Nova vest
Tenis

Petak, 08.07.2016.

08:30

Moja za B92: Miloš želi mesto broj 1, očekujem pobedu

Od početka godine Miloš Raonić u svom timu ima nekadašnjeg prvog tenisera sveta – Karlosa Moju.

Izvor: B92

Autor:B92

Moja za B92: Miloš želi mesto broj 1, očekujem pobedu
Getty Images

Saradnja je za sada više nego uspešna – Raonić je stigao do polufinala na Australijan openu gde ga je zadesio peh sa povredom, a sada je isti uspeh ponovio i na Vimbldonu.

U intervjuu sa Karlosom Mojom najavili smo polufinalni dvoboj sa Federerom, ali razgovarali smo i o odnosu Španca sa svojim učenikom, Nadalu, mentalnom aspetku tenisa...

“Slična je situacija kao prve dve godine – isti protivnik, ista faza turnira, ali Miloš je sada drugačiji igrač, iskusniji je i zna šta je potrebno da radi kako bi bio konkurentan u takvom okršaju. Očekujem drugačiji meč i drugi ishod“, optimistično je počeo Moja razgovor sa kolegom iz Njujork tajmsa i sa mnom.

“Biće mentalna borba, Miloš je dokazao da može da pobedi bilo koga i da dobro igra na travi, a u Melburnu se videlo da je spreman da igra na najvišem nivou, u polufinalu, ali nije imao sreće i povredio se u meču sa Marijem. Siguran sam da će imati šansu za pobedu, a kada dođe, onda će morati da je iskoristi“, dodao je.

Raonić deluje mnogo odlučnije i sigurnije u sebe, i u izjavama i na terenu.

“Istina, to se dobija iskustvom – bolje upoznaš sebe. On se još razvija kao igrač – ima 25 godina, ali sada to nije mnogo, pre 20 godina u njegovom dobu si maltene već bio gotov kao igrač, nisi mogao više da napreduješ. Sada je drugačije, to se vidi i po drugim teniserima – Miloš ima prostora za napredak i potencijal da osvaja Gren slem titule, svaki put je sve bliže. Sada zna da je spreman za izazov“.

Servis nikada nije bio problem Milošu, ali ritern će biti ključ za visoke ambicije u nastavku karijere, verovatno i u duelu sa Federerom.

“Radimo mnogo na tome, naravno. Servis mu očigledno dobro funkcioniše, osvaja njime mnogo lakih poena i uzima 97-98% svojih gemova. Ne mora da znači da je neophodno napraviti brejkove za pobedu, pogotovo ne na travi, ali naravno da bi bilo bolje. Mislim da je dobar na riternu u poslednjih desetak dana, čvršći je, znamo da za pobede nad Đokovićem, Marijem, Nadalom servis nije dovoljan, oni mogu da ga vrate. Miloš želi da bude broj jedan i zato mora da nauči i da se nosi s njima sa osnovne linije, mada nam je naravno bazična taktika oslanjanje na njegov servis i forhend i što kraći poeni“, objašnjava 39-godišnji Moja, osvajač Rolan Garosa 1998. godine.

Federer je rekao da je malo iznenađen što je u polufinalu posle pobede nad Marinom Čilićem u meču u kojem je spasao tri meč lopte, ali Moja se ne dâ zavarati.

“Video sam uživo taj brejk četvrtog seta i deo petog seta, ali uopšte me ne iznenađuje što je Rodžer dogurao do ovde – u početnim rundama je povratio ritam, a posle dve-tri pobede postaje opasan, znamo šta Federer može. Bio je težak meč sa Čilićem, on nije iskoristio šanse, baš kao i Gofan u duelu sa Milošem u osmini finala. Tri-četiri poena su ključ duela. Za nas je dobro što je Rodžer igrao pet setova, na travi to nije lako za noge, mada mislim da mu to neće predstavljati problem“.

Pitali smo Karlosa da li je njegov uticaj na Miloševu igre veći na taktičkom ili na mentalnom planu, na šta je Španac skromno odgovorio:

“Nije to samo moj posao, on oko sebe ima vrlo jak tim – Rikardo Pjati mu mnogo pomaže u poslednje dve godine, iako nije tu u poslednjih deset dana, tu su i kondicioni trener i fizioterapeut. Nije reč o meni i u takvoj situaciji teško je meriti koliko sam ja doprineo Miloševoj igri, ali rekao sam mu mnogo puta: ’Ti si najvažniji deo tima, onaj koji treba sve da izvede na terenu i da radi vredno kako bi napredovao’. Često mu kažem da ja mogu da izvedem ono što mu govorim, ja bih igrao – dakle, on je glavni, ali tim mu pomaže“, kaže Moja i osvrće se na prinovu u timu, slavnog Džona Mekinroa:

“Dobro je sa Džonom, mnogo razgovaramo, u prethodne tri nedelje sve vreme je bio sa Milošem, ovde ima i posao na televiziji, tako da nije mnogo sa nama. Ipak, on donosi timu pozitivnu energiju, ispravan stav, a bio je verovatno najbolji servis-volej u istoriji, tri puta je osvajao Vimbldon i ima šta da kaže. Miloš ga sluša pažljivo, mnogo nam pomaže“.

Moja naglašava da je najviše zadovoljan Miloševim napretkom ’u glavi’.

“Prošao je kroz težak trenutak protiv Gofana, preokrenuo je prvi put 0-2 u karijeri i to pokazuje da se poboljšao na psihičkom planu. To mu je donelo i samopouzdanje, većina igrača koji osvoji Slem ima bar jedan takav meč tokom turnira koji ’prežive’ – ne kažem da će Miloš sada uzeti titulu, ali dobro je što je prošao kroz takvu situaciju. Bio sam malo zabrinut kako će se oporaviti fizički posle pet setova, ali bilo je odlično u meču sa Kverijem“, kaže Moja i ističe jednu situaciju zbog koje je posebno srećan:

“Promašio je lak volej na 5-5 u trećem setu. Ja mu uvek kažem da mora da bude mentalno jak – Sem je gubio 2-0 i krenuo je na sve ili ništa, išao je na mrežu non-stop, to je poslednja stvar koju je mogao da pokuša. Ako u tim trenucima ostaneš mentalno prisutan, protivnik će se na kraju raspasti – jeste Kveri uzeo treći set, držao se još malo, ali Miloš je bio tu i dočekao je taj raspad, Sem je promašio lake forhende i napravio duplu grešku. Dakle, da ostane mentalno stabilan kada mu ne ide, to je ono što tražim od njega“.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve