Sreda, 29.06.2016.

12:43

Fedegrafika – legenda kroz brojeve

Rodžer Federer je jedan od najboljih tenisera svih vremena, rekorder je sa 17 Gren slem titula, a osvojio je ukupno 88 trofeja.

Izvor: AK

Fedegrafika – legenda kroz brojeve IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Dylan Dog

pre 7 godina

Zanimljiva analiza.
Međutim, da bi mogli Rodžerove kvalitete realnije sagledati, bilo bi dobro da smo dobili i analzu ostale dvojice njegovih najbližih konkurenata u ostalim segmentima, a ne samo po pređenim metarima po meču.

Rodžer je u tom segmentu U PROSEKU svakako u prednosti jer ima bolji servis od Rafe i Novaka, što mu je inače najbolji udarac (a ne forhend), pa lako i brzo završava poene na svoj servis. Tu pravi razliku u pređenim metrima u odnosu na rivale, jer i Novak i Rafa više "igraju" na svoj servis no Rodžer.
Opet, napominjem da je to u proseku, jer kada se sastane sa Novakom, obavezno pretrči više od Novaka, što se lako da proveriti.
Rodžerov forhend, koji zaista jeste sjajan - jeste uglavnom mit. Forhendom pravi razliku u promeni ritma poena jakim ubrzanjem poena, i to zbog vrlo kvalitetne rotacije trupa i tehnike. Ali ako u par udaraca ne reši poen - gubi na efektu. Tim forhendom ne može da igra visokoprocentno dug poen jer mu grip ne dozvoljava više spina. Rafin FH je npr. za klasu pouzdaniji.
BH spin mu je takođe dobar, ali znatno ispod Stenovog i Dominikovog. Naspram dvoručnog BH - nema šta da traži u dužim poenima.
Zbog gripova, stila igre, ali i kretanja - najviše mu leži trava. Na njoj se zbog relativno kratkih poena njegove slabosti teže eksploatišu, prednosti maksimiziraju.

Ove analize su naručene i već viđene. Svi zanju šta Rodžer radi. Hajde da vidimo gde Novak pravi razliku: https://www.youtube.com/watch?v=FWTF4X72JM8.

Uzdravlje!

urke

pre 7 godina

@Petrovic A zašto je najbolji? Zbog 17? Sta ćemo sa npr 4 u nizu Novaka, prednost u medjusobnim pobedama u odnosu na "najboljeg" itd. .. Glupo je sve po statistici meriti.. Recimo Novak da na 16 slemova stane, oće ovaj opet biti najbolji?? Razumem da Novak hoće da obori te brojeve da otkloni svaku sumnju ali on je već najbolji, bar bi mu mi trebali biti glavna podrška...

au

pre 7 godina

@Svete
Bolje da si malo procitao zasto to kazu za bekhend umesto sto se smejes onome koji je osvojio 17 GS?
Taj bekhend je po mnogima najzasluzniji za tih 7 Wimbledona i 5 US Opena. Njegov bekhend slajs je jedan od najboljih udaraca u tenisu, cak i sada kada nije ni blizu vrhunca. Odskok loptice od svega nekoliko cm. sve poene priprema tim bekhendom a zavrsava forhendom. Znaci, ako ne znas, nisi uzeo reket u ruke, onda ne komentarisi i ne blamiraj se.
Ako ga kao "cudo" okarakterisu teniski strucnjaci, komentar bedne neznalice kakva si ti nece to promeniti. A ti sad pravac klub penzionera pa tamo objasni vrsnjacima kako Federer ne ume, a ti umes.

Miljan

pre 7 godina

"Iako je osvojio 88 turnira, statistika pokazuje da Federer najveće samopouzdanje ima na Glavnom terenu Vimbldona"

Pre bih rekao da najvece samopuzdanje ima na turnirima serije 250 i 500 posto od 88 titula skoro pa pola su ovi turniri

Bozidar

pre 7 godina

Smesna je ova Federerova grafika naspram kvaliteta i rezultata jednog coveka...Novak Djokovic.
A forhend Rodzerov je dobar ali kada igra protiv Novaka nesto se izgubi...haahahahaha.
Dobro ide jos malo pa da ga pohvale,a titule bese osvajao protiv Nalbandijana,Hjuita,Rodika i td...smesno..a pa isao mu je tada forhend...isao..pffff hahaha
Isto mu je dobro kretanje i forhend kada ga je Novak pobedio sa 20 godina...
hahahahaha

insdr

pre 7 godina

Evo internog upustva urednika jednih zapadnih novina i portala novinarima koji prate tenis. Lično pročitao ovaj mail 2014.:

-Keep Federer in focus so he looks equal or better than Novak.

-After loss, focus on next big tournament

-Do not cover loss in details, make title ambiguous so it is not clear who actually has won

-Select Federer’s best shot for a video

-Add quickly more articles about Federer so any article about Novak is out of focus, and pushed back into history

-Add more articles about Federer old achievements

-After win, make clearly that Roger crashed Novak

-After win , add few articles, so the reader cannot missed it

-If compare any Novak newly set record, go back to history, manipulate numbers and prove Federer was better

-Add Federer’s’ interviews where he clearly makes statement that he just had a bad day (or Novak was lucky,…)

-Repeat the above as often as possible

-The more Novak achieved, the more he was ignored.

micatrofrtaljka

pre 7 godina

onomad sam gledala Federera.. mi skoro izbi oko kad udari loptu u nas.. a sam ga volela. mnogo sam ga volela. a on ni teren da pogodi.

komedija

pre 7 godina

Ovo mi liči na veštačko disanje "lešu" Nike/Rolex teniske legende. Tužan pokušaj. Ali razumem ih. Treba Nike iscediti još koju šaku dolara iz džepa pripadnika sekte obožavanja lika i dela Federera.
Gadi mi se slepo veličanje tog tipa - Da se Federer pos..re na sred terena, svi bi rekli: "Ovo je najlepše g...vno ikada!"

.

pre 7 godina

88 titula aahahaaaa! Pola od toga Burek Openi, Halei i sl. gde je drugi nosilac Ramos-Vinjolas. Ups!
A za bekhend se slažem. Takvo "čudo" se retko viđa u istoriji. Pitajte prva tri reda tribina!

Bozidar

pre 7 godina

Hahahaha... tvrdjava Novak Djokovic i pored svih parametara koji idu na stranu Federeru,Novak ga je mleo.Asevi,forhendi,kretanje..dzaba to sve Rodzeru jer jedan covek pobija te brojeve....Novak Djokovic

da da

pre 7 godina

Protiv boranija konkurencije 2002.-06. nije ni morao da trči na teške lopte. Dobijao ih je i bez toga. Sada više trči nego ikada.

arnar arnarson

pre 7 godina

rekordi,rekordi....a pobegne iz kafane svako vece pre fajronta,nista nije platio godinama.mislim nije problem,casticu ja,ali valjda se zna neki red...a cuo sam da je i beker tvrd na lovi,a cirka jako....od sutra se druzim sa samprasom

fuj!

pre 7 godina

Nikad, ali nikad mu neću zaboraviti ono cmizdrenje u New Yorku 2011. kada je Novaka nazvao juniorom šamaračem, samo zato što je onako brutalno izgubio. I posle neko kaže gospodin?! Ma važi! Kakav crni gospodin! Da, da, kada pobeđuje da, ali kada gubi, obično cmizdravo, nevaspitano, razmaženo derište. Gospodin samo za pripadnike kulta obožavanja Svete Krave Federera! Od tad ga cenim manje od uličnih svirača. Bolje i ne zaslužuje, najveća prevara od čoveka (ne i tenisera, da se razumemo). Neko se čudi kako ga samo u Srbiji ne vole?! Pa samo Srbina je vređao, samo Srbinu je krao stolice, samo Srbinu je mahao prstićem, samo Srbinu je bežao od duela u džemperu, samo Srbina je prozivao.... Šta vam gospodo hr federaši nije jasno? Jel treba da vam se crta?

atp statističar

pre 7 godina

Dobar je Federko! Vlasnik 300 rekorda u tenisu! Jes' da su 297 od tih 300, rekordi tipa - najviše pobeda na Artur Ešu uveče i sl. gluposti.

nike rolex maneken i to je to

pre 7 godina

Dajte grafikon koliko ima bekhenda u tribine! Tu je najbolji ikada bez ikakve dileme u istoriji. Goat, aahahaaaaa.....

Pavle

pre 7 godina

RF....prezive ti posle ovog komentara...kad nista nema lose kod Novaka nadje se neka jaj... da iskopa nebuloze...za sta se ti covece hvatas!

nen-si

pre 7 godina

mislim da mu nije trebalo ono zakucavanje kroz noge Djokovicu i još se fali sa tim. N?le ga sad trenutno dere ko jarca a taj potez mu sigurno nije zaboravio i ubeđen sam da će mu vratiti kad tad . Jedina stvar sto mi se ne dopada kod Djokovicu je to što se stalno nesta uvlači publici u buvljak a ovi ga uporno nevole i stalno mu zvizde. Nadam se da će ih od sada sve staviti na mesto sa jednim velikim psssssttttttt.

lala

pre 7 godina

Jeste legenda. Slazem se. Slazem se i da plese, vileni, pravi piruetice i what not...ali sve to zaboravi kako se radi protiv Rafe i Novaka. J...s lepotu ako nema trofeja.

djolefrankfurt

pre 7 godina

Rodžer Federer je jedan od najboljih tenisera svih vremena...nije jedan od najboljih vec najbolji.gde je problem reci istinu? ili rodzer federer je (za sada) jedan od najboljih .....

Nebojša

pre 7 godina

Što se tiče trčanja što bolji servis manje trčanja na primer karlovic malo trči jer pravi brdo asova i servis vinera a opet zbog visine ne može da se dobro brani tako da poeni kratko traju i na drugoj strani.

Aleksa

pre 7 godina

Samo ga bolesna Srbija ne voli? Srbija ga ne voli zbog njegovih izjava, a ne zbog tenisa koji je on prikazao, njegov kvalitet je neosporan, ali i to da ne voli Novaka, sasvim je logicno da i mi njega ne volimo!

The Man

pre 7 godina

Novak ga moze prestici po titulama ali sinomim za tenis je Roger Federer i tako ce biti dok je sveta...Takva elegancija u igri, najlepsi za gledanje. Da dobijem ponudu da gledam nekog od velike 4 na vrhuncu, bez sumnje bih odabrao Feda iako sam Noloman..

Plastic man

pre 7 godina

Mnogo KROASANA ima ovde među komentatorima,ali ok, moraju da izbace frustracije iz sebe zato što i fudbal ne umeju više da igraju

sinki

pre 7 godina

Ja ne racunam Konorsovih 109 titula,tako da i ne racunam Federerovih 88 titula....U najvaznijim trofejima Federer ima samo jedan trofej vise....46-45 za Rodzera....Svi znamo da jedino sto je vazno u tenisu su Gren slemovi i Mastersi.

Pokondireni_Tikvan

pre 7 godina

e moj Ozmo, gde si ti a gde ovaj Hodzkinsonov limfon u izvestavanju. suve brojke ne pogadjaju coveka kao opisi tvojih dozivljenih dogodovstina..

teniski glupan

pre 7 godina

Izuzetno glupa statistika sa nebitnim parametrima,da tacno je da ima (za sada) najveci broj trofeja 88,ali nije navedeno da je najveci broj onih namanje vaznih iz kaategorije 250.Sto se ne navode masters titulr gde je daleko losiji od Djokovica.A porediti turnire iz masters serije sa onim iz serije 250 je isto kao porediti V,Rosija sa vozacem iz Moto3.
Ja cu cak napraciti statistiku gde sam ja za klasu bolji od Federera,pre svega imam 69 godina,da li on ima garanciju da ce ziveti jos 35 godina.U danasnje vreme jedan trenutek na pogresnom mestu u pogresno vreme i eto vas na pogresnim vestima.

Djole

pre 7 godina

Federer je, trenutno vjerovatno GOAT, najvise zbog Slemova, ali to ce sve pasti u vodu, za otrpilike 3 godine, kada ga Djokovic prestigne po broju GS-a. Moglo bi se reci da ima jedan od najboljih forhenda svih vremena. Tu takdoje spada naravno i Rafin, koji se dosta razlikuje. Za bekhend jao jedno od 'modernih cuda novoga doba' ne mogu da se slozim. To je mozda bilo u njegovoj eri, ali sada mu je to najveca boljka. Tu ga je Nadal unistavao u proslosti, kada mu njegove spinove salje na bekhend, a Federer onda salje ili plitke lopte, koje Rafa lagano kupi, ili ih izbacuje daleko napolje. Nakon Rafaela i Novak je poceo da terorise njegov bekhend, tako da mu je taj udarac sigurno najsalabiji. Wawrinka i Gaske imaju puno bolje jednorucne bekhende od njega, na primjer. Ali to Federovo doba je nesto sasvim drugo od ovoga danas. On je dobijao redovno Hjuita, Rodika, cak i Bagdatisa u finalu Australije... Kada vidite koga je Novak dobijao, onda shvatite da je njegov uspjeh mnogo veci. Uzivajmo dok traje jos karijera Maestra iz Bazeal, jer ce njegovim odlaskom ostati velika rupa u bijelom sportu.

Tomy

pre 7 godina

Iako je osvojio 88 turnira, statistika pokazuje da Federer najveće samopouzdanje ima na Glavnom terenu Vimbldona. Tu ima najviše vinera, a najmanje grešaka.
Upravo na ovom terenu Novak ga je najviše derao.

ŽIVADIN(O)

pre 7 godina

Poslije prve rečenice sam odustao od čitanja teksta, Federer je trenutno najbolji teniser svih vremena i ni po jednom kriteriju to nije neko drugi. Srbija je jedina zemlja u kojoj se to pokušava dovest u pitanje.

menjam nick

pre 7 godina

U kakvoj god formi da dodje na Vimbldon, on mora biti jedan od favorita, isto kao i Nadal na RG.. Mislim da bi Federer imao mnogo vece sanse da je sa Marejeve strane zreba.. "Dovukao" bi se nekako do polufinala, i ako bi uspeo da podigne nivo igre kako turnir odmice mozda bi ga i dobio.. Posle toga ide finale i finale, i tamo je sve moguce..
Favorit broj 1 je svakako Djokovic i ako i on bude dizal formu kako se blizo finale, stvarno je izraziti favorit za osvajanje.. Srecno Nole :)

nikola

pre 7 godina

Tenis pratim od kad je Hjuit bio #1. Najveći teniser prve decenije 21. veka. U drugoj deceniji 1 GS i negativni skor protiv glavnih rivala. Ogromna mrlja za njegove GOAT pretenzije.

Nebojša

pre 7 godina

Jedino mi nije bila poznata ova statistika o izlascima na mrežu u zadnjih desetak godina sve ostalo sam manje vise znao kao i svi ostali koji redovno prate tenis.

baki

pre 7 godina

Maestro je sigurno najbolji igrac na travi u istoriji i najlepsi stil igre ima.
10 finala 7 titutal to ce se tesko ponoviti.
Kad prestane da igra to ce biti tuzan dan za sve ljubitelje tenisa.

milos

pre 7 godina

ova statistika me plasi...jer on se ne znoji, ne trci mnogo, i zato moze da igra i sa 35, a pitanje je djokovic zbog svog stila igre koliko ce moci..nadam se jos 3 u vrhunskoj formi..dovoljno :-)

laaaa

pre 7 godina

Evo neki citati o Federeru: "Volio bih da udjem u njegove cipele na jedan dan da vidim kako tenis moze da igra na taj nacin", "Federer moze da napravi udarce koje bi trebalo nazvati ilegalnim", "Krece se kao sapat i udara kao 'wrecking ball', Djokovic je rekao "Ne postoji igrac koji moze da igra savrseno osim ako se ne zove Roger Federer" i za kraj "Prvo, postojao je tenis, zatim, postoji Roger Federer".

Svete

pre 7 godina

Hehehe hehehe ehehehe Fedgrafika hahahahah kakva mitomanija i kakvo pro***ravanje !!
Bekend mu je jedno od cuda modernog tenisa hahahaha ahaahah kakva laz, Nadalova celokupna taktika je bila udri po bekendu dok se ne us*re. Servis mu je u protekle 2 godine bio bolji nego ikada ranije u karijeri, imao je rekordno visok procenat ubacenih prvih servisa, osvojenih poena na 1 i 2 servis i osvojenih gemova. To mu je najveci i najbitniji udarac u karijeri kakav bekend, kakav forhend, kakvi bakraci...
Sto se tice kilometraze, mislim da je Federer pretrcao vise od Djokovica u finalima Wimbledona 2014, 2015 i USO 2015, toga se secam a za ostale meceve bi trebalo proveriti !
Lebdenje je posebno naglasavano prosle godine u ovo vreme i Rodja je proglasen za favorita u oba GS finala koje je igrao posto je na oba imao uvertire kao nikada pre u karijeri ali je oba izgubio od svetskog broja 1 !

tor

pre 7 godina

nista genijalno nisam procitao, suva statistika. a lebdenje, plesanje, levitiranje ili sta god bas nesto I ne vidim protiv novaka I rafe, jedino protiv slabijih ima koji baletski pokret

Petrovic

pre 7 godina

Srbin sam, naravno navijac Novaka.. Svi mozemo da mrzimo ovog coveka i da pricamo svasta, ali trenutno je covek Najbolji svih vremena.. videcemo sta ce biti u buducnosti. Ali kapa dole majstoru i nadam se da cemo ga gledati jos koju godinu !

Jumko

pre 7 godina

Kakvo "cudo" njegov jednorucni bekhend!? Nebeski narod kaze da ne valja! Ali ok, po njima je i Djokovic najbolji teniser i sportista u istoriji! A i Kosovo je Srbija... A da, i mi smo evropski Brazilci u fudbalu...

Petrovic

pre 7 godina

Srbin sam, naravno navijac Novaka.. Svi mozemo da mrzimo ovog coveka i da pricamo svasta, ali trenutno je covek Najbolji svih vremena.. videcemo sta ce biti u buducnosti. Ali kapa dole majstoru i nadam se da cemo ga gledati jos koju godinu !

Tomy

pre 7 godina

Iako je osvojio 88 turnira, statistika pokazuje da Federer najveće samopouzdanje ima na Glavnom terenu Vimbldona. Tu ima najviše vinera, a najmanje grešaka.
Upravo na ovom terenu Novak ga je najviše derao.

Svete

pre 7 godina

Hehehe hehehe ehehehe Fedgrafika hahahahah kakva mitomanija i kakvo pro***ravanje !!
Bekend mu je jedno od cuda modernog tenisa hahahaha ahaahah kakva laz, Nadalova celokupna taktika je bila udri po bekendu dok se ne us*re. Servis mu je u protekle 2 godine bio bolji nego ikada ranije u karijeri, imao je rekordno visok procenat ubacenih prvih servisa, osvojenih poena na 1 i 2 servis i osvojenih gemova. To mu je najveci i najbitniji udarac u karijeri kakav bekend, kakav forhend, kakvi bakraci...
Sto se tice kilometraze, mislim da je Federer pretrcao vise od Djokovica u finalima Wimbledona 2014, 2015 i USO 2015, toga se secam a za ostale meceve bi trebalo proveriti !
Lebdenje je posebno naglasavano prosle godine u ovo vreme i Rodja je proglasen za favorita u oba GS finala koje je igrao posto je na oba imao uvertire kao nikada pre u karijeri ali je oba izgubio od svetskog broja 1 !

baki

pre 7 godina

Maestro je sigurno najbolji igrac na travi u istoriji i najlepsi stil igre ima.
10 finala 7 titutal to ce se tesko ponoviti.
Kad prestane da igra to ce biti tuzan dan za sve ljubitelje tenisa.

tor

pre 7 godina

nista genijalno nisam procitao, suva statistika. a lebdenje, plesanje, levitiranje ili sta god bas nesto I ne vidim protiv novaka I rafe, jedino protiv slabijih ima koji baletski pokret

Djole

pre 7 godina

Federer je, trenutno vjerovatno GOAT, najvise zbog Slemova, ali to ce sve pasti u vodu, za otrpilike 3 godine, kada ga Djokovic prestigne po broju GS-a. Moglo bi se reci da ima jedan od najboljih forhenda svih vremena. Tu takdoje spada naravno i Rafin, koji se dosta razlikuje. Za bekhend jao jedno od 'modernih cuda novoga doba' ne mogu da se slozim. To je mozda bilo u njegovoj eri, ali sada mu je to najveca boljka. Tu ga je Nadal unistavao u proslosti, kada mu njegove spinove salje na bekhend, a Federer onda salje ili plitke lopte, koje Rafa lagano kupi, ili ih izbacuje daleko napolje. Nakon Rafaela i Novak je poceo da terorise njegov bekhend, tako da mu je taj udarac sigurno najsalabiji. Wawrinka i Gaske imaju puno bolje jednorucne bekhende od njega, na primjer. Ali to Federovo doba je nesto sasvim drugo od ovoga danas. On je dobijao redovno Hjuita, Rodika, cak i Bagdatisa u finalu Australije... Kada vidite koga je Novak dobijao, onda shvatite da je njegov uspjeh mnogo veci. Uzivajmo dok traje jos karijera Maestra iz Bazeal, jer ce njegovim odlaskom ostati velika rupa u bijelom sportu.

nikola

pre 7 godina

Tenis pratim od kad je Hjuit bio #1. Najveći teniser prve decenije 21. veka. U drugoj deceniji 1 GS i negativni skor protiv glavnih rivala. Ogromna mrlja za njegove GOAT pretenzije.

laaaa

pre 7 godina

Evo neki citati o Federeru: "Volio bih da udjem u njegove cipele na jedan dan da vidim kako tenis moze da igra na taj nacin", "Federer moze da napravi udarce koje bi trebalo nazvati ilegalnim", "Krece se kao sapat i udara kao 'wrecking ball', Djokovic je rekao "Ne postoji igrac koji moze da igra savrseno osim ako se ne zove Roger Federer" i za kraj "Prvo, postojao je tenis, zatim, postoji Roger Federer".

fuj!

pre 7 godina

Nikad, ali nikad mu neću zaboraviti ono cmizdrenje u New Yorku 2011. kada je Novaka nazvao juniorom šamaračem, samo zato što je onako brutalno izgubio. I posle neko kaže gospodin?! Ma važi! Kakav crni gospodin! Da, da, kada pobeđuje da, ali kada gubi, obično cmizdravo, nevaspitano, razmaženo derište. Gospodin samo za pripadnike kulta obožavanja Svete Krave Federera! Od tad ga cenim manje od uličnih svirača. Bolje i ne zaslužuje, najveća prevara od čoveka (ne i tenisera, da se razumemo). Neko se čudi kako ga samo u Srbiji ne vole?! Pa samo Srbina je vređao, samo Srbinu je krao stolice, samo Srbinu je mahao prstićem, samo Srbinu je bežao od duela u džemperu, samo Srbina je prozivao.... Šta vam gospodo hr federaši nije jasno? Jel treba da vam se crta?

ŽIVADIN(O)

pre 7 godina

Poslije prve rečenice sam odustao od čitanja teksta, Federer je trenutno najbolji teniser svih vremena i ni po jednom kriteriju to nije neko drugi. Srbija je jedina zemlja u kojoj se to pokušava dovest u pitanje.

komedija

pre 7 godina

Ovo mi liči na veštačko disanje "lešu" Nike/Rolex teniske legende. Tužan pokušaj. Ali razumem ih. Treba Nike iscediti još koju šaku dolara iz džepa pripadnika sekte obožavanja lika i dela Federera.
Gadi mi se slepo veličanje tog tipa - Da se Federer pos..re na sred terena, svi bi rekli: "Ovo je najlepše g...vno ikada!"

menjam nick

pre 7 godina

U kakvoj god formi da dodje na Vimbldon, on mora biti jedan od favorita, isto kao i Nadal na RG.. Mislim da bi Federer imao mnogo vece sanse da je sa Marejeve strane zreba.. "Dovukao" bi se nekako do polufinala, i ako bi uspeo da podigne nivo igre kako turnir odmice mozda bi ga i dobio.. Posle toga ide finale i finale, i tamo je sve moguce..
Favorit broj 1 je svakako Djokovic i ako i on bude dizal formu kako se blizo finale, stvarno je izraziti favorit za osvajanje.. Srecno Nole :)

Jumko

pre 7 godina

Kakvo "cudo" njegov jednorucni bekhend!? Nebeski narod kaze da ne valja! Ali ok, po njima je i Djokovic najbolji teniser i sportista u istoriji! A i Kosovo je Srbija... A da, i mi smo evropski Brazilci u fudbalu...

nike rolex maneken i to je to

pre 7 godina

Dajte grafikon koliko ima bekhenda u tribine! Tu je najbolji ikada bez ikakve dileme u istoriji. Goat, aahahaaaaa.....

Miljan

pre 7 godina

"Iako je osvojio 88 turnira, statistika pokazuje da Federer najveće samopouzdanje ima na Glavnom terenu Vimbldona"

Pre bih rekao da najvece samopuzdanje ima na turnirima serije 250 i 500 posto od 88 titula skoro pa pola su ovi turniri

Aleksa

pre 7 godina

Samo ga bolesna Srbija ne voli? Srbija ga ne voli zbog njegovih izjava, a ne zbog tenisa koji je on prikazao, njegov kvalitet je neosporan, ali i to da ne voli Novaka, sasvim je logicno da i mi njega ne volimo!

teniski glupan

pre 7 godina

Izuzetno glupa statistika sa nebitnim parametrima,da tacno je da ima (za sada) najveci broj trofeja 88,ali nije navedeno da je najveci broj onih namanje vaznih iz kaategorije 250.Sto se ne navode masters titulr gde je daleko losiji od Djokovica.A porediti turnire iz masters serije sa onim iz serije 250 je isto kao porediti V,Rosija sa vozacem iz Moto3.
Ja cu cak napraciti statistiku gde sam ja za klasu bolji od Federera,pre svega imam 69 godina,da li on ima garanciju da ce ziveti jos 35 godina.U danasnje vreme jedan trenutek na pogresnom mestu u pogresno vreme i eto vas na pogresnim vestima.

insdr

pre 7 godina

Evo internog upustva urednika jednih zapadnih novina i portala novinarima koji prate tenis. Lično pročitao ovaj mail 2014.:

-Keep Federer in focus so he looks equal or better than Novak.

-After loss, focus on next big tournament

-Do not cover loss in details, make title ambiguous so it is not clear who actually has won

-Select Federer’s best shot for a video

-Add quickly more articles about Federer so any article about Novak is out of focus, and pushed back into history

-Add more articles about Federer old achievements

-After win, make clearly that Roger crashed Novak

-After win , add few articles, so the reader cannot missed it

-If compare any Novak newly set record, go back to history, manipulate numbers and prove Federer was better

-Add Federer’s’ interviews where he clearly makes statement that he just had a bad day (or Novak was lucky,…)

-Repeat the above as often as possible

-The more Novak achieved, the more he was ignored.

.

pre 7 godina

88 titula aahahaaaa! Pola od toga Burek Openi, Halei i sl. gde je drugi nosilac Ramos-Vinjolas. Ups!
A za bekhend se slažem. Takvo "čudo" se retko viđa u istoriji. Pitajte prva tri reda tribina!

lala

pre 7 godina

Jeste legenda. Slazem se. Slazem se i da plese, vileni, pravi piruetice i what not...ali sve to zaboravi kako se radi protiv Rafe i Novaka. J...s lepotu ako nema trofeja.

sinki

pre 7 godina

Ja ne racunam Konorsovih 109 titula,tako da i ne racunam Federerovih 88 titula....U najvaznijim trofejima Federer ima samo jedan trofej vise....46-45 za Rodzera....Svi znamo da jedino sto je vazno u tenisu su Gren slemovi i Mastersi.

Nebojša

pre 7 godina

Jedino mi nije bila poznata ova statistika o izlascima na mrežu u zadnjih desetak godina sve ostalo sam manje vise znao kao i svi ostali koji redovno prate tenis.

atp statističar

pre 7 godina

Dobar je Federko! Vlasnik 300 rekorda u tenisu! Jes' da su 297 od tih 300, rekordi tipa - najviše pobeda na Artur Ešu uveče i sl. gluposti.

Plastic man

pre 7 godina

Mnogo KROASANA ima ovde među komentatorima,ali ok, moraju da izbace frustracije iz sebe zato što i fudbal ne umeju više da igraju

Bozidar

pre 7 godina

Smesna je ova Federerova grafika naspram kvaliteta i rezultata jednog coveka...Novak Djokovic.
A forhend Rodzerov je dobar ali kada igra protiv Novaka nesto se izgubi...haahahahaha.
Dobro ide jos malo pa da ga pohvale,a titule bese osvajao protiv Nalbandijana,Hjuita,Rodika i td...smesno..a pa isao mu je tada forhend...isao..pffff hahaha
Isto mu je dobro kretanje i forhend kada ga je Novak pobedio sa 20 godina...
hahahahaha

Bozidar

pre 7 godina

Hahahaha... tvrdjava Novak Djokovic i pored svih parametara koji idu na stranu Federeru,Novak ga je mleo.Asevi,forhendi,kretanje..dzaba to sve Rodzeru jer jedan covek pobija te brojeve....Novak Djokovic

da da

pre 7 godina

Protiv boranija konkurencije 2002.-06. nije ni morao da trči na teške lopte. Dobijao ih je i bez toga. Sada više trči nego ikada.

Nebojša

pre 7 godina

Što se tiče trčanja što bolji servis manje trčanja na primer karlovic malo trči jer pravi brdo asova i servis vinera a opet zbog visine ne može da se dobro brani tako da poeni kratko traju i na drugoj strani.

nen-si

pre 7 godina

mislim da mu nije trebalo ono zakucavanje kroz noge Djokovicu i još se fali sa tim. N?le ga sad trenutno dere ko jarca a taj potez mu sigurno nije zaboravio i ubeđen sam da će mu vratiti kad tad . Jedina stvar sto mi se ne dopada kod Djokovicu je to što se stalno nesta uvlači publici u buvljak a ovi ga uporno nevole i stalno mu zvizde. Nadam se da će ih od sada sve staviti na mesto sa jednim velikim psssssttttttt.

djolefrankfurt

pre 7 godina

Rodžer Federer je jedan od najboljih tenisera svih vremena...nije jedan od najboljih vec najbolji.gde je problem reci istinu? ili rodzer federer je (za sada) jedan od najboljih .....

Pokondireni_Tikvan

pre 7 godina

e moj Ozmo, gde si ti a gde ovaj Hodzkinsonov limfon u izvestavanju. suve brojke ne pogadjaju coveka kao opisi tvojih dozivljenih dogodovstina..

Pavle

pre 7 godina

RF....prezive ti posle ovog komentara...kad nista nema lose kod Novaka nadje se neka jaj... da iskopa nebuloze...za sta se ti covece hvatas!

arnar arnarson

pre 7 godina

rekordi,rekordi....a pobegne iz kafane svako vece pre fajronta,nista nije platio godinama.mislim nije problem,casticu ja,ali valjda se zna neki red...a cuo sam da je i beker tvrd na lovi,a cirka jako....od sutra se druzim sa samprasom

The Man

pre 7 godina

Novak ga moze prestici po titulama ali sinomim za tenis je Roger Federer i tako ce biti dok je sveta...Takva elegancija u igri, najlepsi za gledanje. Da dobijem ponudu da gledam nekog od velike 4 na vrhuncu, bez sumnje bih odabrao Feda iako sam Noloman..

micatrofrtaljka

pre 7 godina

onomad sam gledala Federera.. mi skoro izbi oko kad udari loptu u nas.. a sam ga volela. mnogo sam ga volela. a on ni teren da pogodi.

milos

pre 7 godina

ova statistika me plasi...jer on se ne znoji, ne trci mnogo, i zato moze da igra i sa 35, a pitanje je djokovic zbog svog stila igre koliko ce moci..nadam se jos 3 u vrhunskoj formi..dovoljno :-)

urke

pre 7 godina

@Petrovic A zašto je najbolji? Zbog 17? Sta ćemo sa npr 4 u nizu Novaka, prednost u medjusobnim pobedama u odnosu na "najboljeg" itd. .. Glupo je sve po statistici meriti.. Recimo Novak da na 16 slemova stane, oće ovaj opet biti najbolji?? Razumem da Novak hoće da obori te brojeve da otkloni svaku sumnju ali on je već najbolji, bar bi mu mi trebali biti glavna podrška...

au

pre 7 godina

@Svete
Bolje da si malo procitao zasto to kazu za bekhend umesto sto se smejes onome koji je osvojio 17 GS?
Taj bekhend je po mnogima najzasluzniji za tih 7 Wimbledona i 5 US Opena. Njegov bekhend slajs je jedan od najboljih udaraca u tenisu, cak i sada kada nije ni blizu vrhunca. Odskok loptice od svega nekoliko cm. sve poene priprema tim bekhendom a zavrsava forhendom. Znaci, ako ne znas, nisi uzeo reket u ruke, onda ne komentarisi i ne blamiraj se.
Ako ga kao "cudo" okarakterisu teniski strucnjaci, komentar bedne neznalice kakva si ti nece to promeniti. A ti sad pravac klub penzionera pa tamo objasni vrsnjacima kako Federer ne ume, a ti umes.

Dylan Dog

pre 7 godina

Zanimljiva analiza.
Međutim, da bi mogli Rodžerove kvalitete realnije sagledati, bilo bi dobro da smo dobili i analzu ostale dvojice njegovih najbližih konkurenata u ostalim segmentima, a ne samo po pređenim metarima po meču.

Rodžer je u tom segmentu U PROSEKU svakako u prednosti jer ima bolji servis od Rafe i Novaka, što mu je inače najbolji udarac (a ne forhend), pa lako i brzo završava poene na svoj servis. Tu pravi razliku u pređenim metrima u odnosu na rivale, jer i Novak i Rafa više "igraju" na svoj servis no Rodžer.
Opet, napominjem da je to u proseku, jer kada se sastane sa Novakom, obavezno pretrči više od Novaka, što se lako da proveriti.
Rodžerov forhend, koji zaista jeste sjajan - jeste uglavnom mit. Forhendom pravi razliku u promeni ritma poena jakim ubrzanjem poena, i to zbog vrlo kvalitetne rotacije trupa i tehnike. Ali ako u par udaraca ne reši poen - gubi na efektu. Tim forhendom ne može da igra visokoprocentno dug poen jer mu grip ne dozvoljava više spina. Rafin FH je npr. za klasu pouzdaniji.
BH spin mu je takođe dobar, ali znatno ispod Stenovog i Dominikovog. Naspram dvoručnog BH - nema šta da traži u dužim poenima.
Zbog gripova, stila igre, ali i kretanja - najviše mu leži trava. Na njoj se zbog relativno kratkih poena njegove slabosti teže eksploatišu, prednosti maksimiziraju.

Ove analize su naručene i već viđene. Svi zanju šta Rodžer radi. Hajde da vidimo gde Novak pravi razliku: https://www.youtube.com/watch?v=FWTF4X72JM8.

Uzdravlje!

ŽIVADIN(O)

pre 7 godina

Poslije prve rečenice sam odustao od čitanja teksta, Federer je trenutno najbolji teniser svih vremena i ni po jednom kriteriju to nije neko drugi. Srbija je jedina zemlja u kojoj se to pokušava dovest u pitanje.

Jumko

pre 7 godina

Kakvo "cudo" njegov jednorucni bekhend!? Nebeski narod kaze da ne valja! Ali ok, po njima je i Djokovic najbolji teniser i sportista u istoriji! A i Kosovo je Srbija... A da, i mi smo evropski Brazilci u fudbalu...

laaaa

pre 7 godina

Evo neki citati o Federeru: "Volio bih da udjem u njegove cipele na jedan dan da vidim kako tenis moze da igra na taj nacin", "Federer moze da napravi udarce koje bi trebalo nazvati ilegalnim", "Krece se kao sapat i udara kao 'wrecking ball', Djokovic je rekao "Ne postoji igrac koji moze da igra savrseno osim ako se ne zove Roger Federer" i za kraj "Prvo, postojao je tenis, zatim, postoji Roger Federer".

tor

pre 7 godina

nista genijalno nisam procitao, suva statistika. a lebdenje, plesanje, levitiranje ili sta god bas nesto I ne vidim protiv novaka I rafe, jedino protiv slabijih ima koji baletski pokret

Svete

pre 7 godina

Hehehe hehehe ehehehe Fedgrafika hahahahah kakva mitomanija i kakvo pro***ravanje !!
Bekend mu je jedno od cuda modernog tenisa hahahaha ahaahah kakva laz, Nadalova celokupna taktika je bila udri po bekendu dok se ne us*re. Servis mu je u protekle 2 godine bio bolji nego ikada ranije u karijeri, imao je rekordno visok procenat ubacenih prvih servisa, osvojenih poena na 1 i 2 servis i osvojenih gemova. To mu je najveci i najbitniji udarac u karijeri kakav bekend, kakav forhend, kakvi bakraci...
Sto se tice kilometraze, mislim da je Federer pretrcao vise od Djokovica u finalima Wimbledona 2014, 2015 i USO 2015, toga se secam a za ostale meceve bi trebalo proveriti !
Lebdenje je posebno naglasavano prosle godine u ovo vreme i Rodja je proglasen za favorita u oba GS finala koje je igrao posto je na oba imao uvertire kao nikada pre u karijeri ali je oba izgubio od svetskog broja 1 !

Tomy

pre 7 godina

Iako je osvojio 88 turnira, statistika pokazuje da Federer najveće samopouzdanje ima na Glavnom terenu Vimbldona. Tu ima najviše vinera, a najmanje grešaka.
Upravo na ovom terenu Novak ga je najviše derao.

Petrovic

pre 7 godina

Srbin sam, naravno navijac Novaka.. Svi mozemo da mrzimo ovog coveka i da pricamo svasta, ali trenutno je covek Najbolji svih vremena.. videcemo sta ce biti u buducnosti. Ali kapa dole majstoru i nadam se da cemo ga gledati jos koju godinu !

The Man

pre 7 godina

Novak ga moze prestici po titulama ali sinomim za tenis je Roger Federer i tako ce biti dok je sveta...Takva elegancija u igri, najlepsi za gledanje. Da dobijem ponudu da gledam nekog od velike 4 na vrhuncu, bez sumnje bih odabrao Feda iako sam Noloman..

Bozidar

pre 7 godina

Smesna je ova Federerova grafika naspram kvaliteta i rezultata jednog coveka...Novak Djokovic.
A forhend Rodzerov je dobar ali kada igra protiv Novaka nesto se izgubi...haahahahaha.
Dobro ide jos malo pa da ga pohvale,a titule bese osvajao protiv Nalbandijana,Hjuita,Rodika i td...smesno..a pa isao mu je tada forhend...isao..pffff hahaha
Isto mu je dobro kretanje i forhend kada ga je Novak pobedio sa 20 godina...
hahahahaha

Miljan

pre 7 godina

"Iako je osvojio 88 turnira, statistika pokazuje da Federer najveće samopouzdanje ima na Glavnom terenu Vimbldona"

Pre bih rekao da najvece samopuzdanje ima na turnirima serije 250 i 500 posto od 88 titula skoro pa pola su ovi turniri

baki

pre 7 godina

Maestro je sigurno najbolji igrac na travi u istoriji i najlepsi stil igre ima.
10 finala 7 titutal to ce se tesko ponoviti.
Kad prestane da igra to ce biti tuzan dan za sve ljubitelje tenisa.

Djole

pre 7 godina

Federer je, trenutno vjerovatno GOAT, najvise zbog Slemova, ali to ce sve pasti u vodu, za otrpilike 3 godine, kada ga Djokovic prestigne po broju GS-a. Moglo bi se reci da ima jedan od najboljih forhenda svih vremena. Tu takdoje spada naravno i Rafin, koji se dosta razlikuje. Za bekhend jao jedno od 'modernih cuda novoga doba' ne mogu da se slozim. To je mozda bilo u njegovoj eri, ali sada mu je to najveca boljka. Tu ga je Nadal unistavao u proslosti, kada mu njegove spinove salje na bekhend, a Federer onda salje ili plitke lopte, koje Rafa lagano kupi, ili ih izbacuje daleko napolje. Nakon Rafaela i Novak je poceo da terorise njegov bekhend, tako da mu je taj udarac sigurno najsalabiji. Wawrinka i Gaske imaju puno bolje jednorucne bekhende od njega, na primjer. Ali to Federovo doba je nesto sasvim drugo od ovoga danas. On je dobijao redovno Hjuita, Rodika, cak i Bagdatisa u finalu Australije... Kada vidite koga je Novak dobijao, onda shvatite da je njegov uspjeh mnogo veci. Uzivajmo dok traje jos karijera Maestra iz Bazeal, jer ce njegovim odlaskom ostati velika rupa u bijelom sportu.

.

pre 7 godina

88 titula aahahaaaa! Pola od toga Burek Openi, Halei i sl. gde je drugi nosilac Ramos-Vinjolas. Ups!
A za bekhend se slažem. Takvo "čudo" se retko viđa u istoriji. Pitajte prva tri reda tribina!

nikola

pre 7 godina

Tenis pratim od kad je Hjuit bio #1. Najveći teniser prve decenije 21. veka. U drugoj deceniji 1 GS i negativni skor protiv glavnih rivala. Ogromna mrlja za njegove GOAT pretenzije.

Aleksa

pre 7 godina

Samo ga bolesna Srbija ne voli? Srbija ga ne voli zbog njegovih izjava, a ne zbog tenisa koji je on prikazao, njegov kvalitet je neosporan, ali i to da ne voli Novaka, sasvim je logicno da i mi njega ne volimo!

djolefrankfurt

pre 7 godina

Rodžer Federer je jedan od najboljih tenisera svih vremena...nije jedan od najboljih vec najbolji.gde je problem reci istinu? ili rodzer federer je (za sada) jedan od najboljih .....

komedija

pre 7 godina

Ovo mi liči na veštačko disanje "lešu" Nike/Rolex teniske legende. Tužan pokušaj. Ali razumem ih. Treba Nike iscediti još koju šaku dolara iz džepa pripadnika sekte obožavanja lika i dela Federera.
Gadi mi se slepo veličanje tog tipa - Da se Federer pos..re na sred terena, svi bi rekli: "Ovo je najlepše g...vno ikada!"

Bozidar

pre 7 godina

Hahahaha... tvrdjava Novak Djokovic i pored svih parametara koji idu na stranu Federeru,Novak ga je mleo.Asevi,forhendi,kretanje..dzaba to sve Rodzeru jer jedan covek pobija te brojeve....Novak Djokovic

fuj!

pre 7 godina

Nikad, ali nikad mu neću zaboraviti ono cmizdrenje u New Yorku 2011. kada je Novaka nazvao juniorom šamaračem, samo zato što je onako brutalno izgubio. I posle neko kaže gospodin?! Ma važi! Kakav crni gospodin! Da, da, kada pobeđuje da, ali kada gubi, obično cmizdravo, nevaspitano, razmaženo derište. Gospodin samo za pripadnike kulta obožavanja Svete Krave Federera! Od tad ga cenim manje od uličnih svirača. Bolje i ne zaslužuje, najveća prevara od čoveka (ne i tenisera, da se razumemo). Neko se čudi kako ga samo u Srbiji ne vole?! Pa samo Srbina je vređao, samo Srbinu je krao stolice, samo Srbinu je mahao prstićem, samo Srbinu je bežao od duela u džemperu, samo Srbina je prozivao.... Šta vam gospodo hr federaši nije jasno? Jel treba da vam se crta?

micatrofrtaljka

pre 7 godina

onomad sam gledala Federera.. mi skoro izbi oko kad udari loptu u nas.. a sam ga volela. mnogo sam ga volela. a on ni teren da pogodi.

atp statističar

pre 7 godina

Dobar je Federko! Vlasnik 300 rekorda u tenisu! Jes' da su 297 od tih 300, rekordi tipa - najviše pobeda na Artur Ešu uveče i sl. gluposti.

insdr

pre 7 godina

Evo internog upustva urednika jednih zapadnih novina i portala novinarima koji prate tenis. Lično pročitao ovaj mail 2014.:

-Keep Federer in focus so he looks equal or better than Novak.

-After loss, focus on next big tournament

-Do not cover loss in details, make title ambiguous so it is not clear who actually has won

-Select Federer’s best shot for a video

-Add quickly more articles about Federer so any article about Novak is out of focus, and pushed back into history

-Add more articles about Federer old achievements

-After win, make clearly that Roger crashed Novak

-After win , add few articles, so the reader cannot missed it

-If compare any Novak newly set record, go back to history, manipulate numbers and prove Federer was better

-Add Federer’s’ interviews where he clearly makes statement that he just had a bad day (or Novak was lucky,…)

-Repeat the above as often as possible

-The more Novak achieved, the more he was ignored.

nike rolex maneken i to je to

pre 7 godina

Dajte grafikon koliko ima bekhenda u tribine! Tu je najbolji ikada bez ikakve dileme u istoriji. Goat, aahahaaaaa.....

milos

pre 7 godina

ova statistika me plasi...jer on se ne znoji, ne trci mnogo, i zato moze da igra i sa 35, a pitanje je djokovic zbog svog stila igre koliko ce moci..nadam se jos 3 u vrhunskoj formi..dovoljno :-)

teniski glupan

pre 7 godina

Izuzetno glupa statistika sa nebitnim parametrima,da tacno je da ima (za sada) najveci broj trofeja 88,ali nije navedeno da je najveci broj onih namanje vaznih iz kaategorije 250.Sto se ne navode masters titulr gde je daleko losiji od Djokovica.A porediti turnire iz masters serije sa onim iz serije 250 je isto kao porediti V,Rosija sa vozacem iz Moto3.
Ja cu cak napraciti statistiku gde sam ja za klasu bolji od Federera,pre svega imam 69 godina,da li on ima garanciju da ce ziveti jos 35 godina.U danasnje vreme jedan trenutek na pogresnom mestu u pogresno vreme i eto vas na pogresnim vestima.

Plastic man

pre 7 godina

Mnogo KROASANA ima ovde među komentatorima,ali ok, moraju da izbace frustracije iz sebe zato što i fudbal ne umeju više da igraju

da da

pre 7 godina

Protiv boranija konkurencije 2002.-06. nije ni morao da trči na teške lopte. Dobijao ih je i bez toga. Sada više trči nego ikada.

menjam nick

pre 7 godina

U kakvoj god formi da dodje na Vimbldon, on mora biti jedan od favorita, isto kao i Nadal na RG.. Mislim da bi Federer imao mnogo vece sanse da je sa Marejeve strane zreba.. "Dovukao" bi se nekako do polufinala, i ako bi uspeo da podigne nivo igre kako turnir odmice mozda bi ga i dobio.. Posle toga ide finale i finale, i tamo je sve moguce..
Favorit broj 1 je svakako Djokovic i ako i on bude dizal formu kako se blizo finale, stvarno je izraziti favorit za osvajanje.. Srecno Nole :)

arnar arnarson

pre 7 godina

rekordi,rekordi....a pobegne iz kafane svako vece pre fajronta,nista nije platio godinama.mislim nije problem,casticu ja,ali valjda se zna neki red...a cuo sam da je i beker tvrd na lovi,a cirka jako....od sutra se druzim sa samprasom

Nebojša

pre 7 godina

Jedino mi nije bila poznata ova statistika o izlascima na mrežu u zadnjih desetak godina sve ostalo sam manje vise znao kao i svi ostali koji redovno prate tenis.

lala

pre 7 godina

Jeste legenda. Slazem se. Slazem se i da plese, vileni, pravi piruetice i what not...ali sve to zaboravi kako se radi protiv Rafe i Novaka. J...s lepotu ako nema trofeja.

sinki

pre 7 godina

Ja ne racunam Konorsovih 109 titula,tako da i ne racunam Federerovih 88 titula....U najvaznijim trofejima Federer ima samo jedan trofej vise....46-45 za Rodzera....Svi znamo da jedino sto je vazno u tenisu su Gren slemovi i Mastersi.

nen-si

pre 7 godina

mislim da mu nije trebalo ono zakucavanje kroz noge Djokovicu i još se fali sa tim. N?le ga sad trenutno dere ko jarca a taj potez mu sigurno nije zaboravio i ubeđen sam da će mu vratiti kad tad . Jedina stvar sto mi se ne dopada kod Djokovicu je to što se stalno nesta uvlači publici u buvljak a ovi ga uporno nevole i stalno mu zvizde. Nadam se da će ih od sada sve staviti na mesto sa jednim velikim psssssttttttt.

Pokondireni_Tikvan

pre 7 godina

e moj Ozmo, gde si ti a gde ovaj Hodzkinsonov limfon u izvestavanju. suve brojke ne pogadjaju coveka kao opisi tvojih dozivljenih dogodovstina..

urke

pre 7 godina

@Petrovic A zašto je najbolji? Zbog 17? Sta ćemo sa npr 4 u nizu Novaka, prednost u medjusobnim pobedama u odnosu na "najboljeg" itd. .. Glupo je sve po statistici meriti.. Recimo Novak da na 16 slemova stane, oće ovaj opet biti najbolji?? Razumem da Novak hoće da obori te brojeve da otkloni svaku sumnju ali on je već najbolji, bar bi mu mi trebali biti glavna podrška...

Nebojša

pre 7 godina

Što se tiče trčanja što bolji servis manje trčanja na primer karlovic malo trči jer pravi brdo asova i servis vinera a opet zbog visine ne može da se dobro brani tako da poeni kratko traju i na drugoj strani.

Pavle

pre 7 godina

RF....prezive ti posle ovog komentara...kad nista nema lose kod Novaka nadje se neka jaj... da iskopa nebuloze...za sta se ti covece hvatas!

au

pre 7 godina

@Svete
Bolje da si malo procitao zasto to kazu za bekhend umesto sto se smejes onome koji je osvojio 17 GS?
Taj bekhend je po mnogima najzasluzniji za tih 7 Wimbledona i 5 US Opena. Njegov bekhend slajs je jedan od najboljih udaraca u tenisu, cak i sada kada nije ni blizu vrhunca. Odskok loptice od svega nekoliko cm. sve poene priprema tim bekhendom a zavrsava forhendom. Znaci, ako ne znas, nisi uzeo reket u ruke, onda ne komentarisi i ne blamiraj se.
Ako ga kao "cudo" okarakterisu teniski strucnjaci, komentar bedne neznalice kakva si ti nece to promeniti. A ti sad pravac klub penzionera pa tamo objasni vrsnjacima kako Federer ne ume, a ti umes.

Dylan Dog

pre 7 godina

Zanimljiva analiza.
Međutim, da bi mogli Rodžerove kvalitete realnije sagledati, bilo bi dobro da smo dobili i analzu ostale dvojice njegovih najbližih konkurenata u ostalim segmentima, a ne samo po pređenim metarima po meču.

Rodžer je u tom segmentu U PROSEKU svakako u prednosti jer ima bolji servis od Rafe i Novaka, što mu je inače najbolji udarac (a ne forhend), pa lako i brzo završava poene na svoj servis. Tu pravi razliku u pređenim metrima u odnosu na rivale, jer i Novak i Rafa više "igraju" na svoj servis no Rodžer.
Opet, napominjem da je to u proseku, jer kada se sastane sa Novakom, obavezno pretrči više od Novaka, što se lako da proveriti.
Rodžerov forhend, koji zaista jeste sjajan - jeste uglavnom mit. Forhendom pravi razliku u promeni ritma poena jakim ubrzanjem poena, i to zbog vrlo kvalitetne rotacije trupa i tehnike. Ali ako u par udaraca ne reši poen - gubi na efektu. Tim forhendom ne može da igra visokoprocentno dug poen jer mu grip ne dozvoljava više spina. Rafin FH je npr. za klasu pouzdaniji.
BH spin mu je takođe dobar, ali znatno ispod Stenovog i Dominikovog. Naspram dvoručnog BH - nema šta da traži u dužim poenima.
Zbog gripova, stila igre, ali i kretanja - najviše mu leži trava. Na njoj se zbog relativno kratkih poena njegove slabosti teže eksploatišu, prednosti maksimiziraju.

Ove analize su naručene i već viđene. Svi zanju šta Rodžer radi. Hajde da vidimo gde Novak pravi razliku: https://www.youtube.com/watch?v=FWTF4X72JM8.

Uzdravlje!