Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 13.07.2015.

10:30

Mekinro: Novak mora da sanja 'Novak slem'

Nekadašnji prvi reket sveta i osvajač sedam najvećih turnira, Džon Mekinro kaže da će Novak Đoković osvojiti četiri ili pet Gren slemova u naredne dve godine.

Izvor:

Autor:

Default images
Getty Images

Srbin je u nedelju ponovo zasenio ceo svet, pošto je treći put trijumfovao na Vimbldonu, pobedivši u veliko finalu Rodžera Federa, sedmostrukog šampiona.

"Novak tek ide ka svom vrhuncu, a gotovo je nemoguće i pomisliti da neće biti samo jači i jači. Ako ostane zdrav, dominiraće teniskim svetom u narednih nekoliko godina", rekao je Mekinro za BBC.

Novak je nastavio da igra na fascinantnom nivou od početka godine, pošto je, pre trijumfa na trećem Gren slemu sezone i osvajanja svoje devet titule na nekom od četiri najveća turnira, slavio na Australijan Openu, kao i na Mastersima u Rimu, Monte Karlu, Majamiju i Indijan Velsu.

"On je bez ikakve dileme jedan od pet najboljih igrača svih vremena. Na mojoj listi, prvi je Rod Lejver, pa slede Pit Sampras, Rodžer Federer i Rafael Nadal. Novak je trenutno peti, ali se konstantno penje. Novak nema toliki broj Gren slemova kao spomenuti igrač, ali ne sumnjam da će se taj ubrzano rasti. U mojim očima bi mogao da raste još više, a i preskočio je nekoliko velikana pobedom na Vimbldonu", ističe Mekinro, koji nikada nije krio simpatije prema momku sa Banjice.

Mnogi i dalje smatraju da je 2011. godina najuspešnija u Đokovićevoj karijeri – kada je osvojio deset titula – osvojivši na tom putu Ozi Open, US Open i svoj prvi Vimbldon, kada je i po prvi put postao prvi teniser sveta.

"Sada je drugačiji igrač. Mentalno je ojačao, ali je i poboljšao nekoliko segmenata u svojoj igri. Bolje igra voleje, elastičniji je u defanzivi, a takođe i bolje riternira. Sada, nije samo konstantniji, agresivan je prema loptici i u svakom udarcu ide da je 'zgromi'", objašnjava Mekinro, "Nisam mislio da je tako nešto moguće, ali je stvarno tako, pošto mu sada nije cilj da samo prebaci lopticu. Deluje neverovatno motivisano, a veliku ulogu u svemu tome naravno igra i brak sa Jelenom, kao i rođenje sina".

Za kraj, legendarni Amerikanac postavio je Novaku cilj prema kome, po njemu, treba da teži.

"Njegov san mora da bude osvajanje kalendarskog Slema (sva četiri GS turnira u jednoj godini), do kog ne može da stigne ove sezone zbog poraza u finalu Rolan Garosa. Neće biti lako, ali on nekako, svaki put, pronađe način da pomeri sopstvenu granicu. Ima veoma dobar tim oko sebe, a emotivno se 'nalazi' u savršenom okruženju. Shodno tome, možete se nadati da će imati još nekoliko šansi da stigne do kalendarskog Slema. Uvek se nadam samo da momci iz vrha ostanu zdravi, kako bi mogli da ostvare svoj puni pontencijal. Njegov je upravo sad", zaključio je Džon.

Tako nešto pošlo je za rukom prvoj teniserki sveta Sereni Vilijams, posle pobede u finalu protiv Garbinje Muguruse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve