, a iz nje vrlo brzo može da pređe u napad. Ne otpisujem Berdiha, ali mislim da će morati da odigra jedan od najboljih mečeva u karijeri kako bi imao šansu“.

Endi je preživeo inspirisanog Congu i, mada mu mnogi na leđa stavljaju teret favorita, on deluje opušteno i sigurno u sebe. Nema razloga da to i ne bude i zaista je teško zamisliti da se Škot ne plasira u finale.
Getty Images
U sredu su oni koji su platili karte za Centralni teren gledali dva meča u pet setova u ukupnom trajanju od sedam sati i 11 minuta (Federer – Čilić, Mari – Conga). Sada su za isti novac, 126 funti, u singlu pogledali dva ženska polufinala u ukupnom trajanju od 120 minuta. Tako im zapalo.

Ishod je takav da nećemo peti put gledati finale sestara Vilijams – Serena je svoj deo posla obavila za 48 minuta i taj meč nije vredan detaljnijeg opisa, rezultat 6:2, 6:0 govori sve što treba da znate.

I pobeda Kerber nad Venus bila je mnogo ubedljivija nego što krajnji rezultat govori (6:4, 6:4). Starija Vilijamsova bila je kao ravna linija, mnogo je promašivala, a ako bi vezala nekoliko dobrih udaraca, borbena i brza Kerber po pravilu ih je stizala – neverovatno kako Nemica sa zemlje i van balansa uspeva da pošalje duboke lopte ili da napravi viner ’pasingom’.

U prvom setu Anželik je imala dva brejka prednosti i drugi put je rutinski odservirala za set, a u drugom je napravila brejk u prvom gemu i do kraja je izgubila samo pet poena u gemovima na svoj servis, od toga tri duplim greškama.

Toliko je Venus bila inferiorna u razmenama, a i ritern joj je bio užasan. To sigurno neće biti slučaj sa Serenom, tako da će Kerber morati bolje da servira ako želi da ponovi senzaciju iz finala Australijan opena.

Crtice iz Londona

Getty Images
- Vimbldon za turnir svake godine proizvede 6.000 peškira, igrači ih često uzimaju kao uspomenu, a organizatori su našli način da tome stanu na put – ako juniori zatraže dodatni peškir, dobiće obični, beli. Naravno, što je dozvoljeno Jupiteru, nije i volu, pa se ta politika neće primenjivati na seniore. “Zamislite da sudija kaže Sereni: ’To je granica, nema više’, odmah bi to dospelo na naslovne strane“.

- Često se spekuliše da su odnosi u ženskoj svlačionici dosta zategnutiji nego u muškoj, ali naša Jelena Janković to ne vidi tako. “Mislim da to nije istina – svi želimo da pobedimo, ali van terena se trudim da gajim normalan, korektan i prijateljski odnos sa koleginicama. Poštujem rad rivalki i nemam ništa ni protiv koga – ima dosta igračica s kojima porazgovaram, ne pričamo o tenisu, već o svakodnevnim temama, ženskim temama. Nisam od onih koji ne sme da priča sa igračicama da bih mogla da se takmičim i da bih imala motiv – ne mrzim nijednu, van terena je sve sasvim drugačije“.

- Ostao sam vam dužan kratku posetu vimbldonskoj radnji – kao i uvek na Gren slemovima, ’biju po ušima’. Šešir košta 80 funti, polo majica 45, veliki peškir je 29, veliki kišobran 25, kačket 20, magnet osam funti... Ralf Loren nisam smeo u početku ni da pogledam, cene su uglavnom trocifrene za šta god da se čovek uhvati.
Getty Images
- Ivan Lendl ne daje intervjue, bio sam svestan toga, ali svejedno sam morao da ga ’startujem’ kada sam video da sedi sâm za stolom u prostoru za učesnike turnire. “Ne, ne dajem intervjue“, rekao je uz neočekivano široki osmeh Lendl, “Ako pristanem na jedan, onda bih morao da dam još 900“. Ko ne pita, ne dobije, bar sam čist pred sobom.

- Malo ko i malo šta može da učini Rodžera Federera nervoznim, ali ipak... Upitan da prokomentariše to što su meč sa Čilićem gledali Dejvid Bekam i Bredli Kuper, Rodžer je rekao: “Upoznao sam ih pre, fini su momci, takve stvari dodatno podižu reputaciju turnira. Ranije sam bio nervozan kada igram pred porodicom, onda pred slavnim ljudima, onda pred slavnim sportistima... Ali sada sam nervozan pred legendama našeg sporta, kada neko od njih sedi i gleda me. Tada pomislim: ’Bolje ti je da igraš dobro, nemoj da ih razočaraš“.

- Novinar: O tebi se govori kao o jednoj od najboljih sportistkinja (female athletes) u istoriji, šta pomisliš kada čuješ tako nešto? Serena: Draže mi je kada čujem “jedan od najboljih sportista svih vremena“.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaTravi.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: