Nova vest
Tenis

Petak, 01.07.2016.

22:20

Deža vi: Da li je pred Novakom ’nemoguća misija’?

Teren broj jedan Vimbldona, protivnik sličnog profila, samo runda ranije.

Izvor: B92

Autor:B92

Deža vi: Da li je pred Novakom ’nemoguća misija’?
Getty Images

Prošle godine Novak Đoković gubio je sa 2-0 u setovima u osmini finala od Kevina Andersona, došao je do 2-2, a onda je meč prekinut zbog mraka. Sada je na 2-0 za Sema Kverija, u situaciji kada je Novak delovao izgubljeno na terenu, kiša došla u pomoć.

Najbolji teniser sveta imaće noć da se sabere i zatim da pokuša peti put u karijeri da preokrene od 0-2 u setovima i tako da izbegne prvu eliminaciju pre četvrtfinala na Gren slem turnirima još od Rolan Garosa 2009. godine.

Pre meča Kveri je izjavio da bi “radije igrao sa bilo kime drugim“, ali možda ga je upravo to saznanje potpuno rasteretilo. Servis ga je služio i Đokovićeve meke i mahom besciljne lopte koristio je za napad – prevashodno forhendom, a onda i bekhendom kada se napunio samopouzdanjem.

U prvom setu je Amerikanac sve vreme bio bliži brejku, a u 11. gemu propustio je četiri brejk lopte, od toga tri vezane. Na samo jednoj je pogrešio, poslao je forhend u mrežu, a preostale tri bile su retki svetao primer u kojem je Novak ličio na sebe.

Međutim, Kveri nije posustao ni u taj brejku, pa ni onda kada je Đoković na set lopti vratio servis od 210 kilometara na sat i spasao dve vezane set lopte. Naprotiv, dočekao je Novakov bekhend u mrežu posle nezgodnog odskoka, a onda silovitim udarcima u penjanju probio Đokovićevu odbranu za vođstvo u setovima.

Novakov govor tela bio je sve samo ne obećavajući, pogotovo od trenutka kada je propustio brejk loptu u trećem gemu drugog seta. Kveri je to osetio i nije želeo da popusti stisak, a Đoković je bivao sve dekoncentrisaniji – sitan, ali ubedljiv dokaz u prilog tome jeste čelendž koji je tražio na drugi servis koji je završio skoro metar u autu.

Tenis je ’sum zero’ igra i što je Đoković dublje tonuo, to je Kveri više rastao – Amerikanac je novakovski spustio dva riterna direktno pod noge u gemu u kojem je došao do duplog brejka, a Novak je u toj fazi već bio bezvoljan na način na koji dugo, vrlo dugo nismo videli.

Drugi set brzo je bio gotov i za samo 72 minuta igre Kveri je vodio sa 2-0 u setovima protiv najboljeg igrača sveta. U roku od pet minuta se smrklo, a onda je počela i jaka kiša – razumljivo, Novak je jedva dočekao da izađe sa terena, a Amerikanac je zadovoljan i nasmejan otišao za njime.

Iako deluje mentalno potrošenije, što je i logično posle četiri uzastopna Gren slem trofeja i dugo sanjanog Rolan Garosa, Novak Đoković jedan je od retkih tenisera sposobnih da se ’resetuje’ i da u subotu na teren izađe kao potpuno novi čovek.

Videćemo hoće li će se to desiti ili će Kveri napraviti najveće iznenađenje u poslednjih nekoliko godina.

Novakovi navijači drhtali su od nervoze, a jedan drugi čovek drhtao je od sreće. “Osećam se živim ponovo“, rekao je Huan Martin del Potro posle pobede nad Stanom Vavrinkom u drugom kolu svog prvog Gren slema od Melburna 2014. godine.

Pod krovom su se još bolje čule Del Potrove ’bombe’ iz forhenda, ali Argentinac nije podlegao euforiji – naprotiv, na konferenciji za medije bio je potpuno staložen i govorio je o tome kako tek za sledeću sezonu planira da bude maksimalno spreman.

Huan Martin bekhendom vrlo retko igra topspin zbog bola u ručnom zglobu koji mu je noćna mora prethodnih godina – na travi je slajs delotvoran, ali je zato Delpo rekao da se na šljaci osećao bespomoćno jer može da igra jedino slajs.

Uz to, Vavrinka nije tip igrača koji efektno eksploatiše slabe tačke protivnika, a pri tom je bio izuzetno neodlučan i pravio je dosta grešaka iz ne baš teških pozicija.

Velika je ovo pobeda za Del Potra, nagrada za sav trud i sve borbe koje je morao da pregura prethodnih godina, ali ne treba žuriti i proglašavati da se “vratio“. To ne radi ni on.

Crtice iz Londona

- Zbog kiše koja je potpuno poremetila program u prvih pet dana turnira, organizatori Vimbldona odlučili su da se igra i u nedelju, koja je tradicionalno slobodan dan. To je tek četvrti put u istoriji da će biti tenisa na taj dan, posle 1991, 1997. i 2004. godine.

- Da li bi upitao Novaka Đokovića za savet u vezi sa kontinuitetom ili načinom igre, pitali su Grigora Dimitrova. “Ne još. I dalje se takmičimo jedan protiv drugog, svaki ima svoj ego i teško ga je samo staviti u džep i pitati nešto drugog igrača. Razgovaramo o mnogo stvari u svlačionici, ali tu je jedna fina linija kada je reč o profesionalnim stvarima, tu mora da se drži distanca“.

- Kako je Judžini Bušar prošao kišni dan na Vimbldonu? “Sedela sam na istom kauču šest sati bez prekida, nas nekoliko u stvari, svaka je imala svoj kauč. Slušale smo Bijonse, tračarile, ma ceo paket“.

Nije se Kanađanka samo šalila, bila je pomalo i filozofski nastrojena. “Tenis te natera da sazriš rano, tako da se osećam mudrije nego da što mislim da bi trebalo sa 22 godine“.

- Nikolas Mai i Pjer-Ig Erber partneri su u dublu, a sada su igrali jedan protiv drugog u trećem kolu singla. Kolika je skladna ta njihova veza, vidi se i po tome što su jutro pred međusobni okršaj – zajedno trenirali i spremali se za meč. Toliko su dobri prijatelji da tokom Vimbldona i žive u istoj kući sa lepšim polovinama, a francuski novinari kažu da su kao stariji i mlađi brat – Mai (34) je devet godina stariji. Bravo, momci.

- Čuveni španski teniser Manolo Santana pre tačno 50 godina osvojio je Vimbldon. “Ovo je Roleks koji su mi dali posle titule“, kaže Santana pokazujući na sat, “Na poleđini je ugravirano moje ime i pokazuje dane u nedelji na španskom. Nosim ga u posebnim prilikama, nikada nije prestao da radi“.

- Pročitajte razgovor sa ’srpskim’ Holanđaninom, a pogledajte i da li vam se dopada novi format Dejvis kupa koji zagovara Novak Đoković.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaTravi, a tu možete videti i fotografije koje nisu ušle u finalnu verziju tekstova.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

202 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve