Heroina dana (XII): Naravno, Serena

“Ne želim da stanem”, rekla je Serena Vilijams posle osvajanja svoje 21. Gren slem titule, a mnogi ljubitelji tenisa veruju da neće uskoro ni stati.

Izvor: JT

Subota, 11.07.2015.

22:30

Default images
Beta/AP Photo/Pavel Golovkin

Vilijamsova je u finalu najprestižnijeg turnira na svetu slavila protiv Špankinje Garbine Muruguse sa 6:4, 6:4.

Na taj način, Amerikanka se španskoj teniserki venecuelanskog porekla na najbolji mogući način revanširala za poraz na prošlogodišnjem izdanju Rolan Garosa i ne samo to.

Mlađa od sestara Vilijams tako je kompletirala Gren slem, doduše ne kalendarski, ali je to samo po sebi teško ostvariti. Serena u ovom trenutku u svom posedu ima titule sa US Opena, Australijan Opena, Rolan Garosa i Vimbldona koji su održani u poslednjih godinu dana, a kako igra, teško je zamisliti da neće doći i do kalendarskog.

Poslednja teniserka kojoj je to pošlo za rukom bila je Nemica Štefi Graf 1988. godine. Simbolika u toj činjenici je velika, jer ako osvoji i US Open ove godine, Serena će se izjednačiti sa Grafovom po broju titula, pošto najbolja teniserka trenutno ima 21 trofej sa najvećih turnira na svetu. Tada bi je od Margaret Kort delile dve titule, a kako je krenula, Serena se neće skoro zaustaviti, iako je u subotu postala najstarija osvajačica Gren slema u Open eri sa 33 godine i 263 dana.
Beta/Dominic Lipinski/Pool Photo via AP
Ako sam već mogla da dođem do ‘Serena slema’, mogu i do Gren slema. Uvek sam govorila, 127 ljudi ne želi da ja to učinim. Nije to ništa lično, samo oni žele isto da pobede. Imala sam zaista težak žreb i to mi daje samopouzdanje, ako sam sada uspela, da mogu ponovo. Daću sve od sebe. Nemam šta da izgubim. Sigurna sam na prvom mestu WTA liste, a moj cilj je da tu i ostanem do kraja sezone. Želim da se postaram da pred Australijan Open nemam nikakav pritisak”, rekla je Serena.

Uprkos njenim godinama, utisak je da Serena i nema pravu konkurenciju, o čemu smo pisali u našoj temi. Amerikanka je jednostavno previše dobra, a jedan od razloga za to možda je upravo činjenica da se poslednjih godina koncentrisala baš na Gren slemovima. Bilo je i ostalih turnira na kojima je briljirala, ali je ono najbolje čuvala za najvažnije trenutke, pa potpuno zasluženo nosi epitet najbolje teniserke današnjice.
Beta/Jonathan Brady/PA via AP
Svoj prvi Gren slem Serena je osvojila 1999. godine na US Openu, može se reći da je posebno dominantna bila tokom 2002. i 2003. godine, kada je takođe kompletirala Gren slem, doduše ne kalendarski. Od tada je imala trenutke sjaja, ali i očaja, da bi između 2010. i 2011. godine prolazila kroz težak period zbog zdravstvenih problema.

Mnogi su mislili da se posle toga neće ni vratiti, ali se vratila jača nego ranije. Za nešto više od tri godine osvojila je osam Gren slemova i zacementirala svoje mesto među velikanima svog sporta. Za sada ni ne pomišlja na penziju, a to znači da niko ne može ni da pretpostavi šta još može da uradi, jer ako nastavi ovako, i Štefi Graf i Margaret Kort bi mogla da ostavi daleko iza sebe, o ostalim teniserkama da ne govorimo…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: