Nova vest
Tenis

Sreda, 01.07.2015.

14:00

Novak rutinski do trećeg kola

Prvi teniser sveta Novak Đoković plasirao se rutinski u treće kolo Vimbldona, pošto je za samo sat i 32 minuta igre porazio Jarka Nieminena – 6:4, 6:2, 6:3.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Đoković, kome će u narednoj rundi protivnik biti Bernard Tomić, slavio je u šestom od ukupno sedam međusobnih duela sa Fincem, kome je ovo poslednji Vimbldon.

Sve što smo videli od Nieminena stalo je u prva četiri gema, pošto je otvorio duel brejkom. Međutim, njegova prednost trajala je samo do šestog gema, da bi Novak novim brejkom ujedno stigao do prvog seta.

Nastavio je najbolji sportista sveta u istom ritmu, nije se previše zamarao po paklenom vremenu, a novi oduzet servis rivalu, ovoga puta u četvrtom gemu, najavio je lagani trijumf, da bi na isti način stigao do velike prednosti od 2:0 u setovima.

Dao je Jarko sve od sebe, nastavio je da igra agresivno, ali nije imao ni najmanje šanse protiv Srbina. Treći deo igre bio je možda i najneizvesniji, jer smo brejk videli tek pri Novakovom vođstvu od 3:2. Do kraja susreta nije bilo previše uzbuđenja, pa ćemo Đokovića ponovo gledati u petak protiv Australijanca Tomića.

Kasnije tokom dana, Ana Ivanović igra meč drugog kola protiv Betani Matek Sends iz SAD. Ovaj duel postavljen je kao treći na terenu tri posle dva muška singla i trebalo bi da počne posle 17 sati, dok se, nešto kasnije, Aleksandra Krunić sastaje sa Sarom Erani iz Italije.

Finac je sjajno otvorio meč, agresivnom i napadačkom taktikom već u prvom gemu napravio je velike probleme Đokoviću, a zatim iskoristio prvu brejk loptu za pomalo neočekivano vođstvo. Nastavio je Jarko da pogađa iz svih pozicija, naš teniser uspeo uprkos tome da stigne do đusa, ali ne i brejk prilike, da bi zatim usledio gem bez izugubljenog poena za upisivanje na semafor – 1:2.

Očekivano, Nieminen nije uspeo da održi izuzetno visok nivo igre, ali ni ovoga puta nije izgubi servis, pošto je dobrim servisima neutralisao prvu priliku Đokovića da mu oduzme servis. Međutim, ništa nije mogao da uradi u šestom gemu prvog seta – Srbin je u svom stilu stigao do tri vezane brejk šanse – zatim ekspresno i do izjednačenja, da bi novim gemom bez izgubljenog poena po prvi put poveo – 4:3.

Usledila se dva nešto mirnija gema u kojima su rivali lako osvojili svoj servis, a onda je najbolji sportista sveta bio najbolji kada je to najpotrebnije. Kao i u sva tri seta duela sa Kolšajberom, Novak je u desetom gemu napravio brejk i ujedno stigao do vođstva u setovima, a posebno impresivna bila su dva poslednja dva poena. Najpre je Đoković neverovatnom defanzivom naterao Nieminena da lagan udarac izbaci u aut, da bi zatim, na sličan način, naterao rivala da pošalje lopticu u mrežu – 6:4.

U prva dva gema drugog dela igre takođe nije bilo previše uzbuđenja. Najpre je Novak sigurnim servisima i pravovremenim izlascima na mrežu stigao do vođstva, ali mu je Finac uzvratio na sličan način, doduše uz dva izgubljena poena, za izjednačenje. Nije dugo trajao egal, pošto je Srbin novim gemom bez izgubljenog poena ponovo poveo – 2:1.

Nastavio je Đoković sa pametnom igrom, a ovoga puta je sačekao pad rivala za nove tri brejk prilike. Međutim, Nieminen je uspeo da se izvuče i dobije tri uzastopna poena, ali Nole ni tada nije menjao plan igre. Sjajnim forhendom stigao je do nove šanse, da bi novim nestvarnim udarcem iz defanzive prouzrokovao još jednu neiznuđenu grešku Finca za 'duplu' prednost – 3:1.

Do kraja drugog seta nije bilo previše uzbuđenja, iako je Finac pokušao da napravi ribrejk već u narednom gemu, ali je Novak i ovoga puta bio na visini zadatka. Posle osiguranog brejka, usledio je novi rutinski gem za veliku prednost od 5:2, a onda i nove tri vezane šanse da se rivalu oduzme servis za 2;0 u setovima. Nieminen je spasao dve, ali ne i treću – 6:2

Uvodna tri gema trećeg seta nisu nam donela nijednu brejk loptu, pošto su oba tenisera bila veoma sigurna pri svom servisu. Seriju je otvorio Novak sa samo jednim izgubljenim poenom, da bi Jarko ponovio isto. Ni drugi servis gem Đokovića nije bio previše različit, servis i forhend nastavili su da funkcionišu kako treba za novu prednost – 2:1.

U četvrtom gemu trećeg seta videli smo veliku borbu, a Đoković je posle sporijeg početka izborio novu brejk šansu. Međutim, Nieminen se i ovoga puta izvukao, ponovo zahvaljujući dobrim servisima i agresivnom igrom, ali je tek četvrtu gem loptu pretvorio u izjednačenje – 2:2.

Jarko je nastavio da igra na isti način i stvorio određene probleme Srbinu u narednom gemu, ali nije uspeo da stvori izgledniju priliku da promeni tok seta. Đoković je ubrzo opet imao prednost, da bi se ključan momenat odigrao u sedmom gemu. Kao po matrici, Novak se izborio za nove tri vezane brejk šanse, da bi opet drugu pretvorio u oduzet servis, a ubrzo i plasman u treće kolo – 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve