Nova vest
Tenis

Subota, 04.07.2015.

16:55

Jelena izbacila šampionku Kvitovu!

Srpska teniserka Jelena Janković plasirala se u osminu finala Vimbldona pobedom nad prošlogodišnjom šampionkom Petrom Kvitovom.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo/Tim Ireland

Jankovićeva je izgubila prvi set, ali je odigrala sjajno u nastavku i slavila rezultatom 3:6, 7:5, 6:4.

Njima dvema je to bio sedmi međusobni susret, a Jelena je sada smanjila na 4-3 u pobedama.

Delovalo je da će Čehinja brzo završiti posao, pošto je imala vođstvo od 6:3 i brejk prednosti u drugom setu, ali je Jankovićeva zaigrala mnogo bolje i došla do izjednačenja.

To kao da je 29-godišnjoj Beograđanki dalo snagu i veru da može da se nosi sa drugom teniserkom na svetu.

Ključni detalj u trećem setu napravila je u desetom gemu kada je drugi put na meču uspela da oduzme servis protivnici i na kraju sjajnim riternom trijumfuje.

Jelenu je odlično služio servis, naročito u drugom delu meča, pa su svi procenti bili 65%. Meč je završila sa 15 vinera i samo 11 neiznuđenih grešaka, dok je Kvitova upisala 24 direktna poena i tri greške manje.

Ona će se u borbi za četvrtfinale sastati sa Poljakinjom Agnješkom Radvanjskom, koja je pobedila Kejsi Delakvu iz Australije sa 6:1, 6:4.

Biće to njihov osmi međusobnu duel, a Radvanjska vodi sa 5-2 u pobedema. Poslednji put satale su se prošle godine na turniru u Rimu i slavila je Jankovićeva sa 6:4, 6:4.

Tok meča:

Češka teniserka otvorila je meč svojim servisom i odmah naišla na snažan otpror Srpkinje. Jelena je sjajno riternirala, što joj je već na startu donelo brejk loptu, ali je Čehinja spasla agresivnom igrom, a potom i povela. Jankovićeva je brzo izjednačila, pre nego što je Kvitova uzvratila istom merom za vođstvo od 2:1.

Propuštena prilika iz prvog gema osvetila joj se već u drugom u kojem je servirala. Pri rezultatu 30:30 nije stigla na nešto kraću lopticu, a onda je sledeću poslala u aut i Petra je napravila prvi brejk na meču.

Aktuelna šampionka sigurno je odservirala, izgubila samo jedan poen u petom gemu i brzo povela sa 4:1.

Do kraja seta nije bilo previše uzbuđenja, pa je Kvitova posle nešto manje od pola sata uzela prvi set – 6:3.

Drugi deo igre počeo je sigurnim na obe strane, pre nego što je Kvitova krenula u novi napad. Snažnim forhendima dobila je prva dva poena, a posle greške Jankovićeva imala je tri vezane brejk lopte. Već prvu je realizovala vinerom iz bekhenda po paraleli i povela sa 2:1.

Kvitova je bez ikakvih problema čuvala vođstvo do rezultata 4:3 u drugom setu, ali se onda malo unervozila. Posle vinera Jelene napravila je duplu grešku, a onda i grešku forhendom, što je Jankovićevoj dalo dve šanse za povratak. Prvu je spasla, ali je kod druge Srpkinja poslala sjajan ritern pod noge i izjednačila na 4.4.

Iako je češka igračica osvojila svoj sledeći gem bila je mnogo nervoznija, što je Jankovićeva iskoristila u 12. gemu i iz treće šanse napravila brejk, a samim tim i osvojila set (7:5).

Treći set počeo je u laganom ritmu, sigurnim servisima na obe strane, pa je Jelena povela sa 2:1.

Tada je Jankovićeva imala šansu da možda i prelomi susret, pošto se izborila za brejk loptu, ali je Kvitova opet napala i neutralisala je. Potom je dobro odservirala i izjednačila na 2:2.

Srpkinja je podigla procenat prvog servisa i nije dozvoljavala rivalki nikakvu šansu za brejk, ali je nakon gema sa ’nulom’ Petra stigla do 3:3. Sve do 5:4 nismo ni bili blizu brejka, ali je onda Jankovićeva počela sjajno da riternira. Kod 30:30 naterala je Kvitovu na veliku grešku, a onda još jednim dubokim udarcem sačekala grešku za veliku pobedu nad aktuelnom šampionkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve